Google
 

13 Şubat 2008 Çarşamba

TAPU İŞLEMLERİ / AKİTSİZ İŞLEMLER

AİLE KONUTU ŞERHİ Sayfa Başı

a) Açıklama
Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuttur. Medeni Kanunun 19. Maddesinde aile konutunun bulunduğu yere "yerleşim yeri" adı verilmiştir. Buna göre; yerleşim yeri, bir ailenin sürekli kalmak niyetiyle oturduğu yerdir. Bir ailenin aynı zamanda birden fazla yerleşim yeri olamaz. Demek ki, bir ailenin birden fazla aile konutu olamaz. Medeni Kanunun 19. Maddesinde sözü edilen yerleşim yerindeki konut "aile konutudur" Bir aile pek çok yerde ev, yazlık, dağ evi v.s. sahibi olabilir, ancak bunlardan sadece birisi medeni kanunun aradığı anlamda aile konutudur. Tapudaki vasfı dükkan, işyeri gibi vasıflar olan yerler aile konutu olamaz. Ancak tapudaki vasfı arsa, bağ, tarla gibi olan yerler üzerinde konut yapılmış ve cins değişikliği henüz yapılmamış yerlerde aile konutu bulunduğu iddia edilirse ilgili muhtarlığın yazısı ile bu parseller üzerinde aile konutu bulunduğu kabul edilebilir.
Aile konutu esas itibariyle Medeni Kanunun 194, 240, 254, 279 ve 652. Maddelerinde düzenlenmiştir.
194. Maddeye göre; "Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebilir.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur."
Aile konutu eşlerden ikisi adına paylı mülkiyet şeklinde olabileceği gibi, eşlerden birisinin tam mülkiyetinde veya üçüncü kişilerle paylı mülkiyet şeklinde de olabilir. Eşler arasında paylı mülkiyet halinde kayıtlı ise aile konutu şerhini tapu kütüğüne yazmaya gerek yoktur. Zira, Medeni Kanunun 233. Maddesinde "... eşlerden biri diğerinin rızası olmadan paylı mülkiyet konusu maldaki payı üzerinde tasarrufta bulunamaz." hükmü getirilmiştir. Ancak ısrar edilirse eşler arasında paylı mülkiyet konusu taşınmazı üzerine de aile konutu belirtmesi işlenmesinde bir sakınca yoktur.
Tapuda yapılacak işlemler sırasında işleme konu konutun aile konutu olup olmadığı soru konusu edilmemelidir. Tapu kütüğünün şerhler sütununda aile konutu olduğuna dair bir şerh yoksa karine olarak orası aile konutu değildir.
Aile konutu şerhi tapuda malik olmayan eşin talebi üzerine tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenir. Eşlerden ikisi birlikte gelerek de istemde bulunabilirler. Sadece malik olan eşin talebi ile de bu şerh işlenebilir. Bu şerh aile birliğini korumak amacıyla öngörülmüştür. Bu itibarla, şerh tapu kütüğüne işlendikten sonra malik olan diğer eşin bu konuta özgü tasarruf yetkisi kısıtlanmış olur. Artık bu belirtmeden yararlanacak olan eşin yazılı rızası olmadıkça aile konutu başkasına devredilemez, üzerinde ipotek, intifa, oturma (sükna) gibi ayni haklar ile kira gibi kullanımı sınırlayıcı şahsi haklar kurulamaz. Diğer eşin rızası alınmadıkça, konut niteliğini bozucu cins değişikliği yapılamaz. Tasarruf yetkisi kısıtlanmış olacağından malik olan eşin haberi olmadan işlenen “aile konutudur” şerhinin malik eşe tapu sicil müdürlüğünce bildirilmesi gerekir (MK.1019).
Aile konutu kira yolu ile sağlanmışsa sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana noterden yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir. Artık kendisi de kiracı sayılır. Bu kira sözleşmesi tapuya şerh edilmiş olsa bile kira yolu ile temin edilmiş mülkiyeti başkasına ait konutun beyanlar sütununa aile konutu belirtmesi yapmaya gerek yoktur. Zira kanun sadece eşin malik olması halinde onun tasarruf yetkisini engellemek için bu imkanı tanımıştır.
Eş konutun tamamına sahip değil de bir hissesine sahipse ve ailenin burada oturduğu belgelenebiliyorsa, bu hisse üzerine aile konutu şerhi işlenmesi mümkündür. Bu halde kimin hissesi üzerine bu şerhin işlendiği de gösterilir. Örnek: Aile konutu şerhi: ........ hissesi üzerinde. Tarih-yev.
Aile konutu intifa, sükna, üst hakkı gibi ayni haklar kurularak temin edilmiş ise bu taşınmazlar üzerine aile konutu belirtmesi düşülmesi mümkündür. Bu halde hak sahibi olan eş diğer eşin rızasını almadan lehine olan bu hakları süresinden önce terkin ettiremez.
Aile konutu şerhi, intifası başkasın ait olan kuru mülkiyet üzerine kural olarak işlenemez. Ancak intifa hakkı sahibi rıza gösterirse eşe ait kuru mülkiyet üzerine de aile konutu şerhi işlenebilir.
b) İstenen Belgeler
1- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
2- Gerektiğinde taşınmaz malın şerhi talep edilen taşınmaz mal ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit edilmesi,
3- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği,
4- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, varsa bir adet vesikalık fotoğrafı.
c) İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın maliki/hissedarı bulunan ..... ......' ekte sunduğum Nüfus Kayıt Örneğinden de anlaşılacağı üzere eşimdir. Yine ekte sunduğum Çankaya ilçesi, Anıttepe Mahallesi Muhtarlığından aldığım ../../2002 tarihli Yerleşim Yeri (İkametgah) Belgesinden de anlaşılacağı üzere bu taşınmaz malı aile konutu olarak kullanmaktayız. Bu itibarla, Medeni Kanunun 194. Maddesi uyarınca tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilmesini arz ve talep ederim.
d) Şerhler Sütununa Yazılması
Tapu kütüğünün şerhler sütununa aşağıdaki şekilde şerh düşülür. İstemde bulunan eşe isterse ve harcını öderse, şerhin tapuya işlendiğine dair resmi bir yazı verilir.
Örnek: Aile konutudur. Tarih-Yev.
e) Aile Konutu Şerhinin Terkini
a) Şerh malik olmayan eşin talebi ile işlenmiş ise, yine malik olmayan eşin talebiyle,
b) Şerh her iki eşin birlikte talebi ile işlenmiş ise, her ikisinin de talebiyle,
c) Eşlerin birlikte malik olduğu hisseli taşınmaz mallarda şerh eşlerden birinin talebiyle işlenmiş ise, şerhi işlettiren eşin talebiyle,
d) Malik olan eşin talebiyle şerh verilmiş ise, malik olmayan eşin de talep veya muvafakatıyla,
Terkin edilmesi, ancak malik olmayan eşin ya da eşlerin birlikte malik olduğu hisseli taşınmaz mallarda şerh talebinde bulunan eşin ölümü ya da bu konuda alınmış mahkeme kararının ibrazı halinde diğer eşin tek taraflı talebiyle de terkin işleminin karşılanması gerkir (TKGM.Gn.2002/7).
f) İşlemin Mali Yönü
Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için her hangi bir harç veya vergi alınamaz. Çünkü Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifede böyle bir harç alınacağı öngörülmemiştir. Ancak tarifede yapılacak bir değişiklikle bu işleminde makul bir harca tabi tutulması gerekir

AİLE KONUTUNDA KALMA HAKKININ ŞERHİ Sayfa Başı

Aile konutu olarak kullanılan taşınmazın maliki olan eş ölürse, sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine intifa veya oturma hakkı tanınmasını veya mülkiyet hakkı verilmesini isteyebilir (MK.240).
Mahkeme bu yönde bir karar verirse, kesinleşmiş karara istinaden sağ kalan eşin istemi üzerine gerekli tescil tapuda yapılır.
Konut üzerinde intifa veya sükna hakkı tanınmışsa tapu kütüğünün irtifak hakları sütununda, mülkiyet hakkı verilmişse mülkiyet sütununda ölen eşin tapusu iptal edilerek sağ kalan eş lehine tescil gerçekleştirilir.
Evliliğin iptal veya boşanma kararı ile sona erdirilmesi halinde, aile konutunda kalmaya kimin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. Böyle bir anlaşma ile konutta kalma hakkını elde eden (ve malik olmayan) eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir (MK.254).
Bu şerhin işlenebilmesi için anlaşma metninin ibrazı ile malik olan eşin istemde bulunması gerekir. Anlaşma noterden onaylı ise kendisine kalma hakkı tanınan eş de bu şerhin işlenmesini talep edebilir. Bu şerhin işlenmesi ve sicilden terkini herhangi bir vergi ve harca tabi değildir.
Eşlerin aile konutunda kimin kalmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları halinde ise hakim iptal veya boşanma kararı ile birlikte bu konuda re'sen karar verir; bu kararında kalma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi için tapu sicil müdürlüğüne bildirir. Bu bildirim üzerine tapu siciline gerekli şerh düşülür. Hakim aksine karar vermedikçe bu hak belirlenen sürenin sonunda kendiliğinden sona erer. Malikin veya konuttan yararlanan eşin istemi üzerine terkin edilir.


AYIRMA (İFRAZ) Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Ayırma (ifraz) tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemidir (TST.65). İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddeleri uyarınca ayırma işleminin, parselasyon niteliğinde olan ve olmayan olarak iki çeşidi vardır:
1.Parselasyon niteliğinde olan ayırma (ifraz); imar parsellerini oluşturmak amacıyla ve parseller içerisinde yol, meydan, yeşil alan, park, otopark vb. kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini kapsayacak şekilde yapılan ayırma işlemidir.
2.Parselasyon niteliğinde olmayan ayırma (ifraz); kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan ve yalnızca bir parselin birden fazla parçalara ayrılması işlemidir.
Ayırma (ifraz) için Tapu Sicil Müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1.Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,
2.Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,
3.İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere ayırmalarda (ayrılması istenilen parça sayısından bir fazla) taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,
4.Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Ali oğlu Osman Mehmet GEBİZ adında kayıtlı iken, bu kez kayıt malikinin Burdur 1.Noterliğinden vermiş olduğu 04/06/1999 tarih ve 15819 sayılı vekaletname ile yetkili vekili ben Temur oğlu Hacı Emin ÖZER bilvekale (vekaleten) hareketle Muratpaşa Belediye Encümeninin 11/06/1999 tarih ve 595 sayılı kararı ve Kadastro Müdürlüğünce tasdikli değişiklik beyannamesinde görüldüğü üzere taşınmaz malın 5890 ada 4 ve 5 parsel olmak üzere iki kısma ifrazının yapılmak suretiyle tapuya tescilini talep ile ...
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ½’şer hisselerle biz Nilsu DAYIOĞLU ile Gamze KARATAŞ adlarımıza kayıtlı olup, bu kez Kadıköy Belediye Başkanlığının 01/07/1996 tarih ve 256 sayılı encümen kararı ve Kadastro Müdürlüğünün 28/06/1996 tarihli değişiklik beyannamesi gereğince 1226 ada 31 parsel 318.16 m2 arsa, 1226 ada 32 parsel 249.92 m2 Arsa, 1226 ada 33 parsel 249.92 m2 arsa olarak üç kısma ifrazen tapu siciline tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili
İfraza tabi tutulan ana gayrimenkulün sayfası Tapu Sicil Tüzüğünün 77. Maddesinde gösterildiği şekilde kapatılır. Sayfa no sütunu çaprazlama çizilir. Mülkiyet sütunundaki ilk boş satıra çift çizgi çizilir ve beyanlar sütununa kapatılma nedeni “İş bu sayfa ifraz nedeniyle kapatılmıştır. Tarih-yevmiye” şeklinde belirtme yaptıktan sonra yeni oluşan parseller kadastro müdürlüğünce verilen parsel numaralarına göre ilk boş sayfadan başlayarak tapu kütüğüne aşağıdaki şekilde tescil edilir. Ayrıca eski ve yeni sayfalar arasında bağlantı kurulur. Tescil bildirimleri tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak tapu sicil müdürlüğünce tasdik edilir.
Örnek: Nilsu DAYIOĞLU: Erdal kızı -½ - ifraz- Tarih-Yevmiye
Gamze KARATAŞ: Yener kızı- ½ - ifraz- Tarih-Yevmiye
d) Tapu Senedinin Yazımı
101 ada 1 nolu parselin Muratpaşa Belediye Encümeninin 11/06/1999 tarih ve 595 sayılı kararı ve Kadastro Müdürlüğünce tasdikli değişiklik beyanna¬mesine göre, 5890 ada 4 ve 5 nolu parseller olmak üzere, iki kısım olarak ifrazen tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
1.492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a Pozisyonuna göre; ayrılan taşınmaz malların genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden, Binde 9 oranında tapu harcı tahsil edilir. İfraz beyannamelerine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. İfraz harcı ifraz olan parselin ifraz olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanır.
2. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir. Bu ücret her yevmiye için bir adet tahsil edilir. Ayrılan parça sayısı kadar tahsili doğru değildir.
HÜKMEN DÜKKAN İFRAZI
a) Açıklama (Bağımsız Bölümün İfrazı veya Tevhidi),
Bağımsız bölümlerin ifrazı ve tevhidi (ayrılması ve birleştirilmesi) müm¬kündür. Niteliğinin dükkan veya mesken olması sonucu değiştirmez. Yeter ki Belediye Encümeni bu ayırma veya birleştirmeye olumlu karar vermiş olsun. Encümenin olumlu kararı ve değişiklik beyannamesi doğrultusunda ayırma veya birleştirme yapılabilir. Mahkeme kararı ile hükmen ayırma ve birleştirme yapılması da mümkündür. Mahkeme kararının bir encümen kararına dayanması esastır. Ancak bir encümen kararına dayanmasa dahi Anayasanın 138. Maddesi gereği mahkeme kararının infazı gerekir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan C blok (3) bağımsız bölüm numaralı 6/216 arsa paylı zemin kattaki dükkan ve bu dükkana isabet eden arsa payının tamamı musavatan (eşit olarak) İbrahim Halil BULUT ve Ahmet METE adlarına kayıtlı olup, Elazığ Sulh Hukuk Hakimliğinin 16/02/1998 tarih ve 1997/1557 Esas ve 1998/180 Karar sayılı ilamı gereğince, bu dükkanın ekli Elazığ Belediyesi İmar Müdürlüğünce tasdikli projede görüldüğü üzere iki bağımsız bölüm haline getirilerek, projesinde 2 D/1 ile gösterilen 38.30 m2’lik dükkan eski bağımsız bölüm numarası olan C Blok (3) nolu dükkan olarak 3/216 arsa payı nispetinde Yusuf oğlu İbrahim Halil BULUT adına ve projesinde (2) D/2 ile gösterilen 30.64 m2’lik dükkanda C Blokun son bağımsız bölümü olarak tescil edilecek şekilde (12). bağımsız bölüm numarası verilerek 3/216 arsa payı nispetinde Ömer oğlu Ahmet METE adlarına hükmen tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tescili
Bağımsız bölümün ifrazı halinde büyük olan kısım için eski bağımsız bölüm numarası muhafaza edilir. Sadece arsa payı miktarı yeni şekline uygun olarak değiştirilir. Küçük kısma ise o apartmanın son bağımsız bölüm numarası verilir. Bundan sonra bu küçük kısım kat mülkiyeti kütüğünün boş olan son sayfasına tescil edilerek, ayrıldığı sayfayla arasında irtibat kurulur.
Birbirine bitişik veya alt üst şeklinde bulunan iki dairenin birleştirilmesi halinde ise büyük olan bağımsız bölümün numarası muhafaza edilerek birleştirme nedeniyle sayfalar kapatılır ve kat mülkiyeti kütüğündeki boş olan ilk sayfaya yeni bağımsız bölüm tescil edilir. Kapatılan sayfalarla irtibat kurulur.
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan C blok (3) bağımsız bölüm numaralı 6/216 arsa paylı zemin kattaki dükkanın Elazığ Sulh Hukuk Hakimliğinin 16/02/1998 tarih ve 1997/1557 Esas ve 1998/180 Karar sayılı ilamı gereğince, hükmen tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Bağımsız bölümlerin ifrazı veya tevhidi halinde arazilerin ifraz ve tevhidinde olduğu gibi bir uygulama yapılarak Harçlar kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a pozisyonu uyarınca, Binde 9 oranında harç tahsili gerekir. İfraz ve tevhit beyannamelerine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. Damga pulu uygulaması bu işlemeler için kaldırılmıştır. (TKGM.Gn.1392).
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


BAĞIŞLAMA VAADİ

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Bağışlama vaadi ilerideki bir tarihte bir malı bağışlamayı taahhüt niteli¬ğinde önakitdir (BK.22, TST.55/c). Bağışlama vaadi sözleşmeleri noterlerce düzenlenir. İstem halinde ilgili tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh edilmesi mümkündür. Satış vaadini her iki taraf da şerh ettirebildiği halde, bağışlama vaadi konusunda açık yetki olmadığından gayrimenkul malikinin şerh isteminde bulunması veya bağışlama vaadi sözleşmesinde bağış lehdarına şerh ettirebilme yetkisini vermiş olması gerekir.
Bağışlama vaadinin şerhi için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1) Noterce düzenlenmiş gayrimenkul bağışlama vaadi sözleşmesi,
2) İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotoğrafı,
3) İstem temsilen yapılıyorsa temsil belgesi.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan 3. bağımsız bölüm numaralı, 1/3 arsa paylı, ikinci kat mesken ve bu meskene isabet eden arsa payının tamamı, Şemsettin kızı Nermin YILDIZ adına kayıtlı iken, Diyarbakır 1. Noterliğince tanzim ve tasdikli 21/09/1999 tarih ve 21143 sayılı Bağış Vaadi Sözleşmesi gereğince bu meskenin tamamını ben Hüseyin oğlu Mehmet SATIR’a bağışlamayı vaadettiğinden iş bu bağış vaadi sözleşmesinin tapu siciline şerhini 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Şerhi
Bağışlama Vaadi: Mehmet SATIR lehine bağışlama vaadi vardır .Tarih-Yevmiye
d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12. Pozisyonu uyarınca, kayıtlı değer üzerinden Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekir.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


BAĞIŞTAN RUCU EDİLEREK TAŞINMAZIN GERİ DÖNMESİSayfa Başı

a) Açıklama
Rücu (vazgeçebilme) şartıyla bağış yapılması mümkündür. Rücu şartlı bağışta taşınmaz malın mülkiyeti bağışı kabul eden kimse adına tescil edilmekle beraber, şerhler sütununa rücu şartının varlığı işaret edilir (BK.242, TST.55).
Buradaki rücu şartı sadece bir tek şart olabilir. O da bağışı kabul edenin bağışlayandan önce ölmesi halinde taşınmazın bağışlayana geri döneceği şartıdır. Bunun dışında bir şartla taşınmaz geri dönmez (TST.11). Ancak bir tüzel kişi lehine rücu şartlı bağış yapılmış olup da tüzel kişilik son bulursa bu da bir bağıştan dönüş (vazgeçme) sebebidir.
Rücu şartı gerçekleşirse, yani lehine bağış yapılan kimse bağış yapandan önce ölürse, lehine rücu şartı bulunan kimse (eski malik) taşınmaz malın kendi adına yeniden tescilini isteyebilir. Bunun için mahkemeye başvurmasına gerek yoktur. Nüfus kayıt örneği veya bir veraset senedi ile bu ölümü kanıtlayarak tapu sicil müdürlüğünden istemde bulunursa, taşınmazın mülkiyeti rücu eder. Bunun için taşınmazın halen ölen bağış lehtarının adında kayıtlı olması şart değildir. Taşınmaz bir başkasına devir edilmiş olsa dahi üzerinde bazı haklar kurulmuş olsa dahi mülkiyet bağıştan rücu eden adına tescil edilir. Zira bu taşınmazı devir alanlar veya hak edinmiş kimseler rücu şartını şerhler sütununda görerek ve kabullenerek devir almış veya hak edinmişlerdir. Bu nedenle bu hakların tümünün terkini gerekir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın tamamı Hakan KÖKSAL adına kayıtlı iken, bu kez ekte sunulan Ceyhan Nüfus Müdürlüğünden alınmış...............tarih............sayılı nüfus kayıt örneğinden de anlaşılacağı üzere malik Hakan KÖKSAL 02.02.2000 tarihinde ölmüş olduğundan, tapu kütüğünün şerhler sütunundaki “Hüseyin AKDİ lehine rücu şartı” na istinaden ben Hüseyin AKDİ adına taşınmaz malın mülkiyetinin tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Tescili
Bağışlamadan rücu edilmesi (dönülmesi) halinde, tapu kütüğündeki malikin adı terkin edilerek, bağışlayan kimse adına tescil yapılır. Edinme sebebine “bağıştan rücu” yazılır. Bu tescille beraber şerhler sütunundaki rücu şartı da re’sen terkin edilir.


Mülkiyet Sütunu:

17.02.2000-458

Hakan KÖKSAL: Ahmet oğlu Tam Bağış 03.03.1997­-626

Hüseyin AKDİ:Rıza oğlu Tam Bağıştan Rücu 17.02.2000 – 458



Şerhler Sütunundaki Terkin :



Hüseyin AKDİ lehine bağıştan rücu şartı vardır.0 3.03.1997-626

Terkin edildi. 17.02.2000 - 458 (İmza)

d) Tapu Senedinin Yazımı
İş bu taşınmaz malın tamamı rucu şartıyla Hakan KÖKSAL adına kayıtlı iken, rucu hakkının kullanılması sonucu tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 3. Pozisyonuna göre bağıştan rucu hakkı kullanılarak taşınmazın eski malik adına tescili istendiğinde, Binde 9 oranında tapu harcı tahsil edilir.
Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


BİRLEŞTİRME (TEVHİT) Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Birleştirme, tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir tapuya bağlanarak, tek bir parsel halini almasıdır (TST.75).
Birleştirme işlemi için tapu sicil müdürlüğünce istenen belgeler şunlardır.
1- Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,
2- Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası,
3- Tescil bildirimi ve kontrol raporu,
4- Birleştirme isteminde bulunanın fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile iki adet (son altı ay içinde çekilmiş) vesikalık fotoğrafı,
5- Temsilci varsa temsil belgesi ve temsilcinin bir adet vesikalık fotoğrafı,
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mallardan Çukuranbar Mahallesi 26113 ada 9 numaralı parselin tamamı Ahmet BAKAN adına, 10 numaralı parsel ise ½’şer hisselerle Ali İhsan BAKAN ve Mustafa BAKAN adına kayıtlı iken; ibraz ettiğimiz Çankaya Kadastro Müdürlüğünün 19/12/1999 gün 2186 sayılı yazısına ek değişiklik beyannamesi ve belediye encümen kararına göre bu parsellerin tevhit edilerek, 27113 ada 15 parsel numarası altında ve 3.000 m2 arsa olarak 800/3000 payının Ahmet Bakan, 1100/3000’er paylarınında Ali İhsan BAKAN ve Mustafa BAKAN ait olacak şekilde tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili
Kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenen tescil bildirimleri, tapu sicil müdürlüğüne gönderildikten sonra; tapu sicil müdürlüğü tarafından tescil işlemi yapılır. Birleştirilen parsellere ait kütük sayfaları kapatılır (TST.77). Bunun için “Sayfa No” sütunu sol üst köşeden sağa çapraz, “Mülkiyet” sütununda ki maliklerden sonra gelen ilk boş satır da yatay olmak üzere kırmızı mürekkepli kalemle ve çift çizgi ile çizilir. Beyanlar sütununda kapatılma nedeni yine kırmızı mürekkepli kalemle açıklanarak, işlemle ilgili tarih ve yevmiye numarası yazılır.
Örnek: İşbu sayfa birleştirme nedeniyle kapatılmıştır. Tarih-Yevmiye
Bundan sonra yeni oluşan parselin tesciline geçilir. Birleştirme sonucu oluşan parsel, kadastro müdürlüğünce verilen ada ve parsel numarası altında, bulunduğu mahalle veya köye ait son kütüğün boş olan ilk sayfasına tescil edilerek, kapatılan eski sayfalar ile yeni sayfa arasında irtibat kurulur. Ayrıca eski sayfalarda bulunan terkin edilmemiş kayıtlar yeni sayfaya aktarılır (TST.66-74). Yeni parselin edinme sebebi sütununa “Birleştirme” veya “Tevhid” yazılır.
Örnek: Ahmet BAKAN: Süleyman oğlu 800/3000 Birleştirme Tarih-Yevmiye
Ali İhsan BAKAN: Süleyman oğlu 1100/3000 Birleştirme Tarih-Yevmiye
Mustafa BAKAN: Süleyman oğlu 1100/3000 Birleştirme Tarih-Yevmiye
d) Tapu Senedinin Düzenlenmesi
İşbu taşınmaz mallardan Çukurambar Mahallesi 26113 ada 9 numaralı parselin tamamı Ahmet BAKAN adına, 10 numaralı parsel ise ½’şer hisselerle Ali İhsan BAKAN ve Mustafa BAKAN adına kayıtlı iken; ibraz edilen Çankaya Kadastro Müdürlüğünün 19/12/1999 gün 2186 sayılı yazısına ek değişiklik beyannamesi ve belediye encümen kararına göre bu parsellerin tevhit edilerek tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a pozisyonuna uyarınca, birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı Binde 9 oranında harç tahsil edilir. Birleştirme beyannamelerine damga pulu yapıştırılmasına gerek yoktur. Birleştirme harcı birleştirilecek parsellerin işlemden önceki değerleri üzerinden ayrı ayrı hesaplanır.
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre her yevmiye numarası için bir adet döner sermaye ücreti alınır. Bunda birleşen parsel sayısının önemi yoktur.


CEBRİ İCRA SATIŞININ TESCİLİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Cebri icra satışı, borçlulara ait taşınmaz malın borcu tahsil amacıyla icra müdürlüğü kanalıyla satılarak tapuya ihale alıcısı adına tescili işlemidir. Cebri icra satışının tapuya tescili için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1) İcra Müdürlüğünün satış müzekkeresi,
2) Bu müzekkerede; ihalenin kesinleşmiş olduğunun belirtilmesi, ihale alıcısının nüfus bilgilerinin ve üzeri mühürlenmiş fotoğrafının bulunması, ihale bedelinin gösterilmiş olması gerekir. (Fotoğraf zorunlu olmamakla beraber, bulunmasında yarar vardır.)
3) İstem bizzat yapılıyorsa, ihale alıcısının nüfus cüzdanı veya pasaportu ile iki adet fotoğrafı,
4) İstem temsilen yapılıyorsa, temsil belgesi ve temsilcinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ile fotoğrafı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Süleyman ÜNAL adına kayıtlı olup, bu defa Gayrimenkul Satış İcra Dairesi Müdürlüğünün 07/08/1999 tarih ve 1999/92 sayılı yazıları ile iş bu arsa payının tamamı yarı yarıya olmak üzere 2.030.000.000 (ikimilyarotuzmilyon) TL.’sı bedelle Mehmet ÇELİMLİ ve Hurşit KÖSENİ’ye cebri yoldan satışı yapılarak hacizsiz, ipoteksiz ve tedbirsiz olarak tesciline karar verildiğinden mesken üzerindeki belirtilen hacizlerin, ipoteklerin ve tedbirin yukarıdaki tescil yazısı gereğince terkin edilerek ben Hurşit KÖSENİ kendi adıma asaleten ve Mehmet ÇELİMLİ’nin Trabzon 3. Noterliğinden verdiği 05/08/1999 gün ve 32457 yevmiye numaralı vekaletnameye istinaden onun adına vekaleten adımıza tescilinin yapılmasını arz ve talep ederim.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Hakkı Yetkingöz adına kayıtlı iken; bu defa ekte ibraz ettiğim Şemdinli Sulh Hukuk Mahkemesi Satış Memurluğunun 10/07/1999 tarih, 1999/16 sayılı yazıları gereğince 5.000.000.000 (beşmilyar) TL. bedelle ben Pınar ERLER adına ihale edilmekle tescilini arz ve talep ederim.
c) Tapuya Tescili

9.9.2000 5456

Süleyman ÜNAL: Mehmet oğlu Tam Kadastro 7.7.1967 4567

Mehmet ÇELİMLİ: Ali oğlu ½ Cebri Satış 9.9.2000 5456

Hurşit KÖSENİ: Yakup oğlu ½ Cebri satış 9.9.2000 5456

d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Süleyman ÜNAL adına kayıtlı iken, Gayrimenkul Satış İcra Dairesi Müdürlüğünün 07/08/1999 tarih ve 1999/92 sayılı yazılarına göre cebri satışının tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Cebri icra müzekkerelerinin tapuya tescilinde, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 20.a pozisyonu uyarınca, müzekkerede yazılı satış bedeli üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı Binde 15 oranında harç tahsil edilir. İhale eski tarihli ise, ihale bedeli üzerine yeniden değerleme oranı uygulanır. Bu ihalede satıcının ödemesi gereken harç icra dairesince tahsil edilmiş ise sadece alıcının harcı alınır. Varsa veraset ve intikal vergisi ilişiği kestirilir. İcra dairesince bu verginin kesilerek, vergi dairesine yatırıldığı belirtilmişse ilişik belgesi aranmaz. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


CİNS DEĞİŞİKLİĞİ Sayfa Başı




a) Açıklama
Cins değişikliği, bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlemdir.
Gerekli Belgeler:
1. Cins değişikliği istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya bilgi,
2. Taşınmaz malın maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve temsil belgesi,
3. Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmaz malların cins değişikliği işlemlerinde, yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.
4. Taşınmaz mal sahibinin bir adet 6 x 4 cm. büyüklüğünde son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı (yeni tapu senedi için).
5. Malik veya hissedarların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın “Kargir ev” olan cinsinin, Çankaya Kadastro Müdürlüğünün 17/07/1999 tarih ve 390/1372 sayılı yazıları ve ekli değişiklik beyannamesi gereğince “ARSA” olarak değiştirilmesini talep ile ...
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Rabia ŞAHİN ve Tuğba ŞAHİN adlarına ½ hisselerle kayıtlı iken, bu kez bizler Rabia ŞAHİN ve Tuğba ŞAHİN bizzat hareketle iş bu taşınmazımızın “Ev” olan cinsinin Ordu Kadastro Müdürlüğünden tanzim ettirmiş olduğumuz 25/06/1999 tarih ve 1256 sayılı değişiklik beyannamesinde gösterildiği üzere “Arsa” olarak değiştirilerek tapuya tescilinin yapılmasını talep ile..
3) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın 2/16 hissesi ben Mehmet kızı Banu SEYLAN 7/16’şar hissesi de bizler Ahmet evlatları Filiz UÇAR ve Ali SEYLAN adlarına “Avlulu Kargir ve Ahşap Ev” cinsi ile kayıtlı iken, Samsun Kadastro Müdürlüğünce 15/05/1998 tarihinde tanzim edilen değişiklik beyannamesinden de anlaşılacağı üzere “Avlulu Kargir ve Ahşap Ev” yıkılmış olduğundan, cinsinin “Arsa” olarak değiştirilerek tapuya tescilini talep ile ...
4) Yukarıda niteliği gösterilen Antalya ili merkez ilçesi Arapsuyu köyü 2960 ada 45 parsel sayılı bodrum zemin ve bir normal katlı pansiyonun tamamı Ahmet kızı Işın AYDIN ve Süleyman oğlu Tahir ERKEN adına yarı yarıya kayıtlı iken; bu kez Işın AYDIN’ın Kophenhag Büyükelçiliğinden düzenlemeli 20.11.1998 tarih ve 2313 sayılı vekaletnameye istinaden, yetkili vekili ben Abdullah ERDOĞAN bilvekale (vekaleten) hareketle haiz olduğum yetkiye istinaden ve ben Tahir ERKEN de bizzat hareketle, Konyaaltı Belediyesince verilen 23/06/1999 tarihli yapı kullanma izin belgesi ve Konyaaltı Belediyesi İmar Müdürlüğünce onaylı 07/06/1999 tarih ve 5/17 sayılı Genel İnşaat projesi ve Kadastro Müdürlüğünce düzenlemeli değişiklik beyannamesinde görüldüğü üzere, taşınmazın cinsinin “Bodrum ve zemin ve bir katlı otel” olacak şekilde değiştirilerek tescilini talep ile emlak rayiç değerinin 10.000.000.000 (onmilyar) TL. olduğunu 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili
Kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenen tescil bildirimleri, tapu sicil müdürlüğüne gönderildikten sonra; tapu sicil müdürlüğü tarafından tescil işlemi yapılır. “Taşınmazın Niteliği” sütunundaki cinsi kırmızı mürekkepli kalemle terkin edilerek, tarih ve yevmiye numarası yazıldıktan sonra, mavi veya siyah mürekkepli kalemle yeni cinsi yazılır.
Örnek: Kargir Ev. Tarih-Yevmiye
Arsa
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın “Kargir Ev” olan cinsinin, Çankaya Kadastro Müdürlüğünün 17/07/1999 tarih ve 390/1372 sayılı yazıları ve ekli değişiklik beyannamesi gereğince “ARSA” olarak değiştirilerek tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin (13.a,c) pozis-yonlarına göre;
1. 01.Ocak 1983 tarihinden önce inşaatı bitip iskan ruhsatının alındığının ve inşaata ilişkin Emlak Alım Vergisinin ödendiğini belgelendirilmesi halinde tashih harcı alınmadan,
2. Tapu sicilinde kayıtlı olan arsa ve arazi üzerinde inşa olunan bina vs. tesisler nedeniyle (yani yapısız iken yapılı hale getirilmesi nedeniyle) 13/a pozisyonunda belirtilen Binde 15 ve sosyal mesken vs. nitelikteki binalar nedeniyle yine 13/a pozisyonunun ikinci paragrafında belirtilen Binde 7.5 oranındaki harçlar ilgili maliye kuruluşunca tahsil edileceğinden, bu harçların ödendiğinin belgelendirilmesi halinde harç tahsil edilmeden, (Vergi dairesinden yazı getirilememesi halinde aşağıdaki cezalı harç tahsili hükmünün uygulanarak işlemin yapılması ve maliye kuruluşuna ihbarda bulunulması gerekir.)
3. Yapılı hale getirme ile ilgili olmayan her çeşit cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer üzerinden 13/c pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 oranında harç tahsil edilerek,
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edildikten sonra, taleplerin karşılanması gerekir.
Cins Değişikliği İşlemlerinde Cezalı Harç Tahsili:
492 sayılı Harçlar Kanununda değişiklik yapan 2339 sayılı Kanunun 96-b maddesi ile (4) sayılı tarife ile ilgili olarak eklenen fıkrada, “bu Tarifenin 13 numaralı bendinin (a) ve (c) fıkralarında belirtilen işlemlerden Emlak Vergisi Beyannamesi verilmesini gerektirenlerin 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 27. inci maddesinde yazılı ek süre sonuna kadar tapuda gösterilmemesi halinde harç % 50 fazlasıyla alınır.” hükmü yer almaktadır.

DÜZELTME (TASHİH) Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Düzeltme, tapu kütüğüne yanlış yazılmış bir kaydın belgelerine uygun olarak düzeltilmesi işlemidir (TST.85).
Uygulamada yanlış veya eksik yazımlar malikin adı, soyadı, baba adı, cinsiyeti, payı, tarih ve yevmiye numarası, taşınmazın yüzölçümü gibi hususlarda yapılmaktadır. İlgililerinin istemi halinde belgesine aykırı bu tür yanlışlıklar tapu sicil müdürlüğünce düzeltilebilir (TKGM.Gn.1458).
Bir belgeye dayalı tespitlerde düzeltme sadece belgesine uygun hale getirmek amacıyla yapılabilir. Ancak burada önemli bir husus kadastro tespitinde bir belge (tapu, vergi, mahkeme kararı gibi) uygulanmış olmasına rağmen harici devir veya intikal, taksim gibi bir nedenle malikin ismi bilirkişi beyanına göre belirlenmiş ise bu da senetsiz tespit sayılarak düzeltilebilir.
Bu tür düzeltmeler için Müdürlükçe aşağıdaki belgeler istenir.
1- Kaydında düzeltme istenen taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,
2- İstemde bulunanın nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ve iki adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı,
3- Temsilci varsa temsil belgesi ve temsilcinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve bir adet vesikalık fotoğrafı,
4- Kadastroda bilirkişi beyanına göre senetsizden yapılan tespitlerde yanlışlıkların düzeltilmesi için ilgili muhtarlıktan alınmış fotoğraflı ilmühaber, (yüzölçümü düzeltmelerinde ilmühabere gerek yoktur)
5- Varsa düzeltme nedenini gösterir belgenin aslı veya onaylı örneği,
6- İsim-soyisim-baba ismi ve cinsiyet ile ilgili düzeltmelerde nüfus müdürlüğünden alınmış nüfus kayıt örneği,
7- Yüzölçümü düzeltmelerinde kadastro müdürlüğünce düzenlenmiş dü¬zel¬¬tme formu ve tapu sicil müdürlüğüne hitaben yazılmış yazı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Mehmet AKBAL adına kayıtlı iken, ibraz ettiğim Çakaldere Köyü Muhtarlığından verilme 02.04.1999 tarihli fotoğraflı ilmühaber ve Ceyhan Nüfus Müdürlüğünden verilme nüfus kayıt örneğininden anlaşıldığı üzere soy ismimin “AKDAL” değil “AKBAL” olduğu kadastro sırasında bilirkişi beyanına göre soyismim yazılırken yanlış yazılmış bulunduğu, Bu nedenle kayıtlı ismimin “Mehmet AKBAL” olarak değiştirilmesini arz ve talep ederim.
c) Tapuya Tescili
Yanlış yazım okunacak şekilde kırmızı mürekkepli kalemle çizilir ve ilk boş sütuna doğrusu yazılır. Kazıntı, silinti, satır aralarına veya sayfa kenarlarına çıkıntı veya kayda ek yapılmak suretiyle düzeltme yapılamaz. Yevmiye defterine kaydedilerek yapılan düzeltmelerde tarih ve yevmiye numarası, düzeltmeler siciline kaydedilerek yapılanlarda ise bu sicilin numarası düzeltilen işlemin üzerine yazılır. Düzeltme ile ilgili belgeler taşınmaz mala ait dosyada saklanır (TST.88).
2.05.1999 - 2341

Örnek: Mehmet AKDAL: Halil oğlu Tam Kadastro 24.03.1995

Mehmet AKBAL: Halil oğlu Tam Tashih 12.05.1999-2341

d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Mehmet AKDAL adına kayıtlı iken, ibraz edilen Çakaldere Köyü Muhtarlığından verilme 02.04.1999 tarihli fotograflı ilmuhaber ve Ceyhan Nüfus Müdürlüğünden verilme nüfus kayıt örneğininden anlaşılması üzere, soy isminin “AKBAL” olarak düzeltilerek tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 oranında harç ve ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilir.
Ancak gerek tapu sicil müdürlüklerinin ve gerekse kadastro müdürlük¬lerinin sebep olduğu hatalar Harçlar Kanununun 59. Maddesi gereği olarak harç alınmadan düzeltilmelidir (TKGM.Gn.1458). Bu işlemlerden döner sermaye ücreti de alınmaz (TKGM.Gn.1516).
Evlenen veya boşanan kadının soy isim değişikliğinde soy ismin tapu kütüğüne tescili istenirse Onbinde 5 oranında harç alınır. Ancak evlenerek veya boşanarak soy isminin değiştiği nüfus kayıtları veya mahkeme kararı ile kanıtlanabildiği takdirde düzenlenecek resmi senette bu husus da açıklanarak soy isim düzeltmesi yapılmadan taşınmazın tasarruf edilmesi mümkündür.
Kat mülkiyetine konu yerlerde aynı işlemle hem anagayrimenkul ve hem de bağımsız bölümler üzerinde yapılacak değişiklik ve tashihlerde (anagayri¬menkulün niteliğindeki değişiklik gibi) sadece bir tashih harcı alınması gerekir (TKGM.Gn.1392).
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.



EŞLER ARASINDAKİ MAL REJİMİ SÖZLEŞMELERİ Sayfa Başı



Eşler veya evlenecek olanlar mal varlıklarının akibeti hakkında aralarında mal rejimi sözleşmesi yapabilirler Yeni Medeni Kanunun 202. maddesine göre "Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır.
Eşler mal rejimi sözleşmeleriyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler"
Mal rejimi sözleşmesi evlenmeden önce veya sonra noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılabilir. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sıra¬sında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler. Mal rejimi sözleşmelerinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerce imzalan¬ması zorunludur (MK.205).
Medeni Kanun eşler için dört mal rejimi öngörmüştür:
1) Edinilmiş mallara katılma rejimi (MK.218),
2) Mal ayrılığı (MK.242),
3) Paylaşmalı mal ayrılığı (MK.244),
4) Mal ortaklığı (MK.256).
1) EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ (MK.218)
a) Genel Bilgi
Yeni Medeni Kanunun aksine sözleşme olmadıkça eşler için kabul ettiği yasal mal rejiminin adı "Edinilmiş Mallara Katılma Rejimidir." Bu mal rejimi Medeni Kanunun 218-242. Maddelerinde düzenlenmiştir. Başka bir mal rejimini sözleşme yaparak kabul etmedikçe tüm evliler ve evlenecekler bu rejime tabidir.
Eşler evlenme akdi öncesinde, sonrasında veya evlenme merasimi sırasında her hangi bir mal rejimini seçebilirler. Eğer eşler kanunda belirlenmiş her hangi bir mal rejimini seçmemişlerse "eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır." (MK.202).
Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsar (MK.218).
Her eş, yasal sınırlar içerisinde kişisel malları ile edinilmiş mallarını, yönetme, bunlardan yararlanma ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir.
Aksine anlaşma olmadıkça, eşlerden biri diğerinin rızası olmadan paylı mülkiyet konusu maldaki payı üzerinde tasarrufta bulunamaz (MK.223).
b) Eşlerin Malları Üzerinde Tasarruf Yetkileri
Yasal mal rejiminde eşlerin tüm malları üzerinde diledikleri gibi yönetim, yararlanma ve tasarruf hakları vardır. Mallarının tamamını veya bir kısmını diğer eşe veya üçüncü bir kişiye satabilir, bağışlayabilir, trampa yapabilir, rehnedebilir, irtifak hakları ve kişisel haklar kurabilir. Her hangi bir tasarruf için diğer eşin rızasını almaya gerek yoktur. Her eş evlilik birliğinin kurulmasından önce veya sonra edinmiş oldukları tüm malları diledikleri gibi tasarruf edebilirler. Yasal mal rejiminin tapuya yönelik hükümleri boşanma halinde önem kazanacaktır.
Ancak kanun koyucu eşler arasında paylı mülkiyet olarak kayıtlı mallar üzerinde bu tür tasarrufları diğer eşin iznine tabi tutmuştur. 223. Maddenin ikinci fıkrasındaki "paylı mülkiyet konusu" ibaresini, "eşler arasında paylı mülkiyet konusu" olarak esas almak gerekir. Eşle üçüncü kişiler arasında paylı mülkiyet olarak kayıtlı mallar üzerinde tasarruf için bu izne ihtiyaç yoktur. Fakat, eşle diğer eş ve üçüncü kişiler arasında paylı mülkiyet olarak kayıtlı yerlerde eşin diğer hissedarlar veya dışardan birisi ile yapacağı tasarruflar için bu izne ihtiyaç vardır.
c) Eşlerin Edindikleri Malların Adlarına Tescil Şekli
Edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerin evlilik birliğinden önce edinilmiş veya sonra edinilecek mallarının, önceki kanun döneminde olduğu gibi kendi adlarına tapuda tescili yapılır. Her eşin malı kendi adına tescil edilir, yasal mal rejiminde eşler adına paylı mülkiyet olarak tescil söz konusu değildir. Ancak boşanma halinde, mahkeme kararına istinaden diğer eş adına da paylı mülkiyet olarak tescil yapılacaktır.
d) Boşanma Halindeki Durum
1) Mülkiyet Hakkının Verilmiş Olması
Edinilmiş mallara katılma rejimi devam ettiği sürece bu rejimin tapu sicilini ilgilendiren bir yönü yoktur. Bu rejim ancak boşanma halinde tapu sicilini ilgilendirir ki, o da boşanma kararındaki hükümlere istinaden eşlerden her biri adına tescilli tüm malların mahkeme kararı doğrultusunda eşler adına paylı mülkiyet olarak tescili işlemidir.
2) Ölüm Halinde İntifa veya Oturma Hakkı Tanınmış Olması
Medeni Kanunun 240. Maddesine göre eşlerden birinin ölümü halinde "sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine ... intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir... Haklı sebeplerin varlığı halinde, ... intifa veya oturma hakkı yerine konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir.."
Mahkeme kararı ile mülkiyet hakkı tanınmış ise aile konutunun mülkiyeti sağ kalan eş adına tescil edilir. İntifa veya oturma hakkı tanınmış ise tapu kütüğünün irtifak hakları sütununda sağ kalan eşin talebi ile gerekli haklar kurulur.
e) İşlemin Mali Yönü
Boşanma veya evliliğin iptali halinde kesinleşmiş mahkeme kararı incelenerek hangi taşınmazların yarı payının diğer eş adına tescil edileceği belirlenir ve Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13/c pozisyonu uyarınca tashih harcı alınarak gerekli tescil yapılır.
Ölüm nedeniyle aile konutu üzerinde mülkiyet, intifa veya oturma hakkı tanınmış ise yine kesinleşmiş mahkeme kararına istinaden intikal harcı alınarak gerekli tescil yapılır.
2) MAL AYRILIĞI (MK.242)
Mal ayrılığı rejimi, eşlerin mal varlıklarının tamamen bir birinden ayrı olduğu bir rejimdir. Diğer eşin mal varlığı üçüncü bir kimsenin mal varlığı gibidir. Eşlerin bir birlerinin mal varlıklarına müdahale etme yetkileri yoktur. Tasarruf ve idaresine hiçbir şekilde karışamazlar. "Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf hakkını korur." (MK.242).
Ancak bu rejimin geçerliliği için, eşlerin noterde mal ayrılığı sözleşmesi imzalamaları veya evlenme sırasında yazılı olarak evlendirme memuruna bildirmeleri gerekir.
Mal ayrılığı rejiminin tapu sicilini ilgilendiren bir yönü yoktur. Tapu kayıtlarına bu konuda her hangi bir şerh vermek veya tescil yapmak gerekmez.
3) PAYLAŞMALI MAL AYRILIĞI (MK.244)
a) Genel Bilgi
Paylaşmalı mal ayrılığı, eşler arasında bu yönde bir sözleşmenin imzalan¬masından sonra edinilmiş olup, ailenin ortak kullanım ve yararlanmasına özgülenmiş mallar ile ailenin ekonomik geleceğini güvence altına almaya yönelik yatırımlar ve bunların yerine geçen değerlerin, mal rejiminin sona ermesi halinde, eşler arasında eşit olarak paylaştırılmasını esas alan bir mal rejimidir (MK.250).
Bu mal rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur (MK.244). Eşlerden her biri, kendi borçlarından bütün malvarlığı ile sorumludur (MK.246).
Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi feshedilmediği sürece tapu kütüğünde işlem yapılmasını gerektirmez.
Miras yolu ile edinilen mallar, bağış yolu ile edinilen mallar, vasiyetname veya miras mukavelesine istinaden edinilen mallar paylaşmaya dahil değildir. Ancak bağışlayan veya vasiyet eden bunların da paylaşmaya dahil olacağını şart edebilir (MK.250).
Paylaşmalı mal ayrılığı rejimini eşler başka bir mal rejimini seçerek sona erdirebilirler. Boşanma, ölüm, mahkeme kararı ile de bu rejim sona erer.
Paylaşmanın ayın (mal) olarak yapılması asıldır. Buna olanak yoksa bedel eklemek suretiyle paylar denkleştirilir. Bedel hemen ödenemeyecekse kanuni ipotek yapılması mümkündür (MK.253).
Eşler paylaşmayı tapu dairesine başvurarak kendileri yapabileceği gibi, paylaşmanın yapılması için mahkemeye de başvurabilirler.
b) Paylaşmanın Eşlerin Rızası ile Yapılması
Eşler başka bir mal rejimini seçerek, örneğin mal ayrılığı rejimine geçerek paylaşmalı mal ayrılığı rejimini sona erdirebilirler. Eşler hangi mal rejimini seçmişlerse tapu sicilinde o mal rejiminin hükümlerine göre gerekli tescil işlemi yapılır. Eşler hiçbir mal rejimini seçmeden aralarındaki rejimi feshetmişlerse, yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine geçtikleri kabul edilir.
Eşler, aralarındaki rejimi feshederek edinilmiş mallara katılma rejimine veya mal ayrılığı rejimine geçmişlerse tapu dairesine gelerek paylaşmaya tabi olduğunu düşündükleri malları Tapu Kanununun 26. Maddesine göre düzen¬lenecek paylaşma (taksim) resmi senedi ile paylaşabilirler. Tapu dairesince bu paylaşma resmi senedine uygun olarak eşler adına gerekli tescil yapılır. Eşler bu rejime dahil malları eşit hisselerle paylaşabilecekleri gibi farklı oranlardaki hisselerle de paylaşabilirler. Bir kısım taşınmazları bir eş bir kısım taşınmaz veya taşınırları veya hakları diğer eş alarak da paylaşabilirler. Tapu dairesince eşler arasındaki bu paylaşma şekline müdahale edilemez.
c) Paylaştırmanın Mahkeme Kararı ile Yapılması
Paylaşma konusunda eşlerin anlaşamaması veya evliliğin boşanma veya iptal ile sona ermesi halinde paylaştırma eşlerin aralarındaki mal rejimi sözleşmesi dikkate alınarak mahkeme tarafından yapılır. Mal rejiminin ölüm ile sona ermesi halinde ise miras hükümlerine göre işlem yapılır. Mahkemeden getirilecek mirasçılık belgesine göre ölenin mirasçıları adına gerekli tescil yapılır.
Tapu dairesi mahkemenin kesinleşmiş kararına uyarak gerekli tescili yapar.
d) İşlemin Mali Yönü
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin kurulması tapu kütüğünde her hangi bir işlem yapılmasını gerektirmediğinden mali yönü de yoktur.
Bu mal rejiminin sona ermesi halinde eşlerin rızası ile veya mahkeme kararı ile malların paylaşılması halinde ise Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13/c pozisyonu uyarınca tashih harcı alınarak işlem yapılır.
4) MAL ORTAKLIĞI (MK.256)
A- KURULMASI
a) Genel Bilgi
Mal ortaklığı, ortaklığa giren malların mülkiyetine eşlerin elbirliği ile (iştirak halinde) sahip oldukları bir mal rejimidir. Genel mal ortaklığı ve sınırlı mal ortaklığı şeklinde ikiye ayrılır.
Genel mal ortaklığında, eşlerin kanun gereğince kişisel mal sayılanlar dışındaki malları ile gelirleri ortaklık mallarını oluşturur (MK.257).
Sınırlı mal ortaklığı da kendi içerisinde ikiye ayrılır:
a) Edinilmiş mallarda ortaklık: eşler mal rejimi sözleşmesiyle sadece evlilik birliği süresince edinilmiş mallarda ortaklık kabul etmişlerse, bu edinilmiş mallarla sınırlı mal ortaklığıdır.
b) Diğer mal ortaklıkları: eşlerin mal rejimi sözleşmesiyle belirli mal varlığı türlerini, özellikle taşınmaz malları ortaklık dışında tutmalarıdır.
Mal ortaklığına konu mallara eşler bölünmemiş bir bütün olarak sahip olurlar. Bu itibarla eşlerden her birine ait taşınmaz mal elbirliği şeklinde (iştirak halinde) eşlerin her ikisi adına tapuda tescil edilir. Bu tescilden sonra artık elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet) hükümleri işleyeceğinden "Hiçbir eş, ortaklık payı üzerinde tek başına tasarruf hakkına sahip değildir" (MK.257)
Mal ortaklığının tescilinden sonra iştirak halinde mülkiyet hükümleri uygulanacağından temlik, rehin, taksim gibi işlemleri eşler ancak birlikte yapabilirler (TKGM.Gn.484).
Olağan yönetim işleri dışında kalan konularda eşler, ancak birlikte veya biri diğerinin rızasını almak suretiyle ortaklığı yükümlülük altına sokabilir veya mallarda tasarrufta bulunabilir (MK.263). Eşlerden biri, diğerinin rızasıyla ortaklık mallarını kullanarak, tek başına bir meslek veya sanat icra ederse, bu meslek ve sanata ilişkin bütün hukuki işlemleri yapabilir (MK.264).
Hangi taşınmaz mal veya hakların ortaklık kapsamına girdiği mal ortaklığı sözleşmesine bakılarak anlaşılır. Sözleşmede bir kısım mallar ortaklık dışında bırakılmış olabilir. Tapu sicil müdürlüğünün sadece ortaklığa giren taşınmaz malları iştirak halinde tescili gerekir. Sözleşme ile "Bir eşin kişisel malı olduğu ispatlanmadıkça tüm mal varlığı değerleri ortaklık malı sayılır" (MK.261).
Ortaklığa dahil olmayan mallar eski sahipleri adına kalır. "Eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi kişisel mallarını yönetme ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir" (MK.267).
b) İstenen Belgeler
a) Malik olan eşin istemi (Eğer sözleşmede yetki varsa diğer eşin istemi de yeterlidir),
b) Malik olan eşin nüfus cüzdanı veya pasaportu, bir adet vesikalık fotoğrafı.
c) Mal ortaklığı sözleşmesi. (Noterce düzenlenmiş veya onaylanmış mal rejimi sözleşmesi, evlenme sırasında imzalanmış ise evlendirme memurunca onanmış taraflarca imzalı mal rejimi bildirimi)
c) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Ben Kadir ÖZER adına kayıtlı iken, eşim Yadigar ÖZER ile Ankara 11. Noterliğinde tanzim ettir¬diğimiz 11.04.2002 tarih ve 22156 sayılı mal ortaklığı sözleşmesi uyarınca işbu taşınmaz malın ben Kadir ÖZER ve eşim Yadigar ÖZER adlarına, mal ortaklığı sebebiyle elbirliği mülkiyeti şeklinde (iştirak halinde) tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
d) Mal Ortaklığının Tapuya Tescil Şekli
Eşler, ortaklık mallarına bölünmemiş bir bütün olarak sahip olurlar (MK.257). Demek ki, mal ortaklığında sözleşme kapsamına giren eşlerden her birine ait tüm malların, eşlerin her ikisi adına elbirliği şeklinde (iştirak halinde) tescili gerekir.
Örnek:

20.5.2002 - 2855

Kadir ÖZER : Mustafa oğlu- Tam- Kadastro – 2.7.1985-

Kadir ÖZER : Mustafa oğlu Mal Ort. 20.5.2002 - 2855

Yadigar ÖZER: Ahmet kızı Mal Ort. 20.5.2002 - 2855

e) Tapu Senedinin Yazımı
İş bu taşınmaz malın tamamı Kadir ÖZER adına kayıtlı iken, eşi Yadigar ÖZER ile Ankara 11.Noterliğinden tanzim ettirdikleri Mal Ortaklığı Sözleşmesi uyarınca tesciline istinaden düzenlenmiştir.
f) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 9. Pozisyonu uyarınca mal ortaklığının tescilinde kayıtlı değer üzerinden, Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekir.
B) SONA ERMESİ VE TERKİNİ
Mal ortaklığı rejimi aşağıdaki hallerden biri ile sona erer (MK.271):
- Eşlerden birinin ölümü,
Bu halde elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete dönüştürmeye gerek yoktur. Elbirliği mülkiyeti zaten mirasın intikalinin yapılması ile sona erer. Bu itibarla, mirasın intikali için alınacak harç dışında bir harç almaya da gerek yoktur.
- Diğer bir mal rejiminin eşler tarafından kabulü,
Eşler tarafından mal ortaklığı rejimi feshedilerek yeni bir mal rejimi kabul edilebilir. Bu halde noterden onaylı yeni mal rejimi sözleşmesine istinaden eşlerden birinin istemi üzerine elbirliği mülkiyeti terkin edilerek yeni mal rejimi sözleşmesinde belirtildiği şekilde işlem yapılır. Örneğin, mal ayrılığı rejimi kabul edilmişse elbirliği mülkiyeti terkin edilerek bu taşınmaz elbirliğinden önce kimin ise o eş adına eskisi gibi tescil edilir. Bunun için Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13/c pozisyonu uyarınca tashih harcı alınarak işlem yapılır.
- Boşanma veya evliliğin mahkemece iptali,
Boşanma halinde mal ortaklığı sona erer ve mahkeme kararında belirtildiği şekilde eşler adına tescil yapılır. Bunun için Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13/c pozisyonu uyarınca tashih harcı alınarak işlem yapılır.
- Eşlerden birinin iflasına karar verilmesi,
Eşlerden birinin iflasına karar verilmesi ile mal ortaklığı sona erer ve iflas idaresinin talebi üzerine elbirliği mülkiyeti feshedilerek paylı mülkiyet şeklinde eşler adına tescil yapılır. İflas kararının infazı her hangi bir harç ve vergiye tabi değildir.
- Mahkemece mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi.
Mahkemece mal ayrılığı rejimine geçilmesine karar verilirse, eşlerden birinin istemi üzerine mahkeme kararında belirtildiği şekilde elbirliği mülkiyeti feshedilerek gerekli tescil yapılır. Bunun için Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13/c pozisyonu uyarınca tashih harcı alınarak işlem yapılır.


FİNANSAL KİRALAMA (LEASİNG) Sayfa Başı

a) Açıklama
Finansal kiralama; Kiralayanın, kiracının talebi ve seçimi üzerine üçüncü kişiden satın aldığı veya başka suretle temin ettiği bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere ve belli bir süre feshedilmemek şartı ile kira bedeli karşılığında, kiracıya bırakmasını öngören bir sözleşmedir (1985 T. 3226 Sy. Finansal Kiralama K. Md.4).
Bu sözleşmenin konusu taşınır mallar olabileceği gibi taşınmaz mallar da olabilir (md.5). Finansal kiralama şirketlerinin Anonim Ortaklık şeklinde kurul¬maları şarttır (md.10). Ancak her Anonim Şirket finansal kiralama yapmaya yetkili değildir.
Sözleşme düzenleme şeklinde noterlikçe yapılır. Taşınmaz mala dair sözleşme taşınmazın bulunduğu tapu kütüğünün beyanlar hanesine şerh edilir (md.8). Bu şerh taşınmaz üzerinde malikin tasarruf hakkını engellemez. Her ne kadar kanunun 18. Maddesinde mülkiyetin üçüncü bir kişiye devri yasaklanmış ise de bu kiracı ile kiralayan arasındaki bir iç ilişkidir. Tapu siciline yönelik bir hüküm değildir. 18. Maddede sözleşmede devir edilebileceği belirtilmiş ise devrin ancak başka bir finansal kiralama şirketine devredilebileceği yazılıdır. Tapu dairelerinin hangi şirketlerin finansal kiralama yapabildiğini bilmek ve aramak gibi bir mükellefiyeti olmadığından bu hüküm de tapu dairelerine hitap eden bir hüküm değildir. Finansal kiralama şerhine rağmen taşınmazın mülkiyetinin devredilebileceği ve üzerinde her nevi ayni ve şahsi hak kurulabileceği kanunun 8. Maddesinin 2. Fıkrasından anlaşılmaktadır. Bu fıkra, "...şerhten sonra üçüncü kişilerin finansal kiralama konusu mal üzerindeki ayni hak iktisapları finansal kiralayana karşı ileri sürülemez" hükmündedir. Gerek bu hüküm ve gerekse bu şerhin beyanlar sütununa yazılıyor olması temlik hakkını yasaklamadığını gösterir. Zira Tapu Sicil Tüzüğünün 57. maddesinde temlik hakkını yasaklayan şerhlerin kütüğün şerhler sütununa yazılacağı belirtilmiştir.
b) Finansal Kiralamanın Beyanlar Sütununa Yazımı
Tapu kütüğünün beyanlar sütununda belirtme yapılabilmesi için noterden yapılmış finansal kiralama sözleşmesi kiracı veya kiralayan tarafından tapu dairesine ibrazı ve istemde bulunulması gerekir. Bu istem akitsiz işlemler için düzenlenen tescil istem belgesine geçirilir ve herhangi bir harç veya vergi alınmadan aşağıdaki şekilde belirtme yapılır.
Örnek: .... lehine finansal kiralama sözleşmesi vardır. Tarih-Yev.
Bu şerh kiralama süresi sonunda terkin edilir. Finansal kiralama sonucunda taşınmazın mülkiyeti kural olarak kiracıya geçmez. Kira süresinin bitiminde beyanlar sütunundaki finansal kiralama şerhi kiralayan veya kiracının talebiyle terkin edilir. Şerhi harçtan muaf olduğu için finansal kiralama şerhinin terkininde de her hangi bir harç alınmaz. Ancak taraflar sözleşmede, finansal kiralama süresi sonunda, kiracının malın mülkiyetini satın alma hakkını haiz olacağını kararlaştırabilirler. Sözleşmede böyle bir kayıt varsa kiralayanın tek taraflı istemi ile bu şerhin terkini mümkün değildir.
c) Finansal Kira Konusu Taşınmazı Kiracının Satın Alması
Malik olan finansal kiralama şirketi kira konusu malı kiracıya devretmek isterse, tapu sicil müdürlüğünde satış resmi senedi düzenlenerek kiracı adına tescil yapılır. Bu tescille beraber aynı tarih ve yevmiye numarası ile beyanlar sütunundaki finansal kiralama şerhi de terkin edilir. Böyle bir işlemden sadece satış işleminin harcı tahsil edilir.
Finansal kiralama sözleşmesinde kira süresi sonunda kiracının taşınmazı satın alma hakkı yazılı olmasına rağmen kiralayan devre yanaşmazsa kiracının mahkemeye müracaat ederek satış vaadinde olduğu gibi "ferağa icbar" davası açması gerekir.
d) Finansal Kiralama Nedeniyle İpotek Tesisi
Finansal kiralama işlemlerinde, finansal kiralama sözleşmesinin yanı sıra bu sözleşmenin yapılması için gerekli olan teminat ve ipotek işlemleri ve bu işlemlerle ilgili düzenlenen kağıtlar da harç ve damga vergisinden istisna tutulmuştur. Bu nedenle finansal kiralama nedeniyle tesis edilen ipotek işlemlerinden harç ve damga vergisi tahsil ettirilmeksizin taleplerin karşılan¬ması gerekir (TKGM.Gn.1998/5).
Böyle bir ipoteğin harç ve damga vergisinden istisna olabilmesi için finansal kiralama sözleşmesinin tapu sicil müdürlüğüne ibrazı zorunlu değildir zira ileride yapılacak finansal kiralama sözleşmesinin teminatını teşkil etmek üzere de ipotek tesis edilebilir. Ancak tesisi istenen ipoteğin finansal kiralama sözleşmesinin teminatı olarak tesis edildiğinin resmi senede yazımı gerekir.
Tesisinde harç alınmayan bu ipoteğin terkininde de harç alınmaz.

GEÇİCİ TESCİL ŞERHİ (Muvakkat Şerh) Sayfa Başı

a) Açıklama
Geçici tescil, bir taşınmaz malla ilgili olarak ayni bir hak iddiasında bulunanların haklarını ispat edebilmeleri için veya bir tapu işlemi yaptıracakların eksik belgeleri bulunması halinde bu eksik belgelerini tamamlamaları için kendilerine süre verilerek, kesin tescil yapılıncaya kadar mal sahibi veya ilgililerin istemi veya mahkeme kararıyla şerhler sütununa yapılan geçici bir belirtmedir (MK. 1011, TST. 58,59).
Geçici şerhi kimler isteyebilir?
1-Bir taşınmaz mal üzerinde ayni bir hakkının bulunduğunu iddia edenler:
Bir taşınmaz malın mülkiyetinin gerçekte kendisine ait olması gerektiğini, ancak tapu sicilinde başkasının malik olduğunu iddia edenler ile taşınmaz mal üzerinde ipotek, irtifak gibi ayni bir hakkı olmasına rağmen sicile bunun işlenmemiş olduğunu iddia edenler geçici tescil isteyebilir.
İlgilisinin ibraz ettiği belgeler ile tapu sicilinin ve sicil dosyasındaki belgelerin incelenmesinden iddianın doğru olma ihtimali yüksek görülürse sicile geçici tescil şerhi yazılabilir.
2-Tasarruf yetkisinin belirlenmesi için aranan belgeleri eksik olanlar:
Tapu işlemlerinin tescili için bir kısım belgeler aranmaktadır. Bunların neler olduğu Tapu Sicil Tüzüğünün 13, 21, 55 ve 56. maddelerinde açıklan¬mıştır.
İşte bu belgelerden birinin eksik olması halinde tapu sicil müdürlüğü işlemi (ve kesin tescili) yapmaktan kaçınacaktır. Oysa, eksik belge tamamlanıncaya kadar işlemin tamamlanması ve kesin tescil yerine geçici şerh verilmesi talep olunursa müdürlük böyle bir istemi reddetmeyecektir.
Çünkü, eksik belgeler tamamlanıncaya kadar aradan geçecek zaman içerisinde taşınmaz el değiştirebilir veya bu hakkın önüne geçecek başka haklar (haciz, ihtiyati tedbir, ipotek gibi haklar) kurulabilir. İşte bu tehlike ancak geçici şerh suretiyle önlenebilir.
Eksik belgenin tamamlanması tüm belgelerin eksik olması için söz konusu değildir. Hangi eksik belgelerin tamamlanacağı Medeni Kanunun 1011 maddesi ve Tapu Sicil Tüzüğünün hüküm¬leri doğrultusunda tapu sicil müdürünün takdirine bağlı bir husustur (TST.11/3, 12/2. cümle, 13, 14, 17, 18, 21, 23, 55, 63, 85).
Ayni hak iddiasının aksine burada eksik belgenin söz konusu olduğu hakkın ayni olması şart olmayıp (kira, satış vaadi, şufa gibi) şahsi haklara yönelik işlemlerde de eksik belge olması halinde geçici şerh imkanı vardır.
b) Eksik Belgenin Tamamlanmasına Örnekler
1-Vasinin kısıtlının taşınmazını satması için satışa izin veren sulh mahkemesi kararının asliye mahkemesince onaylanması gerektiği halde asliye mahkemesinin onayının eksik olması,
2-Yabancı uyrukluların Türkiye’deki taşınmaz tasarruflarında müteka¬biliyet (karşılıklılık) unsurunun varlığının ispatı için,
3- Mahkeme kararının kapsamında tereddütlü olunduğunda tavzih kararı alınabilmesi için,
4- İlamların infazı sırasında, ilamda kesinleşme şerhi yoksa, bu eksikliğin tamamlanması için,
5- Vasiyetnamelerin tescilinde hakimden tescil yazısı getirilebilmesi için,
6- Tevkile dayalı vekaletnamelerde, dayanak vekaletnamenin olmaması halinde bunun temini için,
7- Vekilin yetkisinde tereddüt olduğunda vekaletnameye noterden çıkıntı, ekleme yapılabilmesi için,
8- Hacizli veya ipotekli yerin satışında terkin yazısı getirilebilmesi için,
9- Resmi kuruluşlar ve tüzel kişilerin taleplerinde bu kuruluşların ve temsilcilerinin yetkilerinde tereddüt olduğunda bu tereddüdün giderilebilmesi için,
10- Tapu sicil müdürünün işlem sırasında mevzuatla ilgili olarak tereddüt edeceği diğer hususlar için süre verilmesi geçici şerhe örnek gösterilebilir.
c) Geçici Şerhin Hükümleri
Geçici şerh iki şekilde yapılır
1) Mal (taşınmaz) sahibi ve ilgililerin istemi,
2) Mahkeme kararı.
Mal sahibi veya ilgililer geçici şerhe razı olmazsa geçici şerhi isteyen tarafın mahkemeden geçici şerhe dair karar alması gerekir. Burada ki ilgililerden kasıt geçici şerh yararına veya zararına olabilecek kimselerdir.
Geçici şerh taşınmazın devir ve temlikine üzerinde ayni veya şahsi hak kurulmasına engel değildir.
d) Geçici Şerhin Tescili
Mal sahibi ve ilgililerin istemesi (veya muvafakatları) halinde tapu sicil müdürü iddia konusu hakkın ispatı veya eksik belgelerin tamamlanması için geçici şerhi isteyene uygun bir süre verir.
Geçici şerhe mal sahibi veya ilgililerden birinin rıza göstermemesi halinde mahkemeden karar getirilmesi gerekeceğinden bu süre hakimce verilecektir.
Geçici şerhe konu hak sonradan verilen süre içinde ispatlanır veya eksik belge tamamlanırsa kesin tescil yapılır. Bu halde kesin tescil, terkin olunacak geçici şerhin tarih ve yevmiye numarası ile yapılır (TST. 58).
Geçici şerh kütüğün şerhler sütununa yazılır ve (G.Ş.) harfleriyle gösterilir. Geçici şerhte iddia konusu hakkın ne olduğu (ipotek, mülkiyet gibi) ve verilen süre tarih ve yevmiye numarası ile birlikte yazılır. Geçici şerhin yazımına şu örnekler verilebilir.
Örnek: (G.Ş) Ceren KARAASLAN lehine üç ay süre ile mülkiyet iddiası. Tarih– Yevmiye
e) İşlemin Mali Yönü
Geçici tescilin yapılabilmesi için Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 8. pozisyonu uyarınca, taşınmaz malın emlak beyan değeri üzerinden, Binde 1.8 oranında tapu harcı tahsil edilir. Geçici şerhin kesin tescilin yapılamaması nedeniyle terkini halinde ise sadece maktu terkin harcı tahsil edilir.
Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.

HÜKMEN DÜKKAN İFRAZI Sayfa Başı

a) Açıklama (Bağımsız Bölümün İfrazı veya Tevhidi),
Bağımsız bölümlerin ifrazı ve tevhidi (ayrılması ve birleştirilmesi) müm¬kündür. Niteliğinin dükkan veya mesken olması sonucu değiştirmez. Yeter ki Belediye Encümeni bu ayırma veya birleştirmeye olumlu karar vermiş olsun. Encümenin olumlu kararı ve değişiklik beyannamesi doğrultusunda ayırma veya birleştirme yapılabilir. Mahkeme kararı ile hükmen ayırma ve birleştirme yapılması da mümkündür. Mahkeme kararının bir encümen kararına dayanması esastır. Ancak bir encümen kararına dayanmasa dahi Anayasanın 138. Maddesi gereği mahkeme kararının infazı gerekir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan C blok (3) bağımsız bölüm numaralı 6/216 arsa paylı zemin kattaki dükkan ve bu dükkana isabet eden arsa payının tamamı musavatan (eşit olarak) İbrahim Halil BULUT ve Ahmet METE adlarına kayıtlı olup, Elazığ Sulh Hukuk Hakimliğinin 16/02/1998 tarih ve 1997/1557 Esas ve 1998/180 Karar sayılı ilamı gereğince, bu dükkanın ekli Elazığ Belediyesi İmar Müdürlüğünce tasdikli projede görüldüğü üzere iki bağımsız bölüm haline getirilerek, projesinde 2 D/1 ile gösterilen 38.30 m2’lik dükkan eski bağımsız bölüm numarası olan C Blok (3) nolu dükkan olarak 3/216 arsa payı nispetinde Yusuf oğlu İbrahim Halil BULUT adına ve projesinde (2) D/2 ile gösterilen 30.64 m2’lik dükkanda C Blokun son bağımsız bölümü olarak tescil edilecek şekilde (12). bağımsız bölüm numarası verilerek 3/216 arsa payı nispetinde Ömer oğlu Ahmet METE adlarına hükmen tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tescili
Bağımsız bölümün ifrazı halinde büyük olan kısım için eski bağımsız bölüm numarası muhafaza edilir. Sadece arsa payı miktarı yeni şekline uygun olarak değiştirilir. Küçük kısma ise o apartmanın son bağımsız bölüm numarası verilir. Bundan sonra bu küçük kısım kat mülkiyeti kütüğünün boş olan son sayfasına tescil edilerek, ayrıldığı sayfayla arasında irtibat kurulur.
Birbirine bitişik veya alt üst şeklinde bulunan iki dairenin birleştirilmesi halinde ise büyük olan bağımsız bölümün numarası muhafaza edilerek birleştirme nedeniyle sayfalar kapatılır ve kat mülkiyeti kütüğündeki boş olan ilk sayfaya yeni bağımsız bölüm tescil edilir. Kapatılan sayfalarla irtibat kurulur.
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz mal üzerinde kat irtifakı tesis edilmiş bulunan C blok (3) bağımsız bölüm numaralı 6/216 arsa paylı zemin kattaki dükkanın Elazığ Sulh Hukuk Hakimliğinin 16/02/1998 tarih ve 1997/1557 Esas ve 1998/180 Karar sayılı ilamı gereğince, hükmen tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Bağımsız bölümlerin ifrazı veya tevhidi halinde arazilerin ifraz ve tevhidinde olduğu gibi bir uygulama yapılarak Harçlar kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a pozisyonu uyarınca, Binde 9 oranında harç tahsili gerekir. İfraz ve tevhit beyannamelerine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. Damga pulu uygulaması bu işlemeler için kaldırılmıştır. (TKGM.Gn.1392).
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

HÜKMEN KAMULAŞTIRMA Sayfa Başı

a) Açıklama
Tebliğ edilen kamulaştırma işlemine karşı idare ve adli yargıya başvurul¬madığı veya bu konuda açılan davaların kesin olarak sonuçlandığı, ancak taşınmaz mal sahibinin tapu sicil müdürlüğüne gelerek düzenlenecek resmi senedi imzaya yanaşmadığı (ferağ vermediği) hallerde, takdir edilen ve artırılan bedelin tamamı milli bankalardan birine yatırılarak makbuzu ilgili belge örnekleriyle birlikte, kamulaştırırcı idare tarafından mahkemeye verilir. Mah¬keme, belgeleri inceleyerek; kamulaştırma usulüne uygun şekilde tamam¬lanmış ise, taşınmaz malın kamulaştırmayı yapan idare adına tesciline karar verir ve tapu dairesine bildirir (Kam.K.10).
Acele işlerde de mahkemenin doğrudan tescil kararı vermesi mümkündür (Kam.K.27).
Kamulaştırması yapılan taşınmaz mal tahsis edildiği kamu hizmeti bakımından sicile kaydı gerekmeyen bir niteliğe (yol, meydan gibi) dönüşmüş ise, istek halinde mahkemece sicilin terkinine de karar verilir. Mahkemece böyle bir karar verilmemiş ise tescilin yapılmasından sonra ilgili idarenin istemi üzerine de terkin yapılabilir.
Mahkemece verilen hükmen kamulaştırma veya hükmen terkin kararlarının bedel yönünden temyizi mümkün ise de tescil hükmü yönünden temyizi mümkün değildir. Bu itibarla, kararı infazı için kesinleşme şerhi aramaya gerek yoktur (Kamulaştırma K.nun 4650 sayılı Kanunla değişik 10. maddesi).
Kamulaştırılacak taşınmazın mülkiyetinin davalı olması taşınmazın idare adına tesciline engel olmadığı gibi, tapu sicilinde bulunabilecek olan bütün takyidatlarda idare adına tescil veya terkine engel değildir. Kamulaştırma ile bu haklar bedele dönüşür ve idarenin istemi üzerine sicilden terkini gerekir.
(Rızai kamulaştırma için aşağıda “Akitli İşlemler” bölümüne bakınız.)
b) Hükmen Kamulaştırma Kararı Örneği
TALEP: A.Ü. Tıp Fakültesi 1200 yataklı eğitim ve öğretim hastanesi idare binası ve sosyal tesisleri için Ankara ili, Altındağ ilçesi, Yenidoğan mahallesi 101 ada 1 nolu kadastro parselinde kain taşınmaz malın 14.49 m2 si Üniversite Yönetim Kurulunun ............. tarih ve ........... sayılı kararı ile kamulaştırılmış olup, karar onaylanmıştır. Kamulaştırma bedeli T.C. Ziraat Bankası Başkent Şubesinin 304/ 01-19909 nolu hesabına yatırılmış olup, idarenin tebliğine rağmen (veya adresi meçhul olduğundan ilan yoluyla tebliğine rağmen) davalıların tapuya gelerek ferağ vermeye yanaşmaması nedeniyle dava konusu taşınmaz malların, davalılar adına olan tapu kaydının iptali ile davacı üniversite adına tapuya tesciline karar verilmesi....
HÜKÜM: Yukarıda izah edilen nedenlerle davanın kabulü ile Ankara ili, Altındağ ilçesi, Yenidoğan mahallesi 101 ada 1 nolu kadastro parseli olarak kayıtlı taşınmaz malın 14.49 m2 sinin davalılar ......... ile ............adına olan tapu kayıtlarının iptali ile 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10. maddesi gereğince, davacı Ankara Üniversitesi Rektörlüğü adına tapuya tesciline ....... Hakim - 11755
c) Tapuya Tescili veya Tapudan Terkini
Kamulaştırma sonucu idare adına tescil yapılması gerekiyorsa malikin adı terkin edilerek idare adına tescil yapılır.
Örnek:

5..5.2000 3815

Enis ÖZEN : ALİ oğlu Tam Kadastro 2.2.1975

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Tam Kamulaştırma 5.5.2000 3815

Kamulaştırma sonucu taşınmazın idare adına tescili değil de sicilden terkini gerekiyorsa; sicilden malikin adı terkin edilerek, terkin tarih yevmiye numarası yazılır. Ayrıca Tapu Sicil Tüzüğünün 77. maddesinde gösterildiği şekilde sayfanın kapatılması gerekir. Bunun için “Sayfa No:” sütunu çaprazlama çizildikten sonra aşağıdaki şekilde işlem yapılır.

5.5.2000-3815

Enis ÖZEN : Ali oğlu Tam Kadastro 2.2.1979

Beyanlar sütununa: İşbu sayfa kamulaştırma sonucu terkin nedeniyle kapatılmıştır. 5.5.2000–815
d) İşlemin Mali Yönü
Kamulaştırma işlemi nedeniyle Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 23.a pozisyonu uyarınca, muaf değilse kamulaştıran idareden toplam Binde 30 oranında harç tahsili gerekir. Kamulaştıran idare harçlardan muaf ise tarafların hiç birinden harç tahsil edilmeden işlem sonuçlandırılır (TKGM.Gn.1483).
Kamulaştırma nedeniyle yapılacak tescil ve terkin işlemi sırasında mal sahiplerinin bu taşınmaz mal nedeniyle vergi ilişiği aranmaz (veraset ve intikal vergisi gibi). Ancak tapu sicil müdürlüğünce durum kamulaştırma bedeli de belirtilerek derhal vergi dairesine ihbar edilir (Kam.K.10, TKGM.Gn.1487).


İNTİFA TERKİNİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
İntifa hakkı;
1) Bu haktan bedelli veya bedelsiz feragat (vazgeçme) sebebiyle,
2) Süre varsa sürenin dolması sebebiyle,
3) Hak sahibinin ölümü sebebiyle,
4) Mahkeme kararı sebebiyle,
Terkin edilir. Terkin için tescil istem belgesi düzenlenir. Hak sahibinin ölümü sebebiyle terkin halinde hak sahibinin ölü olduğunun nüfus kayıt örneği veya veraset senedi ile kanıtlanması gerekir. Diğer hallerde herhangi bir belge istenmez. İstemde bulunanın hak sahibi olduğunun nüfus cüzdanı veya pasaportla belirlenmesi ve bir adet vesikalık fotoğraf istenmesi gerekir. Temsilci varsa temsil belgesi de aranır.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın intifa hakkı Leyla YILMAZ’a ait iken, adı geçenin 27.09.1999 tarihinde vefat ettiği Ankara 10.Sulh Hukuk Mahkemesinin 12.11.1999 tarih ve 1999/1201-1114 Esas-Karar sayılı veraset belgesinden anlaşılmakla, işbu intifa hakkının çıplak (kuru) mülkiyet sahipleri bizler Necla KÖSE, Fatma TURHAN ve Nuran KIZILDERE olmak üzere lehimize terkin edilmesini arz ve talep ederiz.
c) Terkin Şekli
İntifa hakkının terkini Tapu Sicil Tüzüğünün 79. Maddesinde gösterilen şekilde, diğer terkinlerde olduğu gibi yapılır.
d) İşlemin Mali Yönü
1.Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız (bedelsiz) feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması sebebiyle intifa hakkının terkininde, işleme konu taşınmazın genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere bildirilen değer üzerinden Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 4. Pozisyonu uyarınca, Binde 54 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir. İntifa hakkından feragat bir bedel karşılığında yapılmakta ise, yine, lehine feragat edilen kuru mülkiyet sahibinden (20/e) pozisyonu uyarınca, Binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir.
2.İntifa hakkı sahibinin bu hakkından, kanuni mirasçı olan kuru mülkiyet sahipleri lehine bedelsiz feragat etmesi halinde, (14) nolu pozisyon uyarınca, sadece terkin harcı tahsil edilir. Ancak, bu halde ayrıca intifadan dolayı, veraset ve intikal vergisinin tarh ve tahakkuku için, ilgi vergi dairesine bilgi verilir.
3.İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, (14) nolu pozisyon uyarınca sadece terkin harcı tahsil edilir ve veraset-intikal yönünden ilgili vergi dairesine duyuru yapılır.


İPOTEK ALACAĞININ TEMLİKİ Sayfa Başı

a) Açıklama
İpotek alacağının bir başkasına devir ve temliki mümkündür. Borçlunun muvafakatını aramaya gerek yoktur. Alacağın temliki noterde düzenlenecek bir sözleşme ile yapılabilir. Bu sözleşme tapu sicil müdürlüğüne ibraz edilirse, tescil istem belgesi düzenlenerek gereği yapılır. Noterde düzenlenmemişse tapu sicil müdürlüğünde Tescil İstem Belgesine imzaları alınarak alacağın temliki gerçekleştirilebilir. Uygulamada alacağın temliki için resmi senet düzenlen¬mektedir. Alacağın tamamının değil de bir kısmının temliki de mümkündür. Hatta ilk alacaklı tarafından temlik edilmiş bir alacağın daha sonraki alacaklılar tarafından da temliki mümkündür. Böyle bir halde düşünceler hanesindeki belirtme terkin edilerek ilave şeklinde yeni bir belirtme yapılır (TST.31, 84). Bu belirtmeden sonra ipotek borçlusu olan malike yazılı bilgi verilir (MK.1019).
b) Tapuya Tescili
Alacağın temliki tapu kütüğünde şu şekilde gösterilir. Rehinler kısmındaki ilk alacaklının adı, soyadı, baba adı kırmızı kalemle çizilir ve üzerine düşün¬celere bakınız anlamına gelen (D.B) harfleri, düşünceler sütununda da ipotekle ilgili harfle yeni alacaklının adı, soyadı, baba adı işleme ait tarih ve yevmiye numarası yazılır.
D.B:1
A-İ Mehmet Sadık Yumuk: İlyas oğlu- 8.000.000.000 1..........

Düşünceler sütununa:
1-A İlave; Alacak Ahmet oğlu Oğuz KESER’e temlik edilmiştir. Tarih-Yev.
c) İşlemin Mali Yönü
Alacağın temlikinde tapu harcı alınmaz. Sadece 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tablonun (I.1.a) pozisyonuna uyarınca, temlik edilen alacak miktarı üzerinden, Binde 7.5 damga vergisi alınır. Alacağın temliki noter tarafından düzenlenmiş ise damga vergisi de alınmaz. Ancak döner sermaye işletmesince belirtilen tarifeye göre ücret alınır.


İPOTEK TERKİNİ Sayfa Başı

a) Açıklama
Bankalar ve finans kurumları lehine kurulmuş ipotekler o banka veya finans kurumunun terkin için yazdığı yazı ile terkin edilebilmektedir. Banka veya finans kurumu temsilcisinin bizzat müdürlüğe gelmesi gerekmez. Genelde gayrimenkul malikine verilen bu yazı ile malik harcını ödeyerek ipoteği terkin ettirmektedir. Bu tür yazı ile yapılan terkinlerde yazıdaki imzaların Müdür¬lükteki sirküler dosyasındaki imzalarla karşılaştırılması gerekir. (TKGM. Gn.1489)
Kamu kurum ve kuruluşları lehine tesis edilmiş ipotekler ise ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının resmi bir yazısı ile terkin edilebilir. Banka finans kurumu ve kamu kuruluşlarının taleplerinde tescil istem belgesi düzenlemeye gerek yoktur.
Bunların dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerin lehine tesis edilmiş ipotekler, bu kişi veya temsilcilerinin bizzat tapu dairesine gelerek istemde bulunmaları halinde terkin edilir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen Antalya ili Merkez ilçesi Ahlatlı Köyü 314 ada 48 parsel sayılı taşınmazın 8/78 arsa paylı (10) nolu meskenin kat irtifakı hakkı S.S. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi lehine 4.000.000.000 (Dörtmilyar) TL. üzerinden birinci derecede 19/08/1998 tarih ve 4588 yevmiye ile ipotekli olarak kayıtlı iken, bu kez alacaklı Kooperatif temsilcilerinin Alanya 1.Noterliğinden verdikleri 10/06/1998 tarih ve 3283 sayılı vekaletnameye istinaden yetkili vekilleri ben Ali Rıza GÜRDAL, kooperatif alacağını tamamen almış olduğundan işbu ipoteğin tapu sicilinden terkinini arz ve talep ederim.
c) Terkinin Şekli
İpotek, üzeri kırmızı mürekkeple çizildikten sonra alttaki boş satıra ipoteğin harfinin ve terkin edilmiştir ibaresinin yazılması ve tarih yevmiye atılarak imzalanması suretiyle terkin edilir. İpotekle beraber düşünceler sütununda ipoteğe yapılmış ilaveler ve varsa şerhler sütunundaki serbest dereceden yararlanma hakkının de terkini gerektiği unutulmamalıdır.
A – İ - S.S. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 4.000.000.000 TL. %43 1 Yıl - 19.08.1998 – 4588

A – İ – Terkin Edilmiştir. (İmza) Tarih - Yevmiye

d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 14. Pozisyonu uyarınca, tutarı her yıl yeniden belirlenen maktu terkin harcı tahsil edilir.
İpotek terkini için düzenlenen istem belgelerine damga pulu yapıştırılmasına gerek yoktur.


İŞTİRAKIN (ELBİRLİĞİNİN) BOZULMASI Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
İştirak halinde kayıtlı taşınmaz mallarda iştirak halinin bozularak müşterek mülkiyet (hissedarlık) esasına geçilmesi işlemidir. Bunun için tüm iştirakçilerin veya temsilcilerinin istemi ya da bu yönde bir mahkeme kararının getirilmesi gerekir.
İştirak halindeki mirasçılar, taksim sözleşmesi ile tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki iştirak halinin müşterek mülkiyete geçilmesini kabul edebilirler. Taksim sözleşmesinin yazılı olarak yapılmış olması yeterlidir (MK.676). Ancak imzaların teyit edilmesi gerekir.
İştirak halinin bozulması için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1.İsteme konu taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçıların sözlü beyanı,
2.Tüm mirasçıların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,
3.Tüm mirasçıların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,
4.İstem temsilci tarafından yapılıyor ise, ayrıca temsile ilişkin belge,
5.Tapu senedine fotoğraf yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının veya mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen zemin kat (2) nolu meskene ait arsa payı verasette iştiraklı olarak Sevim DİZDAR, Kadriye DİZDAR ve İsmet DİZDAR adlarına kayıtlı iken, adları geçen bizler bizzat hareketle, bu iştirak halindeki mülkiyeti bozarak, hissedarlık esasını kabulle kanuni hisselerimiz oranında müşterek mülkiyet esaslarına göre adlarımıza tescil edilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili


23.8.2000 - 6543

Sevim DİZDAR: Mustafa kızı İntikal 2.2.1999- 56

Kadriye DİZDAR: Kerim kızı Ver. İşt. İntikal 2.2.1999- 56

İsmet DİZDAR: Kerim oğlu İntikal 2.2.1999- 56

Sevim DİZDAR: Mustafa kızı 2/8 İştirakin feshi 23.8.2000 - 6543

Kadriye DİZDAR: Kerim kızı 3/8 İştirakin feshi 23.8.2000 - 6543

İsmet DİZDAR: Kerim oğlu 3/8 İştirakin feshi 23.8.2000 - 6543

d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz verasette iştiraklı olarak Sevim DİZDAR, Kadriye DİZDAR ve İsmet DİZDAR adlarına kayıtlı iken, iştirakin bozularak müşterek mülkiyet esasına göre tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
İştirak halinde kayıtlı taşınmaz mallarda iştirak hali feshedilerek müşterek mülkiyet (hissedarlık) esasının kabul edilmesi halinde Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c Pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 oranında harç tahsili gerekir.
İstem belgesine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. Damga pulu uygulaması kaldırılmıştır.
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


İZALE-İ ŞUYU SATIŞININ TESCİLİ Sayfa Başı
(MAHKEMECE SATIŞ)

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
İzale-i şuyu, ortaklığın giderilmesi demektir. İştirak halinde veya müşterek mülkiyet esaslarına göre birden çok kimse adına kayıtlı bulunan taşınmaz malların taksimi konusunda, hissedarların anlaşamaması halinde mahkeme kararı ile taşınmaz malın ihaleyle satılması anlamına gelir. İhale hissedarlar arasında veya üçüncü kişilere açık olarak yapılabilir. İzale-i şuyu satışının tapuya tescili için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1) Mahkeme satış memurluğunun satış müzekkeresi,
2) Bu müzekkerede; ihalenin kesinleşmiş olduğunun belirtilmesi, ihale alıcısının nüfus bilgilerinin ve üzeri mühürlenmiş fotoğrafının bulunması, ihale bedelinin gösterilmiş olması gerekir. (Fotoğraf zorunlu olmamakla beraber, bulunmasında fayda vardır.)
3) İstem bizzat yapılıyorsa ihale alıcısının nüfus cüzdanı veya pasaportu ile iki adet fotoğrafı,
4) İstem temsilen yapılıyorsa, temsil belgesi ve temsilcinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ile fotoğrafı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı verasette iştiraklı olarak Havva GÜRSEL, Mehmet İlhami GÜRSEL, Adnan GÜRSEL, Özdemir GÜRSEL adlarına kayıtlı iken, bu defa biz Özdemir GÜRSEL ve Mehmet İlhami GÜRSEL bizzat hareketle iş bu ibraz ettiğimiz Antalya 4. Sulh Hukuk Mahkemesinin 11/06/1999 tarih ve 1999/49 Satış sayılı kesinleşmiş ilamına istinaden iş bu taşınmazın tarafımıza ihale edilmesi nedeniyle adı geçenlerin tapu kayıtlarının iptali ile 7/12 hissesinin Özdemir GÜRSEL, 5/12 hissesinin de Mehmet İlhami GÜRSEL adına tapuya tescilinin yapılmasını talep ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili

22.8.1999 - 4576

Havva GÜRSEL: Vehbi kızı Tam - İntikal - 2.2.1998 - 56

Mehmet İlhami GÜRSEL:Ali oğlu Ver. İşt. Tam - İntikal - 2.2.1998 - 56

Adnan GÜRSEL:Ali oğlu Tam - İntikal - 2.2.1998 - 56

Özdemir GÜRSEL:Ali oğlu Tam - İntikal - 2.2.1998 56

Mehmet İlhami GÜRSEL:Ali oğlu 5/12 - İzale-i Şuyu - 22.8.1999 - 4576

Özdemir GÜRSEL:Ali oğlu 7/12 - İzale-i Şuyu - 22.8.1999 - 4576

d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı verasette iştiraklı olarak Havva GÜRSEL, Mehmet İlhami GÜRSEL, Adnan GÜRSEL, Özdemir GÜRSEL adlarına kayıtlı iken, Antalya 4. Sulh Hukuk Mahkemesinin 11/06/1999 tarih ve 1999/49 Satış sayılı kesinleşmiş ilamına istinaden ihale edilmesi nedeniyle adı geçenlerin tapu kayıtlarının iptali ile 7/12 hissesinin Özdemir GÜRSEL, 5/12 hissesinin de Mehmet İlhami GÜRSEL adına tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
İzale-i şuyu kararlarının tapuda infazında, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 20.a pozisyonu uyarınca, ihale kararında yazılı satış bedeli üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı Binde 15 oranında harç tahsil edilir. İhale kararı eski tarihli ise ihale bedeli üzerine yeniden değerleme oranı uygulanır. Bu ihalede satıcının ödemesi gereken harç satış memurluğunca tahsil edilmiş ise sadece alıcının harcı alınır. Varsa veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirilmiş olması aranır. İhale müzekkeresinde veraset ve intikal vergisinin tahsil edildiği belirtilmiş ise ilişik belgesi aramaya gerek yoktur.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

KANUNİ İPOTEĞİN AKİTTEN SONRA TESCİLİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Kanuni ipotek, tesis edilebileceği bir kanunla öngörülmüş, yani kanundan doğan ve tescili hak doğduktan itibaren en geç üç ay içinde istenebilen ipotek hakkıdır. Başka bir şekilde tanımlamak gerekirse, Kanuni ipotek, Medeni Kanunda veya diğer kanunlarda sınırlı olarak sayılmış bulunan ve alacaklıya alacağını ispat ederek, alacakla ilgili gayrimenkul üzerine re'sen ipotek tescilini talep hakkını veren bir ipotek türüdür (MK.m.893).
Kanuni ipotekte borç miktarı, genellikle daha önceden alacaklı ile borçlu arasında tanzim edilmiş olan belgeler ile sabit olacağından bu miktar üzerinden, eğer böyle bir miktar konulmamışsa tarafların belirleyeceği miktar üzerinden tescil olunur. Bu hususta taraflar anlaşamazlarsa borç miktarının mahkeme tarafından belirlenmesi gerekir (MK.m.895/3).
Medeni Kanunun 893. maddesine göre:
1- Satıştan doğan alacağı için satılan taşınmaz üzerinde satıcı,
2- Elbirliği ortaklığına giren taşınmazlarda paylaşmadan doğan alacakları için birlikte mirasçı olanlar veya diğer elbirliği ortakları,
3- Malzeme ve emek karşılığı olarak malik veya yükleniciden (müteah¬hitten) alacaklı olan alt yüklenici (taşeron) veya zanaatkarlar (işçiler),
Kanuni ipotek hakkına sahiptir.
Buna göre, Medeni Kanunun 893. maddesinin tespit ettiği hallerde ve Borçlar Kanununun 513. maddesi uyarınca, ölünceye kadar bakma akitlerinde kanuni ipoteğin kurulması, tescili gerekli kılmakla beraber, tescil için resmi senet düzenlemeyi zorunlu kılmamaktadır. Ancak; alacaklının tescili yaptıra¬bilmesi için, tescili isteme hakkının mevcut olduğunu tapu sicil müdürlüğünün kanaat getireceği şekilde belgelendirmesi gereklidir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Orhan ÇALIŞKAN adına kayıtlı iken, ....... tarih .... yevmiye ile Ferah Mersin TÜREL’e satışı yapılmış ve taşınmaz alıcısı adına tescil edilmiştir. Ancak bu satış resmi senedinde de belirtildiği üzere, satış bedelinden 7.000 Yeni Türk Lirası peşin ödenmiş olup, bakiye 3.000 Yeni Türk Lirası alacağım kalmış olduğundan ve henüz satış tarihinden bugüne üç aylık yasal süre geçmemiş bulunduğundan, bakiye alacağım olan üç bin Yeni Türk Lirası için ben Orhan ÇALIŞKAN adına kanuni ipotek tesis ve tescilini arz ve talep ederim.
c) Tapuya Tescili
Kanuni ipoteklerin tescilinde, tapu kütüğündeki derece sütununa 1, 2, 3 yazılmayıp kanuni anlamında sadece (K) yazılmakla yetinilir. Kanuni ipotekler sadece, yapılan işlem ile ilgili gayrimenkul üzerine konabilir. Borçlunun diğer gayrimenkulleri bu ipotek ile takyit edilemez. Ayrıca, kanuni ipoteğin tescili bir süre ile de sınırlıdır. O süre geçtikten sonra kanuni ipoteğin tescili istenemez. Bu süre üç aydır. Tescilden sonra malike bilgi verilmesi gerekir (MK.1019).
Rehinler Sütununa;
A- İ Orhan ÇALIŞKAN: Bekir oğlu 3.000. YTL K 3.3.2000 - 2387
d) İşlemin Mali Yönü
Kanuni ipoteklerin tapu kütüğüne tescilinde Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 7.a pozisyonu uyarınca, tapu kütüğüne tescil edilen ipotek alacağının miktarı üzerinden, Binde 3.6 oranında harç tahsili gerekir. Ayrıca, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tablonun 4.a Pozisyonu uyarınca, Binde 7.5 oranında damga vergisi tahsil edilmesi gerekmektedir.
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


KAT İLAVESİ VE ARSA PAYI DEĞİŞİKLİĞİ Sayfa Başı

a) Açıklama
Buradaki kat ilavesi kat mülkiyetine geçmiş yerler için söz konusudur. Kat irtifaklı yerlerde de bu şekilde kat ilavesi mümkün ise de uygulamada kat irtifakı aşamasında genelde bu kat irtifakı terkin edilerek ilave yapıldıktan sonra yeniden kat irtifakı kurulması talep edilmektedir. Tüm bağımsız bölümlerin maliki tek kişi ise bu malikin istemi tescil istem belgesine yazılıp, birden çok malik varsa oybirliği ile alınacak karardan sonra resmi senet düzenlenerek bağımsız bölüm (kat) ilavesi yapılabilir. İlave edilecek bölüm henüz inşa edilmemiş ise bu bölüm için kat irtifakı, tamamlanmış ise doğrudan kat mülkiyeti kurulabilir. Kat irtifakı kurmak için, ilave edilecek bağımsız bölümü de kapsayacak şekilde yetkili makamlarca onaylı yeni bir projenin, noterlikçe onaylı listenin bir dilekçe ile birlikte tapu dairesine verilmesi gerekir. Doğrudan kat mülkiyeti kurmak için ise dilekçe, proje ve listeden başka ilave bölümler için yapı kullanma izin belgesi, ilave bölümleri de kapsayacak şekilde yetkili makamca tasdikli binanın tümünün 13 x 18 ebadında fotoğrafı ve yeni yönetim planının tapu dairesine verilmesi gerekir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malda mevcut 1/3’er arsa paylı (1), (2), (3) nolu meskenler Türkiye Müteahhitler Birliği Derneği adına kayıtlı olup, ibraz ettiğim Çankaya Belediyesi İmar Müdürlüğünce tanzim edilen 07.10.1997 tarih 415/97 sayılı Yapı Kullanma İzni, 26.03.1996 tarihli proje, tasdikli fotoğraflar ve Ankara 30.Noterliğince tanzim edilen 19.11.1997 tarih 55332 sayılı listeye göre üç katlı binaya bir kat daha ilavesi ile kat sayısı 4 ve bağımsız bölüm sayısı 4’e çıktığından ibraz ettiğim belgelere göre mevcut (1), (2), (3) nolu bağımsız bölümlerin arsa paylarının tashih edilerek (değiştirilerek) yeni oluşan (4) nolu bağımsız bölümle birlikte 50/602’er arsa payı üzerinden tapuya tescilini ve iş bu tashih işlemi için beyan ettiğim değerin gayrimenkulün emlak vergisi rayiç değerine uygun olduğunu aksi halde cezai ve hukuki sorumluluğun tarafımıza ait olacağını bilerek tapuya tescilini arz ve talep ederim.
c) Tapuya Tescili
İstem belgesinin yevmiyeye alınmasından sonra, eğer kat irtifakı kurulu¬yorsa, kat mülkiyetine geçmiş bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütük sayfalarının irtifak hakları sütununa ilave bölümler için kat irtifakı tescil edilir. Bu tescilden sonra bu sayfalar kapatılmadan beyanlar sütununda bir açıklama yapılarak ilave bağımsız bölüm için kat irtifakı, 1997/10 sayılı genelge doğrultusunda kat mülkiyeti kütüğünün boş olan ilk sayfasına tescil edilerek sayfalar arasında bağlantı kurulmalıdır.
Doğrudan kat mülkiyeti tesisi istenmesi halinde ise, Tescil İstem Belgesi yevmiyeye alındıktan sonra ilave edilen bağımsız bölüm kat mülkiyeti kütüğünün boş olan ilk sayfasına tescil edilir ve diğer bağımsız bölümlerin sayfa numaraları ile bağlantı sağlanır. Ayrıca eski bağımsız bölümlerin arsa payları değişmiş olacağından, bunlara ait arsa payları aynı yevmiye ile düzeltilir. İlave bağımsız bölümün tescili için getirilen belgeler anagayri¬menkulün dosyasında muhafaza edilir. Anagayrimenkulün cinsi değişiyorsa bu değişikliğinde 1997/8 sayılı cins değişikliği genelgesinde gösterildiği şekilde yapılması gerekir.
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malda mevcut 1/3’er arsa paylı (1), (2), (3) nolu meskenler Türkiye Müteahhitler Birliği Derneği adına kayıtlı iken, ibraz edilen Çankaya Belediyesi İmar Müdürlüğünce tanzim edilen 07.10.1997 tarih 415/97 sayılı Yapı Kullanma İzni, 26.03.1996 tarihli proje, tasdikli fotoğraflar ve Ankara 30.Noterliğince tanzim edilen 19.11.1997 tarih 55332 sayılı listeye göre üç katlı binaya bir kat daha ilavesi ile kat sayısı 4 ve bağımsız bölüm sayısı 4’e çıktığından ibraz edilen belgelere göre mevcut (1), (2), (3) nolu bağımsız bölümlerin arsa paylarının tashih edilerek (değiştirilerek) yeni oluşan (4) nolu bağımsız bölümle birlikte 50/602’er arsa payı üzerinden tapuya tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
İlave bağımsız bölüm için kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulması herhangi bir vergi ve harca tabi değildir. Ancak ilave bölümle beraber anagayrimenkulün cinsi de değişiyorsa, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13/c pozisyonu uyarınca tashih harcı alınması gerekir. Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


KAT İRTİFAKI Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Kat irtifakı “Akitli İşlemler” bölümünde ayrıntıları ile açıklanmıştır.
Kat irtifakının tapuya tescili için aşağıdaki belgeler istenir.
1.Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tüm maliklerce imzalanmış dilekçe.
2.Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışında Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.
Bir arsa üzerine birden fazla inşa edilen yapıların her birinin projede ayrı ayrı gösterilmesi ve blok yapılarda, her blok için ayrı proje verilmesi zorunludur.
3.Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.
4.Yönetim Planı: Ana gayrimenkulün yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.
5.Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini göstermesi ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ve noterden tasdikli olması gerekir.
6.Maliklerin veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
7.Maliklerin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde ikişer adet vesikalık fotoğrafları (Resmi senet ve tapu senetlerine yapıştırılması için)
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Kazım ÖZTÜRK adına kayıtlı iken; malik bizzat hareketle Çankaya İmar Müdür¬lüğünce 11.06.1997 tarih ile tasdikli mimari proje ve Ankara 13.Noterliğince 28.04.1997 tarih ve 22605 sayı ile tasdikli liste beyanına ve beyan değerlerini gösterir listeye istinaden iş bu taşınmaz mal üzerine inşa edilecek zemin, bodrum ve 3 normal kattan ibaret olan kargir apartmanın tamamı için ana gayrimenkulün tamamını 1144/1144 pay itibar ederek, bodrum kat (1) nolu konuta 72/1144; zemin kat (2) nolu dubleks konuta 96/1144; (3) nolu konuta 80/1144; (3) nolu dubleks konuta 96/1144; 1.normal kat (5), (6), (7); ikinci normal kat (8), (9), (10); 3.normal kat (11) nolu konutlara 80/1144’er; (12) ve (13) nolu çatı aralı konutlara da 120/1144’er arsa payı ayırarak bağımsız bölümlerin tamamında Kazım ÖZTÜRK lehine 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat irtifakı tesis ettiğimi ve bu kat irtifakı tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan yönetim planına göre yönetilecek olan ana gayrimen¬kuldeki diğer yerlerin ortak yerlerden olduğunu bilerek iş bu kat irtifakının tapuya tescilini arz ve talep ederim.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Mehmet Vahit oğlu Ataberk GÜZEL adına kayıtlı iken; ekte ibraz eylediğim, Üsküdar Belediyesi İmar Müdürlüğünce 15.04.1998 tarih ile tasdik olunan Genel İnşaat projesi uyarınca inşa halinde bulunan kargir apartmanın, yine ekte ibraz eylediğim Siirt 1.Noterliğince 17.03.1998 tarih, 2590 sayı ile tasdik olunan listede tespit edildiği üzere ve ekli dilekçem gereğince iş bu inşa halindeki kargir apartmanın, 02.06.1998 tarihli yönetim planı gereğince yönetileceğini beyan eder, iş bu bağımsız bölümlerin dışındaki yerlerin ortak yerlerden olduğunu, bu şekilde iş bu taşınmaz mal üzerine 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat irtifakı tesis ve tescilini arz ve talep ederim.
3) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Mehmet kızı Tülin TURAN adına kayıtlı iken; bu kez, ekte ibraz ettiğim Antakya Belediyesi İmar Müdürlüğünün 12.03.1998 tarihle tasdikli genel inşaat projesi ve Antakya 2.Noterliğince verilen 22.03.1999 tarih ve 7693 sayılı tasdikli liste gereğince iş bu gayrimenkul üzerinde bir bodrum, bir zemin ve dört normal katlı kargir apartman inşa edileceğinden, gayrimenkulün tamamını 60 pay itibar ederek (1), (2), (3) nolu meskenlere 4/60’ardan toplam 12/60 arsa payı; (4), (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11) nolu meskenlere 6/60’ ardan toplam 48/60 payı ayırarak 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat irtifakı tesis ve tescilini arz ve talep ederim.
c) Tapuya Tescili
Kat irtifakı 1997/10 sayılı genelgeye göre kat mülkiyeti kütüğüne tescil edilmektedir. Bu konudaki ayrıntılı açıklamalar “Akitli İşlemler” bölümünde yapılmıştır.
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Kazım ÖZTÜRK adına kayıtlı iken; Çankaya İmar Müdürlüğünce 11.06.1997 tarih ile tasdikli mimari projeye göre kat irtifakı tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
1. Kat irtifakı kurulması işlemi hiçbir vergi ve harca tabi değildir.
2. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.




KAT İRTİFAKININ TERKİNİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İşlemin Mali Yönü
Kat irtifakının terkini için özel olarak bir belge aramaya gerek yoktur. Gelen kişinin hak sahibi olup olmadığını ve varsa yetkili temsilcini belirlemek yeterlidir. Tescil istem belgesi düzenlenerek kat irtifakı terkin edilir. Kat irtifakının tescili harca tabi olmadığından (KMK.51, Gn.1392) terkininde de herhangi bir harç alınmaması gerekir. Zira Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 14. Pozisyonunda sadece tesisi harca tabi olan işlemlerin terkini harca tabi tutulmuştur. Bu işlemden döner sermaye ücreti de alınmaz.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal üzerine inşa edilmekte olan 11 adet bağımsız bölümden oluşan kargir apartman için 11.11.1997 tarih 11154 yevmiye nosu ile kat irtifakı tesis edilmiş iken, iş bu kat irtifakının terkin edilmesini arz ve talep ederim.



KAT KARŞILIĞI İNŞAAT HAKKI Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Kat karşılığı inşaatta taşınmaz malın maliki taşınmazın belli bir hissesini veya yapılacak binadaki bazı bağımsız bölümleri inşaattan kendisine kalacak kısımlara karşılık müteahhide devretmeyi vaad etmektedir. Kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmesini düzenleme yetkisi noterlere aittir (TST.55/c). Bu sözleş¬meler satış vaadi gibi değerlendirildiğinden tek tarafın istemi ile şerhin işlenebileceği düşüncesindeyiz (TKGM.Gn.1994/10). Ancak Genel Müdürlü¬ğün aksi yönde talimatları da vardır. Bu sözleşmelerin şerhi için Tapu Sicil Müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1- Noterce düzenlenmiş kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmesi,
2- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotografı,
3- İstem temsilen yapılıyorsa temsil belgesi,
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı arsa vasfı ile Leman DOĞAN adına kayıtlı iken, kayıt maliki Leman DOĞAN ile ben Hasan Basri EKŞİLER’in Ümraniye 2. Noterliğine başvurarak düzenleme şeklinde hazırlat¬tığımız 07.07.1999 tarih 25735 sayılı kat karşılığı inşaat hakkı sözleş¬mesi ile projesine göre bu parsel üzerinde inşaa edilecek beş katlı kargir apartmanda kat irtifakı kurulması sonrası zemin kat (2) nolu dükkan birinci kat (3) nolu ikinci kat (5) nolu, üçüncü kat (7) nolu meskenleri sözleşmede belirtilen inşaat seviyelerine göre peyder pey müteahhit, ben, Hasan Basri EKŞİLER’e kat karşılığı temlik edilmesi malik tarafından taahhüt edildiğinden bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesine arz ve talep ederiz.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın üzerinde kurulu kat irtifakı uyarınca tamamı ve buna isabet eden 90/360 arsa paylı (1), (2), (3), (4) nolu bağımsız bölümlerin kat irtifakı haklarının tamamı İbrahim kızı Neşe HALLAÇ adında kayıtlı olup, kayıt maliki Neşe HALLAÇ ve ben Cemal oğlu Ali GÜNAL’ın Çorlu 4. Noterliğine başvurarak düzenleme şeklinde hazırlattığımız 02/01/1996 tarih ve 008 sayılı gayrimenkul satış vaadi ve daire karşılığı inşaat sözleşmesi ile malik taşınmazının % 50’sini 5.000.000.000 (beşmilyar) TL. bedelle, ben Ali GÜNAL’a daire karşılığı satış vaadinde bulunduğundan, bu kez iş bu düzenleme şeklinde gayrimenkul satış vaadi ve daire karşılığı inşaat sözleşmesinin tapu siciline şerh verilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Şerhi
Hasan Basri EKŞİLER lehine kat karşılığı inşaat hakkı vardır. Tarih-Yevmiye
d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12. Pozisyonuna uyarınca kayıtlı değer üzerinden Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekmektedir.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT ŞERHİNİN TERKİNİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İşlemin Mali Yönü
Kat karşılığı inşaat şerhi hak sahibinin istemiyle terkin edilebileceği gibi, sözleşmede bir süre öngörülmüş ise bu sürenin geçmesi halinde malikin istemi ile de terkin edilebilir (TST.78). Yine mahkeme kararıyla da terkin edilmesi mümkündür. Terkin için kural olarak bir belge istenmez. Ancak nüfus cüzdanı, pasaport, temsil belgesi, fotograf gibi her işlemde istenen ve daha çok hak sahibini ve varsa temsilcisini belirlemeye yarayan belgeler ise doğal olarak istenecektir (TST.13,14). Terkin bir mahkeme kararına istinaden yapılacaksa kesinleşmiş mahkeme kararı da istenecektir.
Şerhin terkini Tapu Sicil Tüzüğünün 79. Maddesinde gösterilen şekilde diğer terkinlerde olduğu gibi yapılır. Şerhin üzeri kırmızı mürekkepli kalemle çizildikten sonra, şerhin hemen altındaki boş satıra “Terkin edilmiştir. Tarih-Yevmiye” yazılarak imzalanmak suretiyle yapılır.
Kat karşılığı inşaat hakkı şerhi, hangi nedenle terkin edilirse edilsin Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 14. Pozisyonu uyarınca, tutarı her yıl yeniden belirlenen maktu terkin harcına tabidir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın üzerinde ben Ali Suphi oğlu, Lütfü AĞARTAN lehine Ankara 30.Noterince tanzim edilmiş bulunan sözleşme gereğince 31/01/1997 tarih 938 yevmiye ile şerh verilmiş olan kat karşılığı inşaat hakkının terkinini arz ve talep ederim.


KAT MÜLKİYETİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve istenen Belgeler
Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için öncelikle taşınmaz malın cins değişikliğinin yapılması gerekir. Cins değişikliği kadastro müdürlüğünce hazırlanmış veya kontrol edilmiş değişiklik beyannamesine istinaden yapılır. Cins değişikliğinden sonra ana gayrimenkulün sayfasının mülkiyet hanesine kırmızı mürekkeple;
(Bu taşınmazın mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmiştir ...../.../2001 -Yev....)
İbaresi yazılarak mülkiyet sütunu kapatılır. Diğer sayfa kapatma hallerinde olduğu gibi çift çizgi çizilmez. Ayrıca kütük sayfa numarası köşegen şekilde çaprazlama kırmızı mürekkeple çizilmez. Beyanlar sütununa bir şey yazılmaz. Sadece kat mülkiyeti kütüğünün boş olan ilk sayfasından başlayarak bağımsız bölümler ayrı ayrı tescil edilir ve anagayrimenkul sayfası ile bağımsız bölümlere ait kat mülkiyeti kütük sayfaları arasında irtibat kurulur.
Tapu Sicil Müdürlüğünce Kat İrtifakı Kurulmadan Doğrudan Kat Mülkiyeti Kurulabilmesi İçin İstenecek Belgeler Şunlardır.
1. Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tüm maliklerce imzalanmış dilekçe. (İstenildiğinde bu dilekçe Tapu Sicil Müdürlüğü görevlilerince yazılabilir.)
2. Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışında Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.
3. Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.
4. Yapı kullanma izin belgesi (İskan Ruhsatı): Tüm bağımsız bölümlere ilişkin yapı kullanma izin belgesi aranmalıdır.
5. Fotoğraf: Anagayrimenkulun ön ve arka cephelerini ve mümkünse yan cephelerini gösterir, en az 13 x 18 cm. boyutlarında olması ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir.
6. Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini göstermesi ve ana gayrimenkulun maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ve noterden tasdikli olması gerekir.
7. Yönetim Planı: Ana gayrimenkulun yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.
8. Malikin/maliklerin veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, cins değişikliği halinde vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.
9. Malikin/maliklerin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde çekilmiş ikişer adet vesikalık fotoğrafları (İstem belgesi/resmi senet ve tapu senetlerine yapıştırılması için).
10. Kat irtifakı bir taşınmaz malın kat mülkiyetine geçişte; 1, 2, 3, 6 ve 7 inci maddelerdeki belgeler kat irtifakı tesisinde alındığından yeniden ibraz edilmesine gerek yoktur.
Sadece, yapı kullanma izni (iskan ruhsatı), fotoğraf ve yönetim planının (önceden verilmemiş ise) ibrazı halinde maliklerden birinin veya yöneticinin talebine istinaden kat mülkiyeti kurulur.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Mehmet Reşat KONYALI adına kayıtlı iken; ibraz ettiğim Şişli Kadastro Müdürlüğünün 26.02.1998 tarih 256 sayılı yazısı ve ekindeki değişiklik beyannamesi gereğince taşınmazın cinsinin “KARGİR APARTMAN’’ olarak değiştirilmesini ve Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğünce verilen 09.01.1998 tarih 30/98 sayılı yapı kullanma izni, 24.03.1993 tarihli inşaat projesi, tasdikli fotoğraflar ve Şişli 4.Noterince tanzim edilen 03.03.1998 tarih 4234 nolu liste gereğince inşa edilen apartmanın tamamı için ana gayrimenkulü 780 pay itibar ederek, birinci kat (1) nolu, ikinci kat (2) nolu, üçüncü kat (3) nolu, dördüncü kat (4) nolu bürolara 130/780’er, zemin kat (5),(6),(7) nolu asma katlı dükkanlara 60/780’er,1.bodrum kat (9) nolu 3.sınıf pide ve kebap salonuna 70/780 arsa payı ayırarak iş bu gayrimenkul üzerinde lehime 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat mülkiyeti tesis ve tescilini ve iş bu işlem tarihinde yürürlüğe girecek yönetim planına göre yönetilecek ana gayrimenkuldeki diğer yerlerin ortak yerlerden olduğunu bilerek gereğini talep ile cins değişikliği için gösterilen değerin 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Tescili
Cins değişikliğinin tescili:
Arsa. 02.02.2000 – 35 Yev.
Kargir Apartman.
Bağımsız Bölümlerin Tescili:
Mehmet Reşat Konyalı:Ali oğlu Tam Kat Mülkiyeti 02.02.2000 – 39
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Mehmet Reşat KONYALI adına kayıtlı iken; ibraz edilen Şişli Kadastro Müdürlüğünün 26.02.1998 tarih 256 sayılı yazısı ve ekindeki değişiklik beyannamesi gereğince taşınmazın cinsinin “KARGİR APARTMAN’’ olarak değiştirilmesi ve Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğünce verilen 09.01.1998 tarih 30/98 sayılı yapı kullanma izni, 24.03.1993 tarihli inşaat projesi, tasdikli fotoğraflar ve Şişli 4.Noterince tanzim edilen 03.03.1998 tarih 4234 nolu liste gereğince, üzerinde apartman inşa edilen iş bu gayrimenkul üzerinde malik lehine 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat mülkiyeti tesis ve tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
1. Yapısız iken yapılı hale getirmeye yönelik cins değişikliği için Harçlar Kanuna ekli (4) sayılı Tarifenin 13.a Pozisyonu uyarınca, Binde 15 oranındaki harcın vergi dairesince tahsili gerekir. Vergi dairesinden bu harcın tahsil edildiğine dair yazı getirilmesi aranır (TKGM.Gn.1392).
2. Kat mülkiyeti kurulması işlemi hiçbir vergi ve harca tabi değildir (KMK.51, Gn.1392). (Cins değişikliği işlemi hariç.)
3. Ancak, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.
Kurulan kat mülkiyetleri tapu sicil müdürlüğünce derhal anagayrimenkulün kayıtlı bulunduğu yerin belediyesine ve vergi dairesine bildirilir (KMK.55).


KAT MÜLKİYETİNİN TERKİNİ (ADİ MÜLKİYETE DÖNÜŞ) Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Kurulmuş bulunan kat mülkiyeti, bütün kat maliklerinin adi mülkiyete geçiş istemi ile terkin edilir.
Bunun için kat mülkiyeti kütüğündeki bütün bağımsız bölüm sayfaları Tapu Sicil Tüzüğünün 77. Maddesinde gösterildiği şekilde kapatılır. Sonra bağımsız bölümlerin arsa paylarına ve müşterek mülkiyet esasına göre genel kütükte boş olan ilk sayfaya geçirilerek ve kat mülkiyeti kütüğündeki sayfalarıyla bağlantı kurularak tescil olunur (KMK.46). Anagayrimenkulün cinsi değişmişse düzenlenecek değişiklik beyannamesine istinaden cins değişikliği de yapılır. Kat mülkiyetinden adi mülkiyete dönüş için, nüfus cüzdanları ve fotoğraflar dışında herhangi bir belge istenmez. Kat maliklerinin talebi tescil istem belgesine geçirilir, imzaları alınır.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen 101 ada 1 sayılı parsel üzerinde inşa edilmiş ve 03.03.1999 günü 888 yevmiye ile kat mülkiyeti tesis edilmiş, üç bağımsız bölümden oluşan binada bulunan zemin kat (1) nolu bağımsız bölüm Ahmet ONUR, birinci normal kat (2) nolu bağımsız bölüm Cansu HİLAL ve ikinci normal kat (3) nolu bağımsız bölüm Süleyman ILGIN adına kayıtlı iken, adı geçen malikler olarak bizler bizzat hareketle anagayrimenkul üzerinde 888 yevmiye ile tesis edilmiş bulunan kat mülkiyetinin terkinini, mülkiyet payla¬rımızın müşterek mülkiyet esaslarına göre tescilini ve kadastro müdürlüğünce düzenlenen 20.06.2000 tarihli değişiklik beyannamesi doğrultusunda cinsinin “ARSA” olarak değiştirilerek tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mallardan kat mülkiyeti kütük:267 numarada kayıtlı zemin kat 1.nolu meskenin 1/16 hissesi Reşat kızı Firdevs GÜN, 1/6 hissesi Reşat kızı Güney KARAM ve 4/6 hissesi Reşat oğlu Mehmet Yüksel ÇELİK adlarına ve kat mülkiyeti kütük:269 numarada kayıtlı 1.kat 2.nolu meskenin tamamı Güney KARAM adına ve kat mülkiyeti kütük:269 nolu gayrimenkulde 2.kat 3.nolu meskenin tamamı da Firdevs GÜN adlarına kayıtlı iken; bunlardan Firdevs GÜN ile Güney KARAM’ın Marmaris 3.Noterliğinden müştereken verdikleri 26.09.1997 tarih ve 14119 sayılı vekaletnameleri ile ikisi de Reşat oğlu Mehmet Yüksel ÇELİK’i vekil tayin ettiklerinden, Mehmet Yüksel ÇELİK kendi adına bizzat ve müvekkilleri adına vekaleten hareketle, işbu 1,2,3 nolu bağımsız bölüm numaralı meskenlerin mülkiyetini adi mülkiyete dönüştürerek tescilini ve ayrıca Marmaris Belediyesinin 12.09.1997 tarih ve 3913 sayılı Encümen kararı gereğince bu gayrimenkulün cinsinin “Arsa” olarak değiştirilmesi ile değişiklik beyannamesinde görüldüğü üzere 2788 nolu parsel altında 241 M2 lik kısımdan 50 M2 lik kısmın imar yolu olarak bila bedel (bedelsiz olarak) yola terk ettiklerini bunun yüzölçümünden düşülmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Tescili
Ahmet ONUR: Gürsel oğlu 1/3 K.M.Terkini 4.5.1999- 987
Cansu HİLAL: Hamit kızı 1/3 K.M.Terkini 4.5.1999- 987
Süleyman ILGIN: Birol oğlu 1/3 K.M.Terkini 4.5.1999- 987
Taşınmaz malın cinsi ise değişiklik beyannamesine uygun olarak aşağıdaki şekilde değiştirilir.
Üç Katlı Kargir Apartman. 3.4.2000 - 268
Arsa
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu anagayrimenkul üzerinde 888 yevmiye ile tesis edilmiş bulunan kat mülkiyetinin terkini ve bağımsız bölüm maliklerinin mülkiyet payları dikkate alınarak, müşterek mülkiyet esaslarına göre adi mülkiyete dönüş istemi ve kadastro müdürlüğünce düzenlenen 20.06.2000 tarihli değişiklik beyannamesi doğrultusunda cinsinin “Arsa” olarak değiştirilerek tesciline istinaden düzen¬lenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Kat mülkiyetinden adi mülkiyete dönüş için özel olarak bir belge aramaya gerek yoktur. Gelen kişinin hak sahibi olup olmadığını ve varsa yetkili temsilcini belirlemek yeterlidir. Tescil istem belgesi düzenlenerek kat mülkiyeti terkin edilir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 1392 sayılı Genelgesinde kat mülkiyetinden adi mülkiyete dönüş için tashih harcı alınması gerektiği belirtilmiştir. Ancak bize göre, kat mülkiyetinin tescili harca tabi olmadığından (KMK.51) terkininde de herhangi bir harç alınmaması gerekir. Zira Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 14. Pozisyonunda sadece tesisi harca tabi olan işlemlerin terkini harca tabi tutulmuştur. Döner Sermaye ücreti almaya da gerek yoktur. Ancak yukarıdaki örnekte olduğu gibi kat mülkiyetinin terkini ile beraber taşınmaz malın cinsinin de değişikliği isteniyorsa, kadastro müdür¬lüğünce kontrol edilmiş değişiklik beyannamesi aranır. Cins değişikliği için Harçlar Kanuna ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca, Binde 9 oranındaki harcın tahsili gerekir. Değişiklik beyannamesine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. Yine Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


KİRA Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Kira şerhi, bir taşınmaz malın maliki ile kiracı arasında düzenlenmiş kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesidir. Böyle bir şerhin yaptırılması zorunlu değildir. Ancak şerh yaptırılırsa kiracının, kira hakkı daha güvence altında olur. Taşınmaz malın satılması halinde, yeni malik kiracıyı kira süresi dolmadan tahliye ettiremez. Bu şerhi taşınmaz malın maliki isteyebilir. Ancak kira sözleşmesi noterde düzenlenmiş olup da, bu sözleşmede şerhin kiracı tarafından da yaptırılabileceği belirtilmişse şerhi kiracıda yaptırabilir. Kural olarak kira şerhi için sözleşmenin noterde düzenlenmiş veya malikin imzasının noterce tasdik edilmiş olması şart değildir. Noterde düzenlenebileceği gibi taraflar arasında da düzenlenebilir. Taraflar arasında adi yazılı sözleşme varsa şerhi ancak taşınmaz malın maliki yaptırabilir.
Kira sözleşmesinin tapuya şerhi için Tapu Sicil Müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1- Kira sözleşmesi,
2- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu ve bir adet vesikalık fotografı,
3- Sözleşmedeki imzalar noterce onaylanmış ise ve şerh yetkisi varsa kiracının istemi.
4- Noterce onaylanmamış ise veya şerh yetkisi yoksa taşınmaz malikinin istemi.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın üzerinde inşa edilmiş bulunan 3 nolu depolu asma katlı dükkanın tamamı Deniz ERDOĞAN adına kayıtlı iken, bu kez adı geçen malik bizzat hareketle ve Koçbank A.Ş.’nin, İstanbul Ticaret Sicil Memurluğundan verilen 10/04/1999 tarih ve 58916 sayılı yetki belgesine istinaden temsilcileri Olcay ÇINAR ve Sümer BÜYÜKTOSUN’un tevkile yetkili müşterek vekilleri Kemal OLCAY’ın Beşiktaş 7.Noterliğinden tanzim ettirmiş olduğu, 07.05.1999 tarih ve 21247 sayılı vekaletnamesine istinaden yetkili vekili Av.Cemil AYGÜN ve Av.Kerim YENİL bilvekale hareketle, ben Deniz ERDOĞAN bu 3 nolu bağımsız bölümün tamamını ekli kontratoya istinaden bir yıllığı (33.500-U.S.D ($) net) karşılığı TL.Üzerinden, 5 yıl +5 yıl opsiyonlu ve kira başlangıcı 01.09.1999 tarihi olmak koşuluyla, banka şubesi olarak ve ilgili hizmetler açısından kullanılmak üzere KOÇBANK A.Ş. lehine kiraya verdiğimi ve tapuya şerhini talep ettiğimi, KOÇBANK A.Ş.’ni temsilen bizler Av.Cemil AYGÜN ve Av.Kerim YENİL de işbu yukarıdaki şartları aynen kabul edip banka lehine kira şerhi verilmesini istediğimizi arz ve talep ederiz.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz Aziziye Mahallesi 777 ada 7 nolu parseli teşkil eden 777 m2 miktarındaki kargir apartmanın 8/100 arsa paylı zemin kattaki (1) müstakil bölüm numaralı, aynı yer aynı arsa paylı aynı kat (2) nolu, 10/100 arsa paylı 1. Kat (3) nolu ve 11/100 arsa paylı 1. Kat (4) nolu mesken nitelikli taşınmaz malların 1/3’er payları Ahmet Zeki ÇÖREKÇİ, 1/3’er payları Rıfat ÇÖREKÇİ, 1/9’ar payları Mehmet Murat ÇÖREKÇİ, 1/9’ar payları Fatma Aysel ÇÖREKÇİ ve 1/9’ar payları da Güçlü ÇÖREKÇİ adlarına kayıtlı olup, bu kez adları geçen maliklerle aramızda yapmış olduğumuz Ankara 10. Noterliğinden tasdikli 14/07/1998 tarih ve 23258 sayılı kira kontratosundaki şartlar gereğince bu taşınmazların tamamını 10 yıl müddetle GARANTİ BANKASI A.Ş. lehine kiraladığımızdan, anılan kira kontratosunun tapu siciline şerhini arz ve talep ederiz.
c) Tapuya Şerhi
Kira: 01.09.1999 tarihinden başlamak kaydıyla beş yıl süreli ve beş yılda opsiyonlu KOÇBANK A.Ş. lehine yıllığı (33.500-U.S.D ($) net) karşılığı TL.Üzerinden kira hakkı. Tarih -Yevmiye
d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 10. Pozisyonuna uyarınca, kira sözleşmelerinin tapuya şerhinde sözleşme süresine göre hesaplanacak kira toplamı ve sözleşmede süre belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden, Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekir. Ayrıca noterce düzenlenmemiş kira sözleşmelerinin şerhinde damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tablonun 1.c pozisyonu uyarınca, Binde 1.5 oranında damga pulunun sözleşme üzerine yapıştırılarak tamamlattırılması ve iptali gerekir (TKGM.Gn.1450). Döviz üze¬rin¬den yapılabilen kiralarda talep günündeki Merkez Bankası döviz kuru üzerinden kira alacağı Türk Lirasına çevrilerek harç hesaplanır.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


KİRA ŞERHİNİN TERKİNİ Sayfa Başı

a) Açıklama
Kira şerhi kiracının istemi veya mahkeme kararı ile terkin edilir. Tapu Sicil Tüzüğünün 78. Maddesinde, kira aktinin süresinin dolması halinde, malikin istemiyle de terkinin yapılabileceği belirtilmiştir. 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanuna göre kira aktinin kendiliğinden yenilenmiş olması bu terkine engel değildir. Terkin edilen kiranın (kendiliğinden) yenilenmiş sözleşmeye istinaden, yetkisi varsa, kiracı tarafından yeni bir harç ödeyerek şerh ettirilmesi mümkündür.
Kira şerhinin terkini Tapu Sicil Tüzüğünün 79. Maddesinde gösterildiği şekilde yapılır.
Her ne sebeple olursa olsun kira şerhinin terkini için tutarı her yıl yeniden belirlenen maktu terkin harcı tahsil edilir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen gayrimenkulün tamamı Mustafa AYDOĞDU adına kayıtlı ve üzerinde Türkiye Vakıflar Bankası A.O. lehine 04/07/1989 tarih ve 3706 yevmiye numaralı 10 yıl süreli kira şerhi mevcut olup, bu kez kira şerhinin süresi dolmuş olduğundan, malik ben Mustafa AYDOĞDU bizzat hareketle, Tapu Sicil Tüzüğünün 78. Maddesine istinaden yukarıda yazılı kira şerhinin sicilden terkini arz ve talep ederim.


KOOPERATİF ÜYELERİNE TAHSİS (FERDİLEŞME) Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Yapı kooperatiflerinin inşa ettikleri konut ve iş yerlerinin kooperatif üyeleri adına tescili işlemidir. Ferdileşme için kur’a keşidesini (tutanağını) aramaya gerek yoktur. Kooperatif temsilcilerinin talebiyle işlem sonuçlandırılır. Kat irtifaklı olarak ferdileşme yapılabileceği gibi kooperatifin amacına uygun ise arsa olarak da ferdileşme yapılabilir. Tescil gerçekleşinceye kadar tahsis edilecek üyelerin isimleri değiştirilebilir. Tescil yapıldıktan sonra üye isimlerindeki değişiklik ve yanlışlıklar ancak devir veya tashih yoluyla düzelti¬lebilir.
Ferdileşme için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1) Kooperatifin yetki belgesi,
2) Kooperatif temsilcilerinin nüfus cüzdanları veya pasaportları,
3) Hangi üyeye nerenin tahsis edildiğini gösterir yönetim kurulunca onanmış liste ile üyelerin nüfus kimlik bilgileri,
4) Tapu senetlerine fotoğraf yapıştırılacak ise üyelerin birer adet vesikalık fotoğrafı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malların tamamı Sınırlı Sorumlu 3.Basın Sitesi Konut Yapı Kooperatifi adında kayıtlı olup, bu kez ekte sunduğumuz yetki belgesine istinaden adı geçen Kooperatifi temsilen bizler Ömer Ali AKSAKAL ve Cemil BAŞTİRYAKİ iş bu taşınmazların her bir bağımsız bölüm için oluşturulan ferdileşme dosyalarında mevcut bulunan nüfus kayıtlarına istinaden ekli listede bulunan kooperatif üyelerimiz adlarına tahsis ve tescil işlemin yapılmasını ...
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal ekli listede görüldüğü üzere parsel 5777, 5779, 5782, 5804, 5811, 6032, 6035, 6036, 6057, 6064, 6129, 6185, 6186, 6188, 6189, 6244, 6275, 6288, 6289, 6312, 6318, 6319, 6325, 6327, 6329, 6330, 7251 numaralarda kayıtlı gayrimenkullerin tamamı Sınırlı Sorumlu Edirne Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi adına kayıtlı iken Edirne Ticaret Sicili Memurluğunun 16/02/1999 tarih ve 159 sayılı belgeleri gereğince adı geçen Kooperatifi temsilen Ömer Faruk TÜRKER ile Mustafa ALİŞAR yetkili kılınmış olup, bu kez biz temsilciler aşağıda görüldüğü üzere ortak¬larımız ile ferdileşmeye geçerek üyelerimiz adına isabet eden işyerlerinin tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili

2.4.2000 2021

Sınırlı Sorumlu 3.Basın Sitesi Konut Yapı Kooperatifi Tam K.M.Çevirme 3.5.1997-2342

Nihal MAŞLAK: Ahmet Onur kızı Tam Ferdileşme 2.4.2000-2021

d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Sınırlı Sorumlu 3.Basın Sitesi Konut Yapı Kooperatifi adında kayıtlı iken, kooperatif temsilcilerinin talepleri doğrultu-sunda ferdileşme işleminin tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Yapı kooperatiflerinin ortaklarına dağıtacağı taşınmaz malların ortaklar adına tescilinde kayıtlı değer üzerinden, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 15. Pozisyonu uyarınca, Binde 1.8 oranında harç tahsili gerekir.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir. Ancak bu ücretin ferdileşme talebi için (her yevmiye için) bir tane alınması, konut sayısına göre alınmaması gerekir.


MAHKEME KARARLARININ TESCİLİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Tapu sicilinde tescil, terkin, değişiklik ve düzeltme yapılmasını gerektiren mahkeme kararları ilgilisinin istemi halinde infaz edilir. İnfazı için kesinleşmiş olması ve kesinleştiğinin kararın uygun bir yerine şerh edilmiş ve hakimce imzalanmış olması gerekir. Mahkeme kararlarının infazı için tescil istem belgesi düzenlenmektedir.
Mahkeme kararlarının infazı istenirse tapu sicil müdür¬lüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1- Üzerinde kesinleşme şerhi bulunan mahkeme kararı,
2- İstemde bulunanın mahkeme kararında adı geçen kimse olduğunu belirlemek için nüfus cüzdanı veya pasaportu, biri istem belgesine diğeri tapu senedine yapıştırılmak üzere iki adet vesikalık fotoğrafı,
3- İstem temsilen yapılıyorsa temsil belgesi ve temsilcinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotoğrafı.
b) Hükmen Tescile Esas Mahkeme Kararı Örneği
T.C.
ANKARA
ASLİYE 20.HUKUK MAHKEMESİ
......
HÜKÜM:
Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Toplanan tüm kanıtlara, özellikle Adli Tıp Kurumunun ...... gün ve ...... sayılı raporuna göre; davacının miras bırakanı ........ nın vekaletnamenin düzenlendiği ...... tarihinde hukuki ehliyetini haiz olmadığı saptanmakla, bu vekaletnameye dayanılarak yapılan satış işlemi ve tasarrufların geçersiz olduğunun kabulü ile, dava konusu edilen ve tapuya ...... adına kayıtlı bulunan Ankara Çankaya ilçesi 1.bölge Kavaklıdere mahallesi ..... ada ..... parseldeki ...... arsa paylı apartmanın ..... Kat ..... nolu bağımsız bölüme ait tapu kaydının davacının murisi ......’ın vekalet yoluyla satışından geçen ...... hissesine isabet eden kısmının iptaline ve ....... nın mirasçısı olan davacı ....... adına tesciline...
c) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ÇANKAYA ilçesi Kavaklıdere mahallesi ...... ada ..... parseli teşkil eden ...... m2 miktarındaki kargir apartmanın ...... arsa paylı ...... kat ...... nolu meskeninin tamamı ...... adına kayıtlı iken; Ankara 20. Asliye Hukuk mahkemesinin ...... tarih ...... esas ve ...... karar sayılı mahkeme ilamına istinaden, taşınmaz malın ....... payının ben ....... adına tescilinin yapılmasını, hükmen tescil için beyanda bulunduğum değerin bu gayrimenkulün emlak vergisi değerine yeniden değerlendirme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmaması gerektiğini bildiğimi aksi takdirde kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte ödeyeceğimi arz ve talep ederim.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ....... adına kayıtlı olup, ben ...... ibraz ettiğim Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesinin ...... tarihinde kesinleşmiş ...... tarih ...... esas ...... karar sayılı ilamına göre malik adının tapu kaydından iptali ile bu bağımsız bölümün hükmen adıma tescil edilmesini talep ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
d) Tapuya Tescili
A kişisi:B kızı-Tam- Hükmen 20.10.2005 - 5600
e) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı ...... adına kayıtlı iken, Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesinin ...... tarihinde kesinleşmiş ...... tarih ...... esas ...... karar sayılı ilamına göre hükmen tesciline istinaden düzenlenmiştir.
f) İşlemin Mali Yönü
(4) sayılı Tarifede özel olarak belirtilen hiçbir pozisyona girmeyen mahkeme kararlarının infazında Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 oranında harç tahsil edilir. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


MİRASIN TAKSİMİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Tapu Sicil Tüzüğünün 21/c maddesine göre, "Miras taksimi noter tarafından yapılmış ise sözleşme; mirasçılar arasında yazılı olarak yapılmış olup da, mirasçıların imzaları noterce onaylanmamış ise tüm mirasçıların; imzaların bir kısmı onaylanmış ise imzaları onaylanmamış olanların başvuruları gerekir."
Miras iştirak halinde mülkiyet olarak mirasçılara intikal eder. İşte, iştirak halini ortadan kaldıran sebeplerden biri de taksimdir. Ortaklar böylece müşterek mülkiyete geçmeden müstakil mülkiyete geçerler.
Medeni Kanunun 676. maddesine göre "Yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar.
Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırırlar...”
Medeni Kanunun 676. Maddesinin 2. ve 3. Fıkraları ise şöyledir: “Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler.
Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.”
Medeni Kanunun bu maddesi, mirasçılar arasındaki taksim sözleşmesinin yazılı olmasını yeterli saymış, taksimin geçerli ve tapu siciline tescili için, ilgili tapu sicil müdürlüğünde, ayrıca resmi senet düzenlenmesini aramamıştır.
Ancak, Medeni Kanunun 676. maddesinde öngörülen bu taksim şekli mirasçılar için (intikal yapılmış olsun veya olmasın iştirak halinde mülkiyet için) öngörülmüştür. İştirak hali başka bir sebepten (ör./ adi şirket, mal ortaklığı, aile şirketi emvali gibi) doğuyorsa veya müşterek mülkiyete geçilerek paylar belirlenmişse artık 676. maddenin öngördüğü şekilde taksim sözleşmesinin adi yazılı olması yeterli değildir. Tapu Kanununun 26. maddesi gereği resmi senet düzenlenmesi gerekir.
Şunu da belirtelim ki, miras taksimlerinde adi yazılı şeklin yeterli olması, noterlerin veya tapu sicil müdürlüklerinin bu sözleşmeyi düzenleyemeyeceği anlamına gelmez.
Nitekim, Tüzüğün 21/c maddesinde; miras taksim sözleşmesinin;
1) Noter tarafından yapılabileceği,
2) Adi yazılı olarak mirasçılar arasında yapılabileceği belirtilmiştir.
Bunlarla beraber, bir mülkiyet nakli söz konusu olduğu için Tapu Kanununun 26. maddesi gereği tapu sicil müdürlüğü de miras taksim sözleşmesini resmi senet şeklinde düzenleyebilir. Bunun için tüm mirasçıların tapu sicil müdürlüğünden istemde bulunmaları gerekmektedir. Ancak noterce veya mirasçılar arasında yapılmış bir sözleşme ibraz edilirse, artık resmi senet düzenlenmesine gerek yoktur. Tescil istem belgesi düzenlenmesi yeterlidir.
Miras payı temlikine ilişkin sözleşmeler gibi miras taksimi sözleşmelerinin de terekeye dahil bütün taşınmaz malları kapsaması gerekmez (TKGM. 1985 T. 1478 sy. Gn.).
Miras taksiminde iştirakçilerden tümünün gayrimenkul veya hisse alması şart değildir. Mirasa dahil menkul mallar veya haklar da alınarak taksim yapılabilir. İştirakçilerden birine sadece intifa hakkı düşecek şekilde taksim yapılması da mümkündür. Genelde sağ kalan eş intifa hakkını seçerek taksime katılmaktadır.
(Taksim konusunda ayrıntılı bilgi için Akitli İşlemler bölümüne bakınız.)
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal verasette iştirak halinde Bahriye KÖSEREİS, İzzetin Sefa KÖSEREİS, Celal Özer KÖSEREİS, Sencer KÖSEREİS adlarına kayıtlı iken; adı geçenler tarafından yapılan Ankara 20. Noterince tanzim edilen 01/12/1994 tarih ve 49468 sayılı Miras Taksim Sözleşmesi ile yukarıda yazılı bağımsız bölümler musavatan (eşit olarak) İzzettin Sefa KÖSEREİS, Celal Özer KÖSEREİS ve Sencer KÖSEREİS adlarına isabet ettiğinden, adı geçenlerden Celal Özer KÖSEREİS’in Ankara 20.Noterliğinden verildiği 01/12/1994 tarih ve 49469 sayılı vekaletname ile ve Sencer KÖSEREİS’in Ankara 20.Noterliğinden verdiği 28/11/1994 tarih ve 48718 sayılı vekaletnameler ile vekilleri ben İzzettin Sefa KÖSEREİS bilvekale ve kendi adıma asaleten hareketle bahsedilen bağımsız bölümlerin beyan edilen değer üzerinden adı geçenler adına eşit hisselerle, taksim suretiyle tescilinin yapılmasını talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Tescili
Miras taksimi noterce yapılmış ise sözleşmenin tapu sicil müdürlüğüne ibrazı zorunludur. Bu sözleşmenin tescil istemini de içermesi ve tescil işlemini kimin (veya taşınmaz kime isabet ettiyse o paydaşın) yaptırabileceğinin sözleşmede açıklanmış olması gerekir. Aksi halde, tüm mirasçıların bu sözleşmeyle beraber tapu sicil müdürlüğüne gelerek tescil isteminde bulunmaları zaruri olacaktır.
Miras taksimi mirasçılar arasında adi yazılı bir sözleşmeyle yapılmış ise bu sözleşmenin ibrazı ile beraber;
1) Mirasçıların imzaları noterce onaylanmamış ise tüm mirasçıların tapu sicil müdürlüğüne gelerek istemde bulunmaları lazımdır (MK. 1013).
2) Mirasçılardan bir kısmının imzaları noterce onaylanmış diğerlerinin ki onaylanmamış ise (ve imzası onaylananlar, onaylanmayanlara tescil isteminde bulunma yetkisi vermemiş ise) imzası noterce onaylanmamış olanların tümünün bizzat veya vekilleri aracılığı ile tapu sicil müdürlüğüne gelerek tescil isteminde bulunmaları gerekir.
Tescili isteme yetkisi devredilmiş ise yani bir temsil yetkisi verilmiş ise, temsilcinin istemiyle taksime konu tüm taşınmazların sözleşme uyarınca tescilleri yapılabilir. Tescili isteme yetkisi verilmiş ise, her paydaşın taksim sonucu kendisine düşen parseli adına tescil ettirmesi mümkündür. Bu halde taksim harcının hesabı sadece tescili istenen parselin değeri üzerinden yapılır.
Ancak, tapu sicil müdürlüğünün taksim sözleşmesinde tescili engelleyen bir kayıt olup olmadığına dikkat etmesi gerekir.
25.7.2000 6543

Tescile örnek: Bahriye KÖSEREİS:Duran kızı İntikal 2.2.199345 1255

İzzettin Sefa KÖSEREİS:Duran oğlu. İntikal 2.2.199345 1255

Celal Özer KÖSERİS:Duran oğlu ver. işt İntikal 2.2.199345 1255

Sencer KÖSEREİS:Duran oğlu İntikal 2.2.199345 1255



İzzettin Sefa KÖSEREİS:Duran oğlu 1/3 Taksim 25.7.2000 6543

Celal Özer KÖSERİS:Duran oğlu 1/3 Taksim 25.7.2000 6543

Sencer KÖSEREİS:Duran oğlu 1/3 Taksim 25.7.2000 6543

d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı verasette iştirak halinde Bahriye KÖSEREİS, İzzettin Sefa KÖSEREİS, Celal KÖSEREİS ve Sencer KÖSEREİS adlarına kayıtlı iken, aralarında yaptıkları miras taksimi sonucuna göre tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Taksim harcının oranı ortak mülkiyeti oluşturan sebebe göre değişmektedir. Ortak mülkiyet miras yolu ile oluşuyorsa, terekeye dahil taşınmaz malların iştirak halinde mülkiyet aşamasında iken, kanuni veya mansup (atanmış) mirasçılar arasında aynen veya ifrazen taksiminde, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.b pozisyonu uyarınca, taksime giren parsellerin bildirilen değerleri üzerinden, Binde 9 oranında harç tahsili gerekir.
Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen Tarifeye göre taksim yevmiyesi için bir adet ücret tahsil edilir. Taksim işlemine konu olan parsel sayısının önemi yoktur.


MUHTESATIN DEVRİ VE TERKİNİ Sayfa Başı

a) Açıklama
Kadastro çalışmaları sırasında arazi üzerinde malikinden bir başka kimseye ait muhdesat bulunması halinde bu husus, sahibi, cinsi ve yapım tarihi belirtilmek kaydıyla tapu kütüğünün beyanlar sütununa yazılmaktadır. Medeni Kanunun yürürlük tarihi olan 1926 yılından önce yapılmış veya araziye dikilmiş muhdesatların başkasına devri mümkündür. Bu devir resmi senet düzenlenerek yapılır ve daimi ve müstakil hakların devrinde olduğu gibi tapu kütüğünün boş olan ilk sayfasına sanki bir gayrimenkul gibi tescil edilir ve sayfalar arasında irtibat kurulur. Muhdesat, yapı veya zeytin ağacı olarak karşımıza çıkmaktadır. Muhdesatın devrine ilişkin resmi senet örneği ilerde Akitli İşlemler bölümünde zeytin ağacı satışı olarak gösterilmiştir.
1926 yılından sonra yapıldığı veya dikildiği anlaşılan muhdesatların ise arazi sahibinden bir başkasına devri mümkün değildir. Muhdesat sahibi bu hak ortadan kalkıncaya kadar hakkını kendisi kullanabilir, kiraya da verebilir. Ancak satacak oldu mu sadece arazi sahibine satabilir veya bağışlayabilir. Hak sahibinin ölümü ile bu hak sona ermiş sayılmaz. Mirasçılar bu hakkı kullan¬maya devam edebilirler.
Bu hakkın arazi sahibine devri için daimi ve müstakil hak niteliğinde olanından (1926'dan öncekinden) farklı olarak resmi senet düzenlemeye gerek yoktur. Zira ayni bir hak değildir. Muhtesat sahibi veya mirasçılarının talebi tescil istem belgesine geçirilerek haktan bedelli veya bedelsiz feragat yoluyla terkin yapılır.
Muhdesatla sahibi ile arazi sahibinin aynı kişi olması, yani bu sıfatların herhangi bir nedenle birleşmesi halinde talep olmasa dahi bu hak müdürlükçe terkin edilir.
b) İşlemin Mali Yönü
Terkin için tutarı her yıl belirlenen miktarda terkin harcı tahsil edilir ve döner sermaye ücreti alınır. Daimi ve müstakil hak niteliğindeki muhdesatların bedelli devrinde ise Harçlar Kanununa ekli (4) Sayılı Tarifenin 20.d pozisyonu uyarınca harç alınır. Devir bedelsiz ise Tarifenin 4. Pozisyonu gereğince bağış harcı alınır.


ORTAKLAŞA KULLANILAN YERLERİN TESCİLİ Sayfa Başı

a) Açıklama
Sosyal tesis, ticari mahal, yüzme havuzu, tenis kortu, ısı merkezi gibi taşınmaz mal veya bağımsız bölümler ortaklaşa kullanıma ayrılabilir. Eski Tapu Sicil Nizamnamesinin 33. Maddesinde bu kavram “müşterek methal” olarak tanımlanmıştır. Zamanla uygulamasının yaygınlaşacağını sanmakta ve bu yaygınlaşmada hukuk sistemimizin gelişimi için yarar görmekteyiz.
Bu ortaklaşa kullanım Kat Mülkiyeti Kanununun 4. maddesinde olduğu gibi ana taşınmaz mal içinde arsa payı verilmeden olabileceği gibi, arsa payı verilen bir bağımsız bölüm şeklinde ya da ayrı bir parsel üzerinde de olabilir.
Tüzüğün 26. maddesinde sözü geçen ortak yerler ile Kat Mülkiyeti Kanununun öngördüğü ortak yerler, tapu kütüğünde gösterilmesi açısından farklı kavramlardır. Kat Mülkiyeti Kanunundaki ortak yerlerin kat mülkiyeti kütüğünde ayrı bir tescili yoktur. Sadece oraya arsa payı verilmediğinden ve yönetim planında ve projede ortak yer olarak bırakıldığından bu isimle anılmaktadır. Oysa, Tüzüğün 26. maddesinde öngörülen ortak yerler başlı başına kullanıma elverişli ve kendisine arsa payı ayrılmış kat mülkiyeti kütüğünde ayrı bir sayfaya (yüzme havuzu, tenis kortu, vs.) niteliği ile tescil edilmiş taşınmaz mallardır.
Bir parsel veya bağımsız bölümün ortak yer olarak tescil edilebilmesi için hissedarların bir araya gelerek tapu sicil müdürlüğünden istemde bulunmaları gerekir.
Bu istem için resmi senet düzenlenmesine gerek olmayıp, sadece istem belgesi düzenlenmesi yeterlidir. Çünkü, ortak yer olarak tescil edilecek yerin öncesi hissedarlık esasına dayanıyor ve sadece bu hissedarlar ortak yer bırakılmasını talep ediyorsa burada Tapu Kanununun 26. maddesinde öngörülen "mülkiyete ve mülkiyetten gayri ayni haklara ilişkin" bir durum söz konusu olmayıp, hissedarlık esasına göre üzerinde mülkiyet kurulu bir taşınmazın kullanım şekli değiştirilmektedir. Yoksa, bir mülkiyet devri veya ayni hak tesisi yoktur.
Ancak, bir taşınmaz bir kaç kişi tarafından satın alınarak ortak yer yapılacaksa resmi senet düzenlenmesi kaçınılmaz olacaktır. Ortaklaşa kullanılacak yer ayrımı, kullanım amaçları itibariyle arzi irtifak haklarına çok benzer. Ancak niteliği itibariyle farklıdır. Burada tesis edilen irtifak hakkı değil mülkiyet hakkıdır. Ortaklaşa kullanılan yer tahsisi için en az iki gayrimenkulün bulunması gerekir. Bu iki gayrimenkul tek kişiye ait olabileceği gibi müşterek veya iştirak halinde de olabilir. Ancak her halükarda ortak yer ayrılacak parsel ile bundan yararlanacak parsel maliklerinin hiç farklılık göstermeden aynı kişiler olması gerekir. Farklı kişiler adına bulunması halinde devir alınarak aynı kişiler adına tescili müteakip ortak yere konu edilmesi gerekir. Bu sağlanamazsa arzi irtifak hakkı tesis edilerek de aynı amaca ulaşılabilir.
Ortaklaşa kullanılan bu yerler faydalanan taşınmaz mallarla aynı ada ve parsel içerisinde (bağımsız bölüm şeklinde) olabileceği gibi ortak sınır olmaksızın ayrı ada ve parsellerde (hatta ayrı şehirlerde) de olabilir.
Örneğin, Ankara'daki bir apartmandaki bağımsız bölümlerin Bodrum ilçesinde devre mülk veya çadır kampı için arsa sahibi olmaları gibi.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda nitelikleri gösterilen taşınmaz mallardan Bodrum/Yalıkavak köyü, 106 ada 1 nolu parselde kayıtlı, yüzme havuzu vasıflı taşınmaz mal ben Tuğba Çağlayan, Çağrı Çınar ve Nur Özünlü adına eşit hisselerle kayıtlı iken, Tapu Sicil Tüzüğünün 26. Maddesi uyarınca sahibi bulunduğumuz bu parseli, yine sahibi bulunduğumuz Yalıkavak 106 ada 2, 3, 4, 5 nolu parsellerin ortaklaşa kullanılan yeri olarak tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerlendirme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K na göre cazalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Tescili
Tescil istem belgesi veya resmi senet düzenlendikten sonra ortaklaşa kullanılacak yer olarak ayrılan parselin mülkiyet hanesine şahısların isimleri değil, ortak yeri kullanacak parsellerin veya bağımsız bölümlerin numaraları yazılır
Örnek: Mülkiyet sütunu:
Yalıkavak, 101 ada , 2, 3, 4, 5 nolu parseller.
İkinci örnek:: Mülkiyet Sütunu:
Kartal ilçesi,Samandıra mah. 104 ada 1 nolu parsel:1/4
Gebze ilçesi Akkoyunlu mah. 152 ada 1 nolu parsel: 1/4
Gebze ilçesi Akkoyunlu mah. 152 ada 3 nolu parsel :1/4
Gebze ilçesi Akkoyunlu mah. 152 ada 5 nolu parsel: 1/4
Maliklerin isimlerinin değil de faydalanan taşınmaz malların ada ve parsel numaralarının yazılması şahsa değil, arza bağlı bir sonuç doğurur; yani, şahısların değişmesi önemli olmayıp, faydalanan bağımsız bölüme sahip olan kişi bu ortak yerlerden istifade eder. Ortak yerler bu yönüyle arzi irtifak haklarındaki hadim (yükümlü) taşınmaz mala benzerler.
Ortak yerin ayrı bir kütük sayfası ve ayrı bir kütük dosyası vardır.
Faydalanan taşınmaza sahip olan dolaylı olarak ortak yere de sahip olmaktadır.
Faydalanan taşınmaz malların kütük sayfalarının beyanlar bölümüne ortaklaşa kullanılan yerin hangi ada ve parsel veya bağımsız bölümle ortak olduğu belirtilir.

Örnek: Beyanlar sütunu
Yalıkavak köyü 106 ada 1 nolu parseldeki yüzme havuzu bu
ve 3, 4, 5 nolu parsellerin ortak yeridir. Tarih - Yevmiye
d) Tapu Senedinin Yazımı
Bodrum/Yalıkavak köyü, 106 ada 1 nolu parselde kayıtlı, yüzme havuzu vasıflı taşınmaz mal Tuğba Çağlayan, Çağrı Çınar ve Nur Özünlü adına eşit hisselerle kayıtlı iken, Tapu Sicil Tüzüğünün 26. Maddesi uyarınca bu parseli, Yalıkavak 106 ada 2, 3, 4, 5 nolu parsellerin ortaklaşa kullanılan yeri olarak tahsis etmelerinden tescil edildi.
e) Ortak Yer Olmanın Sonuçları
Açık bir hüküm yok ise de, düşüncelerimize göre ortak yer olma şu sonuçları da beraberinde getirir. Ortak yer bağlı olduğu taşınmazlardan ayrı olarak satılamaz, haczedilemez, ipotek edilemez. Ancak, maliklerin sayı ve pay çoğunluğunun kararıyla kiraya verilebilir.
Faydalanan taşınmazın tasarruf edilmesi halinde (satılması, haczi, ipotek edilmesi gibi) ortak yer üzerinde de tasarruf edilmiş sayılır. Ortak yer bu niteliği ile teferruattan çok bütünleyici parçaya (mütemmim cüze) benzer. Medeni Kanunun bütünleyici parça ile ilgili 684. maddesi şöyledir: "Bir şeye malik olan kimse, o şeyin bütünleyici parçalarına da malik olur..." Bu nedenle temliki tasarruflarda ortak yerin istisna tutulması mümkün değildir. Faydalanan taşınmaz kiraya verilirse aksine sözleşme olmadıkça ortak yerde kiraya verilmiş sayılır. Fakat bunun aksini kararlaştırmak ve ortak yeri bağlı olduğu taşınmaz maliklerinin kararı ile ayrıca kiraya vermek mümkündür. Bunun için sayı ve pay çoğunluğu gerekir. Bu kira Borçlar Kanununun 277. maddesi gereği tapuya şerh edilebilir.
f) Ortak Yer Niteliğinin Sona Ermesi ve Terkini
Kanuni istisnalar dışında faydalanan bütün taşınmaz maliklerinin veya vekillerinin birlikte istemleri olmadan ortak yerin niteliği bozulamaz. Kanuni istisnalardan kasıt ise, kamulaştırma, taşınmazın yok olması, mahkeme kararı ve benzeri nedenlerdir.
Tüm maliklerin istemi halinde, resmi senet düzenlemeye gerek olmadan yararlanan taşınmazların o sıradaki malikleri adına müşterek mülkiyet olarak tescil edilmek suretiyle ortak yer niteliği sona erdirilir. Bunun için tapu kütüğünün mülkiyet hanesindeki yararlanan ada, parsel veya bağımsız bölüm numaraları ile beyanlar hanesindeki ortak yer belirtmelerinin terkin edilmesi gerekir.
g) İşlemin Mali Yönü
Ortaklaşa kullanılan yerin tescili, esasında tapu kütüğünün mülkiyet hanesinde yapılacak bir değişiklik işlemidir. Bu nedenle ortaklaşa kullanıma tahsis edilen taşınmaz malın belirtilen değeri üzerinden (bu bedel emlak beyan değerinden aşağı olamaz) Harçlar Kanuna ekli (4) Sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 oranında tapu harcı ve döner sermaye ücreti tahsili gerekir.
Ortaklaşa kullanılma hususu sona erdiğinde terkini için maktu terkin harcı tahsil edilir, ayrıca döner sermaye ücreti alınır.


PAYLI MÜLKİYETİ DEVAM YÜKÜMLÜLÜĞÜ Sayfa Başı
(Şüyu İdame Mükellefiyeti Sözleşmesinin Şerhi)

a) Açıklama
Paylı mülkiyette paylaşmayı isteme hakkı, hukuki bir işlemle on seneden fazla süreli olmamak kaydıyla sınırlanabilir (MK.698).
Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmi şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebilir. Sözleşme noterde yapılabileceği gibi paydaşlar arasında adi yazılı şekilde de yapılabilir.
Paydaşlar arasında yapılacak bu tür sözleşmelerin tapu kütüğünde gösterilmesi bir genelgeye de konu olmuştur. (Merkez Tapu Komisyonunun 30.06.1966 T., 52 sayılı kararı ve TKGM. 1229 sayılı Genelge).
Paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü öngören sözleşmenin tapu siciline şerhi için aşağıdaki belgeler istenir.
1) Noterde veya paydaşların kendi aralarında yapılmış paydaşlığı devam ettirme (bozmama) sözleşmesi,
2) Sözleşme noterde düzenlenmişse paydaşların birinin tescil istemi,
3) Sözleşme paydaşların kendi aralarında adi yazılı olarak yapılmışsa tüm paydaşların tescil istemi,
4) İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, temsilci varsa temsil belgesi ve vesikalık fotoğraf.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın 1/3 hissesi Çağatay AYDIN, 1/3 hissesi Ayberk Güntay ÖZTÜRK ve diğer 1/3 hissesi de Beyza UYSAL adına kayıtlı iken, Biz hissedarların Bakırköy 7. Noterliğinde tanzim ettirdiğimiz 2.7.2000 tarih 17357 yevmiyeli paylı mülkiyeti devam ettirme (taksim yasağı) sözleşmesi uyarınca, 10 yıl süreyle paydaşlığı bozmama ve taksimi istememeyi taahhüt ettiğimizden paydaşlığı devam yükümlülüğünün tapu kütüğünün şerhler sütununda gösterilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz.
c) Tapuya Sicilinde Belirtilmesi
..............tarihli sözleşmeye göre 10 yıl süreyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü (taksimi isteme yasağı) vardır. Tarih-Yevmiye
d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 18. Pozisyonu uyarınca kayıtlı değer üzerinden, Binde 9 oranında harç tahsil edilir.


SATIŞ VAADİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Satış vaadi, ilerideki bir tarihte bir malın satışını taahhüt niteliğinde ön akitdir (BK.22). Satış vaadi sözleşmeleri noterlerce düzenlenir. İstem halinde ilgili tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh edilmesi mümkündür. Şerh tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra üçüncü kişilere karşı hüküm ifade etmez. Ancak taraflar arasında on sene süreyle hüküm ve sonuç doğurmaya devam eder.
Satış vaadinin şerhi için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1) Noterce düzenlenmiş gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi,
2) İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotoğrafı,
3) İstem temsilen yapılıyorsa temsil belgesi.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın ¼ hissesi Havva GÜRSEL adına kayıtlıyken, bu kez ben Berkay Onur ATEŞ ile Havva GÜRSEL arasında yapılan Antalya 4. Noterliğinden tanzim edilen 21/05/1999 tarih 14506 sayılı satış vaadi sözleşmesine istinaden Havva GÜRSEL’in hissesi üzerine lehime satış vaadi şerhi verilmesini talep ile ...
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malların 1/7’şer arsa payı Yusuf ENSAR adına kayıtlı olup, bu kez ben Mehmet BACALI ibraz ettiğim Ankara 25. Noterliğince tanzim edilen 14/05/1997 tarih 20549 sayılı gayrimenkul satış vaadi sözleşmesine istinaden bu taşınmazlardaki belirtilen hisselerin her biri 130.000.000 (Yüzotuzmilyon) TL. olmak üzere toplam 260.000.000 (İkiyüz altmışmilyon) TL. bedelle malik tarafından bana satış vaadinde bulunulduğundan bu taşınmazlar için gayrimenkul satış vaadinin tapu sicilinde lehime şerh verilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Şerhi
Satış Vaadi: Havva GÜRSEL’in ¼ hissesi üzerinde Berkay Onur ATEŞ lehine satış vaadi vardır. Tarih-Yevmiye
d) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12. Pozisyonu uyarınca sözleşmede yazılı bedel ile kayıtlı değerin yüksek olanından Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekir.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


SERBEST DERECEDEN YARARLANMA HAKKININ İPOTEKTEN SONRA TANINMASI Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Önceden tesis edilmiş ipoteklere, malik ve ipotek alacaklısının anlaşmış olması kaydıyla serbest dereceden yararlanma hakkı tanınabilir. Ayni hakkı etkilemediğinden bu işlem için resmi senet düzenlemeye gerek olmadığı düşüncesindeyiz. Hatta noterde de yapılabilir. Ancak işleme konu ipotekten sonraki derecelerde bulunan ipoteklerin serbest dereceden yararlanma hakları varsa bu ipotek alacaklılarının yazılı muvafakatının alınması gerekir. Zira bu hakkın tanınması onları olumsuz yönde etkileyecektir. Bu hak şerhler sütununa yazılır.
İşlem için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler aranır.
1) Malikin nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotoğrafı,
2) İpotek alacaklısının nüfus cüzdanı ile bir adet vesikalık fotoğrafı,
3) İpotek alacaklısı tüzel kişi ise (banka gibi) temsile ilişkin belge ve temsilcinin nüfus cüzdanı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Cansu HİLAL adına kayıtlı iken, Türkiye Vakıflar Bankası A.O. lehine III. Derecede 30 Milyar Türk Lirası bedelle 1 yıl vadeli %73 faizli ipotek tesis ve tescil edilmiştir. Bu kez, malik ben Cansu HİLAL ve Türkiye Vakıflar Bankası A.O.’nı temsilen ben Ahmet ONUR 12.12.1999 tarih 7532 yevmiyeli (C) harfli bu ipoteğe serbest dereceden yararlanma hakkı tanıdığımızı ve bu hakkın tapu sicilinde (şerhler sütununda) gösterilmesini arz ve talep ederiz.
c) Tapuya Şerhi
Şerhler Sütununa: “(C) harfli 12.12.1999 tarih 7532 yevmiyeli ipoteğin serbest dereceden yararlanma hakkı vardır. Tarih-Yev.”
d) İşlemin Mali Yönü
Bu işlemin amacı ileride derece ilerlemesini rahatça sağlayabilmektir. Bu nedenle Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 7.c pozisyonu uyarınca, Binde 1.8 oranında harç tahsili gerektiği kanısındayız.
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

SULH HAKİMİ VEYA NOTERDE YAPILAN ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA AKDİNİN TESCİLİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Sulh hakimleri ve noterler de ölünceye kadar bakma akdi düzenleyebilirler (MK.532). Böyle bir sözleşmenin tescilini kural olarak sadece taşınmaz malın maliki isteyebilir. Malik ölmüş ise mirasçılarının tescil isteminde bulunması gerekir. Mirasçılar tescil isteminden kaçınırlarsa bakım alacaklısının mahke¬meden adına tescil kararı getirmesi gerekir. Ancak sözleşmede ölünceye kadar bakacak olanın da taşınmazı adına tescil ettirebilmesine yetki verilmiş olabilir. Bu konu aşağıda irdelenmiştir (TKGM.Gn.1187).
Sulh hakimlerince düzenlenen ölünceye kadar bakma akitleri tapu sicil müdürünün karşısına bir sözleşme şeklinde gelebileceği gibi sulh hakimi tarafından verilmiş bir mahkeme kararı şeklinde de çıkabilir. Bu halde artık ilamın infazı hükümleri uygulanır. Ölünceye kadar bakmaya dair bu ilama dayanılarak yapılan istem tescil istem belgesine geçirilir. Malikin tescil istemi aranmaz (MK.705).
Sulh hakimleri ve noterlerde düzenlenmiş ölünceye kadar bakma akdinin tapuya tescili için istem akitsiz işlemler için düzenlenen tescil istem belgesine yazılır.
- Noterde Yapılmış ÖKB. Akdi Bakım Alacaklısı Öldükten Sonra İnfaz Edilebilir Mi?
Noterde yapılmış ölünceye kadar bakma akdinin tapuya tescilinden önce malik ölmüş ise akit tescil edilebilir mi? Burada dikkat edilecek hususlar şunlardır:
aa) Ölümden sonra mirasçılar üzerlerine intikal işlemini yaptır¬¬mışlar mı?
Sözleşmenin tescili için mirasçıların adlarına intikal işlemini yaptırmamış olmaları gerekir. İntikal işlemi gerçekleşmiş ise sözleşmenin tescili ancak mirasçıların muvafakatı ile mümkün olabilir. Aksi halde tescil için bakım borçlusunun yargı yoluna başvurması gerekir.
bb) Sözleşmede tapuya tescil hususunda yetki verilmiş mi?
Sözleşmede tapuya tescil konusunda bakım borçlusu veya başkasına tescil yetkisi verilmiş ve bu kişi sağ ise sözleşmenin tek taraflı bir istem belgesi ile tapuya tescil edilmesinde sakınca yoktur (TKGM.Gn.1187). Yetki verilmemiş ise ve mirasçılar da devir ve tescile muvafakat etmezlerse yargı yoluna başvurulması gerekir.
cc) Bakım Alacaklısı da bakım borçlusu da ölmüş ise tescil yapılabilir mi?
Bu halde sözleşmenin tescili ancak yargı yolu ile yapılabilir.
Ölünceye Kadar Bakma Akdi hakkında ayrıntılı bilgi için Akitli İşlemler bölümüne bakınız
Tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir.
1. Kanuni şekline uygun olarak düzenlenmiş sözleşmenin aslı veya onaylı örneği,
2. Sözleşmede bakım borçlusuna, taşınmaz malın adına tescilini isteme yetkisi verilmişse borçlunun yazılı istemi yeterlidir. Sözleşmede bu yetki verilmemişse tescil için bakım alacaklısının (taşınmazı temlik edenin) istemi veya mahkeme kararı,
3. Bakım borçlusunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı İrfan KENANOĞLU adına kayıtlı iken, malik İrfan KENANOĞLU ile ben Ömer BERBER arasında yapılan Kırşehir 1. Noterliğinde özel şekline uyularak iki tanık huzurunda düzenleme şeklinde hazırlattırıldığımız (veya Kırşehir Sulh Hukuk Mahke¬mesinde düzenlettirdiğimiz .... tarih ... sayılı) ölünceye kadar bakma mukavelesine istinaden işbu taşınmaz mal ölünceye kadar bakıp, beslemek ve görüp, gözetmek kaydıyla bana temlik edildiğinden ve anılan sözleşmede adıma tescili istemeye yetkili kılındığımdan gerekli tescilin yapılmasını talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim
c) Tapuya Tescili
7.7.2000 5678
İrfan KENANOĞLU: Hüseyin oğlu Tam Kadastro 2.2.1986
Ömer BERBER: Ahmet oğlu Tam Ö.K.B.A. 7.7.2000 5678
d) Tapu Senedinin Yazımı
1) İşbu taşınmazın tamamı İrfan KENANOĞLU adına kayıtlı iken, Kırşehir 1. Noterliğinden düzenlenen ölünceye kadar bakma akdine göre tesciline istinaden düzenlenmiştir.
2) İşbu taşınmazın tamamı İrfan KENANOĞLU adına kayıtlı iken, Kırşehir Sulh Hukuk Mahkemesinden verilen ölünceye kadar bakma kararına göre tesciline istinaden düzenlenmiştir
e) İşlemin Mali Yönü
1. Taşınmaz malların ölünceye kadar bakma akdine dayanarak devir ve iktisabında Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 20.a pozisyonu uyarınca taşınmaz malın genel beyan döneminde beyan edilen değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden, bakım borçlusu ve bakım alacaklısından ayrı ayrı, Binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir.
Ayrıca, kanuni ipotek tesisi talebinde bulunulur ise; teminat gösterilecek miktar üzerinden, Tarifenin 7. Pozisyonu uyarınca, Binde 3.6 oranında harç ve Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tablonun 4.a Pozisyonu uyarınca, Binde 7.5 oranında damga vergisi tahsil edilir.
2. Taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.
3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

ŞUFA – İŞTİRA - VEFA Sayfa Başı

A) ŞUFA HAKKI (ÖNALIM)
Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkıdır (MK. 732,735).
a) Kanuni Şufa
Hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı şufa hakları vardır. Bu hak kanun tarafından tanındığından kanuni şufa hakkı denmektedir. Kanuni şufa hakkının tapu kütüğüne şerhine gerek yoktur. Taşınmaz malda hisse sahibi olmak bu hakka sahip olmak için yeterlidir. Hissenin çok veya az oluşunun da önemi yoktur.
Şufa hakkının kullanılmasına esas olmak üzere, tapuda yapılan satışları şufa hakkı sahibine ihbar yükümlülüğü satıcıya ve yeni alıcıya aittir. Tapu sicil müdürlüğünün ihbar yükümlülüğü yoktur. Yapılan satış alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmelidir (MK.733/2).
Bu haktan feragat edilebilir (MK.733). Feragat noterden yapılabileceği gibi tapu sicil müdürlüğüne başvurarak da yapılabilir. Tapu sicil müdürlüğüne başvurulması halinde feragat edenin beyanı tescil istem belgesine yazılarak tapu kütüğünün şerhler sütununa aşağıdaki şekilde şerh edilir. Feragatın bedelli veya bedelsiz yapılmış olmasının tapu sicili açısından bir önemi yoktur. Bu işlem için maktu terkin harcı alınması gerektiği düşüncesindeyiz.
Örnek: Şufadan feragat:Leyla Üren kanuni şufa hakkından feragat etmiştir. Tarih-Yev.
b) Sözleşmeden Doğan Şufa
Bir taşınmaz malın maliki veya hissedarı tarafından o taşınmaz üzerinde mülkiyet payı bulunmayan bir üçüncü kimseye sözleşme ile tanınan şufa hakkıdır.
Bu şufa sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekir (TST.55). Şufa hakkının tapu siciline şerhi, malik veya yetkili temsilcinin yazılı istemi ile olur. Ancak şufa sözleşmesinin de şerh istemi ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne verilmesi gerekir. Şerh isteme yetkisi şufa hakkı sahibine de verilebilir.
Şufa hakkı tapu kütüğüne şu şekilde şerh edilir.
Örnek: ....... ..... lehine beş sene süreyle şufa hakkı. Tarih – Yevmiy Bu haktan feragat halinde feragat beyanı tescil istem belgesine yazılarak kütüğün şerhler sütunundaki şufa hakkı terkin edilir. Terkin işlemi için maktu terkin harcı tahsil edilir.
Tescil İstem Belgesinin Yazımı (Şufa–İştira Vefa İçin)
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın ¼ hissesi Havva GÜRSEL adına kayıtlıyken; bu kez, ben Resul oğlu Bora UYSAL ile Havva GÜRSEL arasında yapılan Antalya 4. Noterliğinden tanzim edilen 21/05/1999 tarih 14506 sayılı şufa (vefa–iştira) hakkı sözleşmesine istinaden Havva GÜRSEL’in hissesi üzerine lehime şufa (iştira–vefa) hakkı şerhi verilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
B) İŞTİRA HAKKI (ALIM)
Bir taşınmaz malı belli bir bedelle belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkıdır (MK.736). Bu niteliği ile satış vaadine benzer. Ancak satış vaadinin azami süresi beş yıl olduğu halde bu hak şerh tarihinden itibaren on sene süreyle hüküm ve sonuç doğurur. Bu süre sonunda malikin talebi ile terkin edilebilir (TST.78).
İştira sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekir (TST.55). İştira hakkı tapu kütüğünün şerhler sütununa şu şekilde şerh edilir. Örnek: Sosyal Sigortalar Kurumu lehine üç sene süreyle ve on milyar lira bedelle iştira hakkı vardır. Tarih – Yevmiye.
C) VEFA HAKKI (GERİ ALIM)
Vefa hakkı satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı tutmasıdır (MK.736). Bu hakkın azami etki süresi de şerh tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin sonunda malikin talebi ile terkin edilebilir (TST.78).
Satış akdi sırasında vefa hakkı saklı tutuluyorsa satış resmi senedine bu hak yazılır. Satış işleminden sonra bu hak tesis ediliyorsa, noterce düzenlenmiş sözleşme aranır. Vefa hakkı yeni malikin taşınmaz mal üzerindeki temliki tasarruf yetkilerini kullanmasına engel değildir. Vefa hakkı uygulaması oldukça enderdir. Genelde, satış bedelinin süresinde ödenmemesi ihtimali karşısında satıcının vefa hakkını kullanmasına rastlanmaktadır.
Vefa hakkı kütüğün şerhler sütununa şu şekilde şerh edilir.
Örnek: ........ lehine üç sene süreyle ve sekiz milyar lira bedelle vefa hakkı vardır. Tarih – Yevmiye.
D) ŞUFA – İŞTİRA – VEFA İŞLEMLERİNİN MALİ YÖNÜ
Şufa, iştira, vefa haklarının tapu siciline şerhi için, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 9. pozisyonu uyarınca bu hakların bedelli veya bedelsiz oluşuna bakılmaksızın taşınmaz malın kayıtlı değeri üzerinden Binde 5.4 oranında harç tahsil edilir.
Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.
Bu hakların terkini için maktu terkin harcı tahsil edilir

TEFERRUATIN YAZIMI Sayfa Başı

a) Açıklama
Gayrimenkul maliki isterse, gayrimenkulüne tahsis ettiği menkul eşyaları teferruat olarak tapu kütüğünün beyanlar sütununa yazdırabilir.
Bir şeyin bir gayrimenkulün teferruatı sayılabilmesi için;
- Menkul eşya olması,
- Bir şeyin işletilmesine, korunmasına, o şeyden yararlanmaya elverişli olması,
- Bir şeye daimi bir şekilde tahsis edilmesi ve kullanımda o şeye tabi tutulması veya takılması veya onunla birleştirilmesi gerekir.
Bir şeyin teferruat olup olmadığı o yörenin mahalli örf ve adetlerine veya gayrimenkul malikinin açık iradesine göre belirlenir. Asıl şeyin haczi, satışı, rehni istisna edilmedikçe teferruatı da kapsar. Ancak malik satış veya rehin yaparken beyanlarda yazılı teferruatları resmi senette ayrı tutabilir.
b) Tapuya Tescili
Teferruatın kütüğün beyanlar sütununa tescili için gayrimenkul sahibinin talepte bulunması yeterlidir. Kaydını istediği teferruatın mevcut olup olmadığı müdürlükçe araştırılmaz ve bunların kendisine ait olduğu yönünde bir belge istenmez. Bu talep müdürlükçe tescil istem belgesine geçirildikten sonra, talep yevmiyeye alınır ve teferruatın cinsi, sayısı ve değeri beyanlar sütununda gösterilir.
Örnek: Adedi Cinsi Değeri
10 Klima 15.000.000.000 TL.
3 Buzdolabı (Beko) 1.500.000.000 TL.
6 TV (Arçelik) 3.000.000.000 TL.
Teferruat listesindeki eşya çok ve beyanlar sütunu buna yetmeyecek ise, teferruatlar beyanlar sütununa yazılmayarak teferruat listesinin tarih ve sayısına beyanlar sütununda atıf yapılır.
Örnek: .... tarih .... sayılı listeye göre teferruat. Tarih-Yev.
c) İşlemin Mali Yönü
Teferruat olarak tapu siciline kaydı istenilen eşya çeşitli olduğu takdirde malik, malik her birinin değerini ayrı ayrı göstermeli ve fakat harç bunlarının toplamından hesaplanmalıdır. Teferruatın beyanlar sütununa kaydı için, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 11. Pozisyonuna göre, Binde 3.6 oranında tapu harcı tahsil edilir.
Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


TEKNİK HATALARIN (YÜZÖLÇÜMÜN) DÜZELTİLMESİ Sayfa Başı

a) Açıklama
Kadastro Kanununun 41. maddesine göre, vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında kalan ölçü, tersimat (çizim) ve hesaplamalardan doğan fenni hatalar ilgililerin müracaatı veya kadastro müdürlüğünce re’sen düzeltilir.
İstenen Belgeler:
1- Yukarıda “Düzeltme (Tashih) İstemi” bölümünde izah edilen ilk üç belge istenir.
2- Yapılan düzeltme işleminin ilgililere tebliğ edilmiş olduğunu, düzelt¬meye karşı süresi içinde dava açılmadığından 3402 sayılı yasanın 41. maddesi uyarınca kesinleştiğini belirtir kadastro müdürünce imzalı “Teknik Hatalar Düzeltme Formu” ve ekleri ile,
3- Kadastro müdürlüğünce tapu sicil müdürlüğüne yazılmış aşağıdaki şekilde yazı aranır.
TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE
Düzeltme formu ve ekleri uyarınca gerekli işlemin yapılarak, sonucundan bilgi verilmesini rica ederim. (imza) Kadastro Müdürü
Düzeltme formunda “Yapılan düzeltme işleminin ilgililere tebliğ edildiği ve düzeltmenin 3402 sayılı yasanın 41.maddesi uyarınca kesinleşmiş olduğu” belirtilmiş olmalıdır.
b) Düzeltmenin Şekli
Kadastro müdürlüğünün yazısı tapu sicil müdürlüğünce yevmiyeye alınarak bu yazıya ekli Düzeltme Formu uyarınca parselin tapu sicilindeki yüzölçümü yeni şekline uygun olarak düzeltilir.
Örnek: 1715 m2 2.2.2000 156 yev.
1743 m2
c) Kadastro Müdürlüğüne Yazılacak Yazı Örneği
ÇANKAYA KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜNE
İLGİ: 21.01.2000 Tarih 282/153 sayılı yazınız.
İlgi yazınız ekindeki düzeltme formlarına istinaden .......... köyü 201 ve 361 parsel sayılı taşınmazların miktarları 25.1.2000 tarih 257 yevmiye ile düzeltilmiştir.
Bilgilerinize rica ederim.
Tapu Sicil Müdürü
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın yüzölçümü 1715 m2 iken, Kadastro Müdürlüğünün ..................... tarih ........... sayılı yazısı ve eki belgelere göre düzeltilmesine istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Teknik hatalar tapu veya kadastro idaresinden kaynaklanan hatalar olduğundan Harçlar Kanununun 59. maddesi uyarınca harç alınmadan düzeltilmektedir. Bu işlemlerden döner sermaye ücreti de alınmaz (TKGM. Gn. 1516).


TESCİL İSTEM BELGESİ DÜZENLENECEK TAPU İŞLEMLERİ Sayfa Başı
(AKİTSİZ TAPU İŞLEMLERİ)

Teknik Nitelikli İşlemler
- Ayırma (TST.65-74) - Yola terk (TST.74)
- Birleştirme (TST.75) - Yoldan ihdas (TST.74)
- Cins Değişikliği (TST.81) (resmi yazı ile yapılır)
- Teknik hataların düzeltilmesi (KK.41)
(resmi yazı ile yapılır)
Hukuksal Nitelikli İşlemler
- İntikal (TST.21/a, MK.495 vd.) - Beyanlarla ilgili işlemler (TST.60)
- Değişiklik (TST.81) Teferruat (TST.61)
- Düzeltme (TST.85-88) İşçilerin işe başlama tarihi (TST.64)
Eklenti belirtmesi,
- Şerhlerle ilgili işlemler (TST. 54-59) Yönetim planı değişikliği
Şufa hakkı (MK.735)
İştira hakkı (MK.736) - İpotekle ilgili ilaveler (TST.35)
Vefa hakkı (MK.736) - İntifadan feragat
Kira şerhi (BK.255, 277) - Şirkete ayni sermaye konması
Satış vaadi şerhi (Tapu K.26) (TKGM. Gn.1513)
Kat karşılığı inşaat şerhi (TST.55) - Kooperatiflerde ferdileşme
Serbest dereceden yararlanma (MK.786/2)
Kamulaştırma şerhi - Kanuni ipotek (MK.893-897)
- Terkinlerle ilgili işlemler (TST.78-79)
- Mirasçılar arasındaki taksim (TST.21/c) - Kamulaştırma (TST.21/d)
- İlamın infazı (TST.21/f) (resmi yazı ile yapılır)
- Alacağın temliki (TST.84) - Kamulaştırma belirtmesi
(Resmi yazı ile yapılır.)

TESCİL İSTEM BELGESİNİN DÜZENLENMESİ Sayfa Başı

Tapu sicilinde işlem yapılmasını gerektiren bazı durumlarda akit düzenlen¬mesine gerek yoktur. Bunlar genelde taraf teşkil etmeden malikin veya ilgili hak sahiplerinin tek taraflı irade beyanı ile sonuç doğuran işlemlerdir.
İşte malikin veya maliklerin ya da ilgililerin tek taraflı bu irade beyanları tapu sicil müdürlüğünde istem belgelerine geçirilir. Bu istem belgelerinin şekli Tüzüğün 102. maddesi gereği Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belir¬lenmektedir.
İstem belgesine işleme konu taşınmaz mal ve istem sahibinin isteği açıkça yazılır. İstem sahibi belgeyi, “OKUDUM” ibaresini yazarak imzalar. Belge, müdürle belgeyi düzenleyen memur tarafından imza edilir ve daire mührü ile onanır. Harçları yatırıldıktan sonra yevmiye defterine kaydedilerek gereği yapılır.
İstem belgesine istem sahibinin kimlik bilgileriyle adresleri açıkça yazılır. Tüzüğün 17. maddesinde sayılan hallerde (taraflardan biri veya bir kaçının okuma yazma bilmemesi, imza atamaması, sağır, kör veya dilsiz olması, kimliğinde şüpheye düşülmesi ve kanunların öngördüğü diğer hallerde) istem belgesi düzenlenirken de akitli işlemlerde olduğu gibi iki tanık bulundurulur. İstem sahibinin Türkçe bilmemesi halinde, ayrıca yeminli tercüman bulun¬durulur. Tanıklar ve tercüman da istem belgesini imza ederler. İstem belgesine tanık ve tercümanın kimlik bilgileri ve ikametgah adresleri yazılır. Tanık ve tercümanın okuma yazma bilmesi ve temyiz kudreti bulunan reşit kimselerden olması gerekir.
İstem sahibi imza bilmiyorsa, Tüzüğün 18. maddesi gereği sol elin baş parmağı yoksa diğer parmaklardan biri tanıkların huzurunda ilgiliye bastırılır ve hangi parmağın bastırıldığı yazılır.
Tüzüğün 19. maddesi gereği, istem belgesinin ikametgahta da düzen¬lenmesi mümkündür.
İstem sahibi tek kişi olabileceği gibi birden çok kişi de olabilir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2000/1 sayılı genelgesi gereği, akitsiz işlemler için düzenlenen tescil istem belgelerine gerçek kişilerde nüfus cüzdanı seri numarasının, şirketler ve kooperatiflerde ticaret sicil numarasının, vakıflarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce verilen vakıf sicil numarasının, derneklerde ise valiliklerce verilen dernek tescil numarasının yazılması gerek¬mektedir.
Tescil istem belgelerine damga pulu yapıştırılmasına artık gerek yoktur.


TİCARİ İŞLETME REHNİ Sayfa Başı

1) Genel Açıklama
Ticari işletmelerin rehne konu edilmesi mümkündür. Ticarethane veya fabrika yahut ticari şekilde işletilen diğer müesseseler, ticari işletme sayılır. Tesisat, kiracılık hakkı, ticaret ünvanı ve diğer adlar, ihtira beraatları ve markalar, bir sanata müteallik veya bir şahsa ait model ve resimler gibi bir müessesenin işletilmesi için daimi bir tarzda tahsis olunan unsurlar, mukavelede aksine hüküm bulunmadıkça ticari işletmeye dahil sayılır (TTK.m.11).
Büyük, orta ve küçük tacir ve sanayicilerin gereksinim duyduğu krediyi sağlama amacıyla 21.7.1971 tarihinde 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Kanunu kabul edilmiştir. Ayrıca bu Kanunun verdiği yetkiye istinaden 1972 tarihli Ticari İşletme Rehni Sicili Tüzüğü yürürlüğe konmuştur.
Ticari işletme rehni ticaret veya esnaf ve sanatkar sicilinde kayıtlı ticari işletmeler üzerinde kurulabilir. Bu nedenle ticaret sicilinde kayıtlı olanlar için ticaret sicilinde, esnaf ve sanatkar sicilinde kayıtlı olanlar için esnaf sanatkar sicilinde bu rehnin tescili yapılır. Kanun hepsi için ticari işletme rehni tabirini kullanmış ise de esas itibariyle, bu rehni işletmenin kayıtlı olduğu sicile göre ikiye ayırmak mümkündür.
a) Ticari işletme rehni,
b) Esnaf ve sanatkar işletmesi rehni.
Ticari işletme rehni sözleşmesi, tüzel kişiliği haiz ve sermaye şirketi olarak kurulmuş kredi müesseseleri, kredili satış yapan gerçek ve tüzel kişiliği haiz müesseseler ve kooperatifler ile ticari işletmenin maliki bulunan gerçek ve tüzel kişiler arasında yapılır (Tic.İşl.Rehni K.m.2).
Rehin sözleşmesi, ticari işletmenin kayıtlı bulunduğu sicil çevresindeki bir noter tarafından tanzim edilir. Sözleşmede, rehne dair unsurların tam listesi de ayırdedilmelerini mümkün kılacak özellikleri ile birlikte yer alır. Bu unsur¬lardan teferruat niteliğinde olanlar, talep edilmesi halinde Tapu Sicil Tüzüğünün 61. Maddesinde gösterildiği şekilde tapu kütüğünün beyanlar sütununa yazılır. Bu yazımda teferruatın adedi, cinsi ve kıymeti gösterilir.
Rehin hakkı ticari işletme sahibinin veya kredi müessesesinin veya alacaklının yazılı talebi üzerine ticari işletmenin kayıtlı bulunduğu ticaret veya esnaf ve sanatkar siciline tescil ile doğar.
2) Ticari İşletme Rehninin Kapsamı
Ticari işletme rehni aşağıdaki hususları kapsar:
a) Ticaret ünvanı ve işletme adı,
b) Rehnin tescili anında mevcut ve işletmenin faaliyetine tahsis edilmiş
olan makine, araç, alet ve motorlu nakil araçları,
c) İhtira beratları, markalar, modeller, resimler ve lisanslar gibi sınai
haklar. (Tic.İşl.R.K.m.3)
3) İstenen Belgeler
-Ticaret sicil müdürlüğünün yazısı,
-Noterce düzenlenmiş ticari işletme rehni sözleşmesinin bir örneği. (Zorunlu olmamakla beraber istenmesinde yarar vardır.)
4) Beyanlar Sütununda Belirtilmesi
Ticaret veya esnaf ve sanatkar siciline tescili müteakip Ticaret veya Esnaf ve Sanatkar Sicili Memurunun derhal yapacağı bildiri üzerine, bu kanuna istinaden tesis edilen rehin, ticari işletmenin üzerinde faaliyet gösterdiği gayrimenkul işletme sahibine ait ise bu gayrimenkulün tapu kütüğünün beyanlar sütununa kaydedilir (Tic.İşl.R.K.m.7). Esasen ticari işletme rehninin tapu sicilini ilgilendiren yönü de bu beyanlar sütununa kayıt işidir. Ticaret veya esnaf sanatkar sicili memuru bu bildirimi derhal ve resen yapar. Bunun için rehin alacaklısının veya işletme sahibinin talepte bulunmasına gerek yoktur.
Ticari işletme rehninin ticaret veya esnaf sanatkar siciline tescilinde, alacaklının ticaret ünvanı, açık adresi ve ikametgahı, alacağın Türk lirası olarak miktarı, alacağın miktarı muayyen değilse ticari işletmenin ne miktar için teminat teşkil edeceği, alacak faizli ise faiz oranı kaydedilmektedir (Tic.İşl.R.K.m.6). Tapu sicilinin beyanlar sütununda yapılacak belirtmenin de bu hükme paralel olarak tarih ve yevmiye numarası altında aşağıdaki şekilde yapılması gerekir.
Örnek: Bu parsel üzerinde bulunan YİBİTAŞ LAFARGE A.Ş’ ne ait Ticari
İşletme Bir yıl vadeli % 14 faizle 100.000. YTL karşılığı Akbank lehine rehnedilmiştir. Tarih-Yevmiye
Kanımızca, bu belirtmenin tapu sicilinin beyanlar sütununa yapılabilmesi için rehin alacaklısının veya işletme sahibinin ya da gayrimenkul malikinin istemde bulunmasına gerek yoktur. Ticari İşletme Rehni Kanununun 7. ve ilgili Tüzüğün 6. maddelerinde rehnin aslını tescil eden ticaret veya esnaf sanatkar sicili memurunun derhal ve resen durumu tapuya bildireceği, bu bildirim üzerine beyanlar sütununda belirtme yapılacağı belirtilmiştir. Bu bildirime rağmen taraflardan birinin tapu sicil müdürlüğüne gelerek istemde bulunmasını aramak anlamsız olur. Zira tapu sicili açısından ortada bir rehin muamelesi olmayıp, noterde düzenlenen ve ilgili sicilinde tescili gerçekleştirilen bir rehin muamelesinin üçüncü kişileri uyarıcı mahiyette beyanlar sütununa yazımı söz konusudur.
Kanunun 19. Maddesinin son fıkrası da bu düşüncemizi teyit eder mahiyette yazılmıştır. Bu fıkraya göre, ticari işletme rehni son bularak ilgili sicilinden terkin edilirse, ilgili sicilin memuru bir yazı ile tapu sicilinin beyanlar sütuna yazılan kaydın terkinini istemekle mükelleftir. Demek ki, beyanlar sütununa yazımı gibi bu belirtmenin terkini de ilgili sicil memurunu yazısı üzerine yapılacak, rehin taraflarının istemi aranmayacaktır.
5) Beyanlardaki Belirtmeden Sonra Ticaret Siciline Yazılacak Yazı
Ticari işletme rehninin kütüğün beyanlar sütununda belirtilmesinden sonra, tapu sicil müdürlüğünce, ticaret veya esnaf sanatkar siciline rehnin tapu kütüğüne kaydedildiği yönünde bilgi verilir.
6) Birden Fazla Rehin Tesisi
Aynı ticari işletme üzerinde birden fazla ticari işletme rehni tesis edilebilir (Tic.İşl.R.K.m.8, İlgili Tüzük m.14). Böyle bir halde ilgili sicil memurluğunun bildirisi üzerine önceki belirtme terkin edilmeden yeni rehin veya rehinler yine tapu sicilinin beyanlar sutununda belirtilir.
7) Ticari İşletme Rehninin Hükümleri
Ticari işletme rehni, bu rehne konu taşınmaz malın devrine veya üzerinde ayni veya şahsi bir hak kurulmasına engel değildir. Tapu kütüğünün beyanlar sütununda bulunan uyarıcı nitelikteki belirtmeye rağmen malik taşınmaz mal üzerinde temliki tasarruflarda bulunabilir. Onu sınırlı ayni veya şahsi haklarla takyit edebilir. Ancak tapu sicil müdürlüğünde düzenlenecek resmi senet veya istem belgelerinin uygun bir yerinde, beyanlar sütunundaki ticari işletme rehninin varlığına da işaret ederek ilgililerin bu kaydı gördüklerine dair imzalarının alınması gerekir.
Ticari İşletme Rehni Kanununun 10. Maddesinde, ticari işletme sahibinin bu tür tasarrufları yapabilmesi için alacaklının muvafakatını almak zorunda olduğu belirtilmiş ise de, bu, borçlu ile alacaklı arasındaki bir iç münasebettir. Gerçektende, Kanunun 12. Maddesinde ticari işletme sahibinin alacaklının rızasını almadan bu tür tasarrufları yapması halinde cezalandırılacağı belirtilmiştir. Cezayı göze alan ticari işletme rehni sahibinin bu tür tasarruflarda bulunmasında tapu sicili açısından bir sakınca bulunmamaktadır.
8) Gayrimenkul Rehnine Dair Hükümlerin Uygulanması
Kanunun 20. Maddesine göre ticari işletme rehni hakkında, Ticari İşletme Rehni Kanununda hüküm bulunmayan hallerde gayrimenkul rehni hüküm¬lerinden bu kanun hükümlerine aykırı olmayanlar uygulanır.
9) Sicilin Aleniliği
Ticari işletme rehni sicili alenidir. Herkes sicilde bir kayıt bulunup bulunmadığı ve varsa mahiyeti hakkında, sözlü veya yazılı bilgi verilmesini sicil memurundan isteyebilir (İlgili Tüzük m.4).
10) İşlemin Mali Yönü
Ticari işletme rehninin tapu sicilinin beyanlar sütununda gösterilmesi için, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 7.a pozisyonu uyarınca, Binde 3.6 oranında rehin harcı tahsil edilmektedir. Genel Müdürlüğün muktezaları da bu yöndedir.
Bize göre ise, ticari işletme rehninin beyanlar sütununda gösterilmesi için her hangi bir harç veya damga vergisi tahsili gerekmez. (4) sayılı Tarifede de böyle bir beyandan harç alınacağına dair bir hüküm yoktur. Anayasa da kanun da olmayan bir harç veya verginin alınamayacağını belirtmiştir. Ticari işletme rehni noter tarafından düzenlenmekte olup, bu sözleşmenin harç ve vergileri noter ve asıl tescili yapan ticaret sicil müdürlüğünce tahsil edilmektedir. Bu rehin esas itibariyle ticaret sicilinde tescil edilmektedir. Tapu sicilinin beyanlar sütununda gösterilmesi sadece üçüncü kişileri uyarmak ve aydınlatmak içindir. Kaldı ki, 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Kanununun 5. Maddesine göre ticaret sicil memurunun resmi yazısına istinaden beyanlarda bu belirtme yapılmakta olup, ayrıca ilgililerin istemde bulunması gerekmez. İlgililerin istemi olmadan dahi tapu sicil müdürü bu resmi yazının gereğini yapmak zorundadır. Beyanlarda bu belirtmeyi yapması gerekir. Ayrıca rehin miktarı üzerinden Binde 3.6 oranında harç tahsil etmek çok büyük sakıncalara yol açabilir. Örneğin, bir bürosu ve iş makinası bulunan bir ticari işletmenin rehninde ağırlık iş makinalarının rehni olduğu halde, büronun tescilli olduğu tapu kütüğüne rehin işlenirken sözleşmedeki rehin bedelinin tümü üzerinden binde 3.6 oranında harç almak adaletsiz bir uygulama olur. Gerek Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün ve gerekse Tapu ve Kadastro Genel Müdür¬lüğünün yazılı görüşlerinde maalesef harcın bu şekilde (4 sayılı Tarifenin 7/a pozisyonu uyarınca) tahsili öngörülmektedir.
Ticari işletme rehnine yönelik olarak beyanlar sütununda yapılan belirtmenin terkini ilgili sicil memurunun yazısı üzerine yapılacağından her hangi bir harca tabi değildir.


ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ Sayfa Başı

a) Açıklama
Tüzel kişilerde ünvan değişikliğinin yetki belgesi ile kanıtlanması gerekir. Ünvan değişikliğine dair genel kurul kararı veya şirketlerde ticaret sicil gazetesinin ibrazı yeterli olmayıp, mutlaka yetki belgesinde bu ünvan değişikliğinin belirtilmiş olması zaruridir. Bilineceği üzere, Tapu Kanununun 2. Maddesi gereği vakıflar bu belgeyi Vakıflar Genel Müdürlüğünden, dernekler ve sendikalar mülki amirden, şirketler ve kooperatifler ise ticaret sicilinden alırlar. Tapu sicil müdürlüğü bu belge dışındaki genel kurul kararı veya ticaret sicil gazetesi gibi bir belgeye dayanarak işlem yapamaz.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı SİMKO SİEMENS EMEKLİ ve YARDIM SANDIĞI VAKFI adına kayıtlı olup, ibraz ettiğim Vakıflar Genel Müdürlüğü’ nün 03/11/1999 tarih 150 sayılı yetki belgesinden anlaşıldığı üzere Vakfımızın ünvanı “Türk Siemens Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı” olarak değişmiştir. Bahsedilen ünvan değişikliğinin beyan edilen bedel üzerinden tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
c) Tapuya Tescili ve Mali Yönü
İşlemin tescili şu şekilde yapılır: Ünvanı değişen tüzel kişinin tapu kütüğünde kayıtlı ünvanı getirilen yetki belgesine uygun olarak değiştirilir. Örnek:




02.02.2000 - 65

simko siemens emekli ve sosyal yardım sandığı vakfı – Tam – Satış – 05.05.1999- 2355

türk siemens emekli ve sosyal yardım sandığı vakfı –Tam – Unvan Değişikliği –02.02.2000 - 65

Ünvan değişikliği için alınacak harç oranı, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonunda gösterildiği üzere emlak vergisi değeri üzeriden, Onbinde 5’ dir.
Ancak Harçlar Kanununun 123. Maddesinde yapılan değişiklikle, “Anonim, eshamlı (paylı) komandit ve limited şirketlerin birleşme, devir ve bölünmeleri nedeniyle yapılacak işlemler harca tabi tutulamaz.” Hükmü getirilmiştir. Bu itibarla bu tür şirketlerin birleşme, devir ve bölünmeleri nedeniyle tapu sicilinde yapılacak unvan değişikliklerinde harç alınmaması gerekir (TKGM.4.7.2001 T.2728 Sy. Bölgelerarası Gn.)


VASİYETNAMENİN TENFİZİ Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Kişiler, sadece sağlıklarında hükümler doğuran hukuki muamele yapma ehliyeti ile donatılmış değillerdir. Ölümlerinden sonra geçerli olmak kaydı ile de, hukuki işlemler yapma hakkına sahiptirler. Ölüme bağlı tasarruf iki şekilde yapılabilir. Biri vasiyet (MK.502), diğeri miras mukavelesidir (MK.503).
Vasiyetnamenin tenfizine karar verilerek bu karar kesinleştikten sonra, isteyen kanuni ve mansup (atanmış) mirasçılara mahkemece mirasçılık (veraset) belgesi verilir.
Vasiyetnamenin yerine getirilmesi (tescili) için aşağıdaki belgeler istenir (TST.20).
- Hakim tarafından tescil için yazılan yazı,
- Tenfiz kararı,
- Vasiyetnamenin noter veya mahkemece onaylı bir örneği,
- Her işlemde istenen nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf, temsilci varsa temsil belgesi.
(Vasiyetnamenin tenfizi konusu ileride ayrı bir başlık altında ayrıntılarıyla açıklanmıştır.)
1) Kanuni Mirasçıların Tescil Talebi
Kanuni mirasçılar vasiyetnamenin açılıp okunmasına ve tenfizine karar verilip de bu karar kesinleştikten sonra hakimden veraset senedi isteyebilirler. Kanuni mirasçılara verilecek bu veraset senedinde varsa mansup mirasçının ismine de yer verilmektedir. Zira, mansup mirasçı da vasiyet edilen oran dahilinde terekenin mirasçısıdır. Bu itibarla kanuni mirasçılardan birinin veya tamamının veraset senedi ile tapu sicil müdürlüğüne başvurarak miras intikali talebinde bulunmaları halinde veraset senedinde gösterilen kanuni ve mansup mirasçılar adına intikal işlemi yapılacaktır. İntikal işlemi kural olarak iştirak halinde mülkiyet olarak yapılır. Ancak tüm mirasçıların veya yetkili temsilcilerinin talebi ile doğrudan müşterek mülkiyet esaslarına göre de yapılabilir. Tapu sicil müdürü veraset senedinde tereddüt ederse veraset senedine ek olarak nüfus müdürlüğünden miras bırakanın vukuatlı nüfus kayıt örneğini de isteyebilir.
2) Mansup (Atanmış) Mirasçıların Tescil Talebi
Vasiyetname ile atanmış mansup mirasçılar da vasiyetin tenfizine karar verildikten sonra hakimden kendilerine mirasçı olduklarını gösterir veraset senedi verilmesini isteyebilirler. Mansup mirasçı bir veya birden çok kişi olabilir. Bu nedenle her biri ayrı ayrı veraset senedi isteme yetkisine sahiptir. Mansup mirasçı veraset senedini aldıktan sonra artık kanuni mirasçıdan bir farkı yoktur. Tek başına tapu sicil müdürlüğüne müracaat ederek mirasın intikali talebinde bulunabilir. Böyle bir halde tapu sicil müdürlüğü mansup mirasçının getirdiği veraset senedindeki kanuni ve mansup mirasçıların tümünün adına intikal işlemini yapar. Bu intikal işlemi kural olarak iştirak halinde mülkiyet olarak tescil edilir. Ancak veraset senedinde isimleri geçen tüm mirasçıların (kanuni veya mansup) veya yetkili temsilcilerinin talebi halinde doğrudan müşterek mülkiyet esasına göre de intikalin (mirasın) tescili yapılabilir. Mansup mirasçıların intikal talebinde veraset senedi dışında ayrıca vasiyetnamenin örneğini veya hakimin tenfiz kararını veya tescil yazısını aramaya gerek yoktur (TST.21/a). Sadece veraset senedi getirilmiş olması yeterlidir. Ancak tereddüt halinde vukuatlı nüfus kaydı istenebilir.
3) Lehine Belli Bir Mal Vasiyet Edilen (Musalehin) Adına Tescil Talebi
Lehine İzmir’deki dükkan, Adana’daki tarla, Ankara’daki ev gibi belli bir mal vasiyet edilene veraset senedi verilmez. Zira bu kimse terekenin belli bir oranının mirasçısı değil, belli bir mal kendisine bırakılacak kimsedir. Bu kimse mirasçılara ve terekeye karşı bir alacak hakkına sahiptir, bu nedenle kendisine musaleh denmektedir. Vasiyetnamenin tenfizine karar verildikten sonra diğer mirasçılara veraset senedi verildiği halde kendisine belli bir mal vasiyet edilene veraset senedi bu nedenle verilmemektedir. Elinde veraset senedi olmadığı için kural olarak bu kimse (musaleh) kendisine vasiyet edilen şeyin kendisi adına tescil ettirilmesini mirasçılardan veya varsa tenfiz memurundan isteyecektir.
aa) Musaleh Adına Tescilin Mirasçılarca İstenmesi:
Mirasçılar veya tenfiz memuru veraset senedi, vasiyetnamenin onaylı örneği ve tenfiz kararına istinaden doğrudan bu belli malı musaleh adına tescil ettirebilirler. Bu durum tescilsiz tasarruf edememe kuralının (ölüme bağlı tasarrufta bulunanın iradesine saygı gereği) bir istisnasını teşkil eder (MK.705/2). Böyle bir halde mirasçılar ve musalehin talebi tescil istem belgesine yazıldıktan sonra miras bırakanın adı (eğer bundan önce mirasçılar adlarına burayı da intikal ettirmişlerse mirasçıların adı) terkin edilerek musaleh adına tescil işlemi yapılır. Bu işlem için Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 3.Pozisyonu uyarınca, Binde 9 oranında harç alınması gerekir. Bu harcın mükelefi lehine vasiyet edilen musalehtir. Ayrıca tapu kütüğündeki edinme sebebi sütununa “vasiyetin infazı” veya “vasiyet” yazılarak ivazsız iktisaptan dolayı maliyeye ihbarda bulunulması ve ilerdeki bir ayni hak tesisinde veya devir talebinde veraset ve intikal vergisi ilişiğinin aranması gerekir.
bb) Musaleh Adına Tescilin Tenfiz Memurunca İstenmesi:
Vasiyetname ile tenfiz memuru atanmış ise, vasiyet edilen bu belli malı tenfiz memuru da musaleh (miras alacaklısı) adına tescil ettirebilir. Bunun için tenfiz memurunun vasiyetnamenin onaylı örneğini ibraz etmesi gerekir. Ancak tescil için hakimin yazısını aramaya gerek yoktur. Zira tenfiz memuru mirasçıların ve terekenin temsilcisidir. Tenfiz memurunun talebi tapu sicil müdürlüğünce tescil istem belgesine geçirilir ve yakarıda izah edildiği şekilde tescil yapılır. Ancak ödenmesi gereken harcın mükellefi musaleh olduğundan harç tahakkukunun musaleh adına yapılması gerekir. Vasiyetnamede açıkça öngörülmediği sürece bu harcın terekeden karşılanması mümkün değildir. Harcı tenfiz memuru musaleh adına yatırmak isterse bu mümkündür. Böyle bir durumda harcı yatıranın gerçek harç mükellefine rucu ederek yatırdığı harcı isteyebilmesi için harç tahakkuk makbuzu “.... .... yerine .... ....” şeklinde yazılmalıdır.
cc) Musalehin Kendisinin Tescil İstemi:
Mirasçılar veya tenfiz memuru musaleh adına belli bir malı tescil ettirmekten kaçınıyor ise musalehin vasiyetnamenin tenfizine karar veren mahkemeye müracaat ederek vasiyetnamede kendisine bırakılan belli malın adına tesciline yönelik yazı yazılmasını istemesi gerekir. Hakim böyle bir yazıyı işin daha en başında vasiyetnamenin tenfizine karar verdiği zaman dahi musalehe verebilir.
Lehine belli bir mal vasiyet edilen kimse işte hakim tarafından tescil için yazılan bu yazı ile birlikte tenfiz kararı ve vasiyetnamenin onaylı bir örneğini de alarak ilgili tapu sicil müdürlüğüne müracaat etmelidir. Bu müracaat müdürlükte tescil istem belgesine geçirilir ve yukarıda izah edildiği şekilde tescil işlemi musaleh adına yapılır. Tenfiz kararında tescilden de söz edilmişse kanımızca ayrıca hakimin yazısını aramaya gerek yoktur.
Vasiyetnamenin Tescili İçin Hakimin Yazacağı Yazı Örneği
T.C.
Ankara 16.Sulh Hukuk Mahkemesi
1999/33 Vasiyetname

ALTINDAĞ 1. BÖLGE TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE
Mahkememizin 03.09.1999 tarihinde kesinleşmiş 09.05.1999 tarih ve 1999/1102-445 sayılı Vasiyeti Tenfiz Kararı ve bu karara ekli Beşiktaş 4.Noterliğince tanzim edilmiş 10.04.1998 gün 9852 sayılı vasiyetname gereğince ilgilisinin müdürlüğünüze müracaatı halinde tescilin yapılması rica olunur. Tarih
Hakim - 27154
Not: İlgilisince elden takiplidir.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı İslam REFİKOĞLU adına kayıtlı iken; malikin 14/10/1998 tarihinde vefat ettiği ve mirasının Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 26/101998 tarih 1998/1003-960 sayılı veraset belgesine göre eşi Güzin REFİKOĞLU ile çocukları Fatma-Lale-Hasan ve İlhan REFİKOĞLU’na kaldığı ve Üsküdar 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 03/09/1999 tarihinde kesinleşmiş 09/05/1999 tarih 1999/1102-455 sayılı vasiyetname tenfiz kararı ve aynı mahkemesinin 10/04/1998 tarih 1998/1102 sayılı mirasçılık belgesi ve bu belgelere ek murisin Beşiktaş 4. Noterince tanzim edilen 23/02/1994 tarih 9852 sayılı vasiyetnamesi gereğince iş bu gayrimenkulün intifa hakkının Güzin REFİKOĞLU kuru mülkiyetinin ise Galatasaray Eğitim Vakfı adına tesciline karar verilmiştir. İş bu meskenin yukarıda belirtildiği şekilde kuru mülkiyetinin Galatasaray Eğitim Vakfı adına, intifa hakkının ise Güzin REFİKOĞLU adına tapuya tescilinin yapılmasını ve anılan Vakıf Bakanlar Kurulunun 08/11/1982 tarih 8/5685 sayılı kararı gereğince kamuya yararlı bir vakıf sayılarak harçtan muaf tutulduğundan vakıf açısından harç tahakkuk ve tahsil edilmeden işlemin sonuçlandırılmasını, intifa hakının harcı için ise 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafımıza bildirildiğini beyan ederiz
c) Tapuya Tescili
2.2.2000 - 86
İslam REFİKOĞLU: Hüseyin oğlu Tam Kadastro 3.5.1985
Galatasaray Eğitim Vakfı Tam Kadastro 2.2.2000 - 86
İrtifak Hakları Sütununa;
İşbu taşınmaz malın intifa hakkı Güzin REFİKOĞLU’na aittir. 2.2.2000 – 86
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı İslam REFİKOĞLU adına kayıtlı iken; malikin 14/10/1998 tarihinde vefat ettiği ve mirasının Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 26/101998 tarih 1998/1003-960 sayılı veraset belgesine ek murisin Beşiktaş 4. Noterince tanzim edilen 23/02/1994 tarih 9852 sayılı vasiyetnamesi gereğince, iş bu taşınmaz malın intifa hakkının Güzin REFİKOĞLU kuru mülkiyetinin ise Galatasaray Eğitim Vakfı adına tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Vasiyetnamelerin tescilinde, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 3. pozisyonu uyarınca, kayıtlı değer üzerinden Binde 9 oranında harç tahsil edilir.
Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


YOLA TERK - CİNS DEĞİŞİKLİĞİ – İFRAZ Sayfa Başı

Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Mehmet oğlu Fehmi YILDIRIM adına kayıtlı iken bu defa Ödemiş Belediye Encümeninin 16/06/1999 tarih 499 sayılı kararı ve Kadastro Müdürlüğünün 07/07/1999 tarihli yazısına ekli değişiklik beyannamesine istinaden 2096 m2’lik kısmının bedelsiz olarak yola terkini ile kalan 2291 m2 miktarındaki kısmın;
A harfi ile gösterilen yer, 161 parsel sayısı altında 329 M2 arsa,
B harfi ile gösterilen yer, 162 parsel sayısı altında 431 M2 arsa,
C harfi ile gösterilen yer, 163 parsel sayısı altında 680 M2 arsa,
D harfi ile gösterilen yer, 164 parsel sayısı altında 851 M2 arsa,
olarak 4 kısma ifrazıyla, cins değişikliğini ve bu şekilde tapuya tescilini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K’ na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.
Açıklama:
Birden çok işlemin tek değişiklik beyannamesinde gösterilmesi mümkün¬dür. Ancak tapuya tescil sırasında her işlemin harcının ve döner sermaye ücretinin ayrı ayrı hesaplanması gerekir.


YOLA (KAMUYA) TERK Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Yola terk işlemi; imar planlarının uygulanışı sırasında taşınmaz mal maliklerince bedelli veya bedelsiz olarak taşınmazın tamamının veya bir kısmının imar planına uygun olarak kamu yararına (yola, yeşil alana, parka) terk edilmesi işlemidir. Malikin istemi yukarıda gösterildiği şekilde tescil istem belgesine geçirilir. Terk işlemi bedelli dahi olsa resmi senet düzenlemeye gerek yoktur. Ancak bir bedel ödenmekle beraber terkin edilecek kısmın belediye adına tescili ve bu tescilden sonra sicilden terkini isteniyorsa, satış hükümleri uygulanarak resmi senet düzenlenir.
İstenen Belgeler:
1) Belediye encümen kararı aranır,
2) Serbest harita mühendisi tarafından düzenlenmiş ve kadastro müdürlü¬ğünce kontrol edilmiş değişiklik beyannamesi.
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz mal ½’şer hisse şeklinde Mustafa TOPÇU ve Ali TOPÇU adlarına kayıtlı olup, bu kez hissedarlar olarak bizler bizzat hareketle Çankaya Kadastro Müdürlüğünün 08/08/1999 tarih 292/907 sayılı yazısı ve bu yazısına ek parselasyon planı ve Çankaya Belediye Encümeninin 23/06/1999 tarih 345 sayılı kararıyla 47 m2’sini bedelsiz olarak yola terk ettiğimizi ve bu şekilde tapuya tescilini arz ve talep ederiz.
2) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Osman kızı Şeker PINAR adıma kayıtlı olup, bu kez ekte sunduğum Kuşadası Belediyesinin 03/04/1998 tarihi ve 81 sayılı encümen kararı ve Kadastro Müdürlüğünce 03/04/1998 tarihinde tanzim edilen değişiklik beyannamesinde görüldüğü şekilde imar planı gereğine yola isabet eden 87.00 m2’lik kısmın bedelsiz olarak yola terk ve kaydından terkininden sonra, geriye kalan 252 m2’lik kısmın ipkaen tescilini arz ve talep ederim
3) Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı ben Dursun ALTAŞ adına kayıtlı olup, Tekirdağ Belediyesinin 09/11/1999 tarih 3224 sayılı encümen kararı ve Kadastro Müdürlüğünün 03/11/1999 tarihli değişiklik beyannamesi gereğince 386.04 m2 miktarlı sahanın bedelsiz olarak tapu kütüğü üzerinden yola terkin edilmesini arz ve talep ederim.
c) Tapuya Tescili
Yüzölçümü Sütunu: 847 M2
47 M2 Yola Terk: 02/02/2000 – Yev: 678
800 M2
Tescil bildirimleri tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak tapu sicil müdürlüğünce tasdik edildikten sonra bir nüshası dosyaya takılır, geriye kalan iki nüshası kadastro müdürlüğüne gönderilir.
d) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz mal 847 m2 olarak kayıtlı iken, Çankaya Kadastro Müdürlüğünün 08/08/1999 tarih 292/907 sayılı yazısı ve bu yazısına ek parselasyon planı ve Çankaya Belediye Encümeninin 23/06/1999 tarih 345 sayılı kararına göre maliklerin talebiyle 47 m2’sinin bedelsiz olarak yola terk edilerek tesciline istinaden düzenlenmiştir.
e) İşlemin Mali Yönü
Bedelsiz yola terk işlemi bir imar planına istinaden kamu yararına yapıldığından her hangi bir vergi ve harca tabi değildir. Döner sermaye ücreti de alınmaz. Yola terk bedelli yapılıyor ise, bedel üzerinden Binde 15 satış harcı ve döner sermaye ücreti alınması gerekir.


YOLDAN İHDAS Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
İmar planı uygulaması sırasında yolun kapanması nedeni ile oluşan taşınmaz malın, düzenlenecek haritaya göre yoldan ayrılarak bir parsel numarası altında ilgisine göre belediye, köy, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Hazine adına tapuya tescili işlemidir. Bu işleme yönelik talep adı geçen kamu kurumları tarafından resmi bir yazı ile yapılacağından Tescil İstem Belgesi düzenlemeye gerek yoktur. Kadastro müdürlüğünce yapılacak teknik kontrolden sonra bir üst yazı ile üç takım dosya tapu sicil müdürlüğüne gönderilir. Bu dosya içinde kontrol raporu ve tescil bildiriminin bulunması zorunludur.
b) Tapuya Tescili
Kadastro müdürlüğünden gelen üst yazı yevmiyeye alınarak, kadastro müdürlüğünce verilecek parsel numarası altında, tapu kütüğünün ilk boş sayfasına yoldan ayrılarak oluşan parselin tescili yapılır. Tescilden sonra, tescil bildirimleri tescil tarihi ve yevmiye numarası yazılarak tapu sicil müdürlüğünce tasdik edilir. Dosyanın birisi oluşan parselin kütük sayfa dosyasına takılır. Diğer iki takım dosya kadastro müdürlüğüne gönderilir.
Çankaya Belediyesi - Tam - Yoldan İhdas - 2.2.2000 - 34
c) Tapu Senedinin Yazımı
İşbu taşınmaz malın tamamı Meram Belediye Encümeninin ....tarih ..... sayılı kararına göre yoldan ihdas edildiğinden, tesciline istinaden düzenlen¬miştir.
d) İşlemin Mali Yönü
Yoldan ihdas işlemini talep edebilecek kurumların muafiyeti bulundu¬ğundan herhangi bir harç ve damga vergisi tahsil edilmeden işlemin sonuçlan¬dırılması gerekir.


YÖNETİM PLANI EKLENMESİ (VEYA DEĞİŞİKLİĞİ) Sayfa Başı

a) Açıklama ve İstenen Belgeler
Eskiden kurulmuş kat irtifakı ve kat mülkiyetine konu apartmanlarda yönetim planı bulunmayabilir. Yönetim planı yoksa kat maliklerince bir yönetim planı hazırlanarak anagayrimenkulün dosyasına konması ve bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütük sayfalarının beyanlar sütununda gösterilmesi talep edilebilir. Bu belirtme yöneticinin istemi ile de yapılabilir.
Yönetim planı ve onda bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu ile yapılan değişikliklerin tarihi, kat mülkiyeti kütüğünün beyanlar sütununda gösterilir ve bu değişiklikler yönetim planına bağlanarak kat mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır. Yönetim planı değişikliği için tapu sicil müdürlüğünce aranacak hususlar şunlardır.
1) Yeni yönetim planında bütün kat maliklerinin beşte dördünün imzası var mı?
2) İstemde bulunan kişinin apartmanın yöneticisi olduğuna dair belge getirilmiş mi?
3) İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu getirilmiş mi?
b) Tescil İstem Belgesinin Yazımı
1) Yukarıda niteliği gösterilen kargir apartmanın yönetim planı bulunma¬maktadır. Bu kez ben yönetici Recep ŞAHİN ibraz ettiğim bağımsız bölümlerin, kimlikleri tarafımca marufum olan (bilinen) maliklerince imzalanan ve Ankara 15. Noterince 30/04/1998 tarih 5324 yevmiye numarası ile tasdik edilen yönetim planından doğacak sorumluluk tarafımıza ait olmak üzere, iş bu tarihli yönetim planının ilgili gayrimenkulün dosyasına eklenmesini, iş bu yönetim planında ayni veya şahsi hak doğurucu hüküm bulunmadığını kabul ederek tapu kayıtlarında gerekli belirtmenin yapılmasını arz ve talep ederim.
2) Yukarıda niteliği gösterilen ve üzerinde kat mülkiyeti kurulmuş kargir apartmanın 02.02.1970 tarihli yönetim planı, kimlikleri tarafımca bilinen kat maliklerince imzalanan 12.12.1999 tarihli yönetim planı ile değiştirilmiş olup, yeni yönetim planındaki imzalar .... noterliğince ... tarih .... yevmiye ile tasdik edilmiştir. Bu kez, ekte sunduğum noterden tasdikli karar defterinden de anlaşılacağı üzere yönetici sıfatıyla ben .... .... bu yönetim planının dosyasına eklenerek bağımsız bölümlere ait kütük sayfalarının beyanlar sütununda gösterilmesini arz ve talep ederim.
c) Beyanlar Sütununa Yazımı
-Yönetim planı:10.10.1999
-Yönetim planı değişikliği:1.1.2000
d) İşlemin Mali Yönü
Kat irtifakı ve kat mülkiyetinin kurulması hiçbir vergi ve harca tabi olmadığından mevcut olmayan yönetim planının sonradan tamamlanması da herhangi bir harç ve vergiye tabi değildir. Çünkü, Kat Mülkiyeti Kanununun uygulanması amacıyla, gerek anagayrimenkulün ve gerekse bağımsız bölüm¬lerin beyanlar hanesine yazılacak hususlar ve bunların terkini harç ve vergiden muaf tutulmuştur (TKGM. Gn.1392).
Yine, mevcut yönetim planının sonradan değişikliğinin beyanlar sütu¬nunda gösterilmesi de harç ve vergiden muaftır.
Ancak, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


Kaynak:www.tkgm.gov.tr

Hiç yorum yok: