Google
 

6 Şubat 2008 Çarşamba

Mortgage İş'leri

Emlak sektörü bu yıl 'Mortgage'ın devreye girmesiyle birlikte yükseliş trendini sürdürecek. Mortgage emlak sektöründe yeni istihdamlar yaratacak
Önümüzdeki dönemde emlakçıların, avukatların sigortacıların, analistlerin sayısı artacak. Bunun yanı sıra Mortgage Brokerlığı gibi yeni iş kolları önem kazanacak. Emlaktaki bu yükseliş, en çok da konut kredisi alım satımı yapan satış ve pazarlama uzmanlarına yarayacak.

Türkiye'de trendi giderek yükselen emlak sektörü, Mortgage sisteminin gelmesiyle birlikte, farklı bir yapıya kavuşacak. Sektörde yeni kavramlar ve iş alanları konuşulacak. Donanımlı ve rekabetçi ortamda çalışabilecek elemanlara ihtiyaç duyulacak. Emlak, pekçok sektöre ivme kazandıracak. Makine mühendisinden harita mühendisine, bankacıdan avukata, inşaat mühendisinden mimara kadar onlarca meslekte yeni kariyer fırsatları doğacak. Bu mesleklerin yanına yeni uzmanlar eklenecek. Fırsatları değerlendirmesini bilenler hem iyi bir kariyer hem de iyi bir maaş olanağına sahip olacak.

Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bekleyen Mortgage, kısa bir süre sonra yasalaşacak. Sistemin hayatımıza entegre olmasıyla birlikte, emlakta yükseliş trendi de artarak devam edecek. Böylece hem pastadan pay alanların sayısı hem de rekabet artacak. Sektör yeni elemanlara ekmek kapısını aralayacak. Yüksek okul mezunu olmak, yabancı dil bilmek, yurtdışı mastırı yapmak rekabette bir adım öne geçmek demek. İşe alımda en önemli avantajsa 'mortgage'ı iyi bilmek...

Prim maaştan önemli
Türkiye'de 'İyi satan' her zaman kazanır. Kariyer yaparken, iyi para kazanmak isteyenlere çoğu zaman 'satışçı' olmaları tavsiye edilir. Bu genel kanı, mortgage sistemi geldiğinde de değişmeyecek. Tabi sadece konut projelerindeki satış ve pazarlamacılar için geçerli değil. Kredi satanlar mortgage sistemi sonrasında çok önemli hale gelecek. Özellikle konut kredisi satanlar, hem prim hem de yüksek ücret kazanma şansına sahip olacak.

Bankacılık sektöründe bireysel kredi pazarlayanların popülaritesinin giderek artması, emlak sektöründe de mortgage'le birlikte aynı paralelliği göstermeye başladı. Kredi satanlar, işlerin iyi olduğu, emlak piyasasının yükselişte olduğu bu yıl, çok astronomik kazançlar elde edecekler. İyi bir satışçı çoğu zaman, aylık ücretinden daha iyi kazanır hale gelecek. Çalışanlar için sabit gelirden çok prim sistemi önem kazanacak.

Uzmanlık önemli hale gelecek
Mortgage sistemiyle birlikte, inşaat ve mimarlık ile diğer mühendislik alanlarında istihdam edilenlerin sayısı her geçen yıl artacak. Bu artış özellikle ilk yıllarda çok fazla olacak. Ama sektörde iş bulmak artık o kadar kolay olmayacak. Eskiden "getir diplomayı, kap işi" mantığı geçerliydi. Şimdiyse, uzmanlaşma... Nitelikli ve belirli bir alanda uzmanlaşanlar hem daha kolay hem de daha yüksek ücretle iş bulacak. İşin niteliğine göre yüksek lisans ve doktoralı elemanların şansı daha yüksek hale gelecek. Sektörde artık sadece "inşaat teknikeriyim", "emlakçıyım" gibi cümleler iş bulmak için yeterli olmayacak. Hangi alanda uzman olduğu önemli hale gelecek. Konut, ofis, işyeri veya arsa gibi gayrimenkul enstrümanlarının hangisini, ne kadar bildiği alacağı ücreti ve şirketteki pozisyonunu belirleyecek.

Yabancı dil olmazsa olmaz
Mortgage sürecinde emlak, inşaat ve finans piyasasındaki önemli gelişmelerin birisi de yabancı sermayenin Türkiye'ye büyük dalgalar halinde gelecek olması. Yabancılar için şu sıralar cazip bir ülke olan Türkiye'de özellikle de İstanbul ve turistik bölgelerde yatırımlarının artması, İngilizce'yi zorunlu hale getiriyor. Dolayısıyla mortgage sistemiyle birlikte kariyer yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri, "yabancı dil" olmalı.

Sektördeki genel kanı, İngilizce'nin yeterli olduğu yönünde. Mortgage sonrasında kariyer planları yapanlardansanız, birden fazla dil bilmenizin hiç bir zararı olmaz. Özellikle de İngilizce'nin yanına Rusça ve Arapça koymak büyük bir avantaj sağlıyor. Vaktiniz varsa öğrenebildiğiniz kadar çok yabancı dil öğrenin. Mortgage sistemi sonrasında kendi işini kurmak isteyenler için emlakçılık iyi bir iş fırsatı haline dönüşecek.

RE/MAX, TURYAP, Reha Medin, Century 21, Realtyworld gibi mevcut yaygın emlak zincirlerinin yanına çok yakında yeni zincirler eklenecek. Ev alış-satışındaki hız artacağı için emlakçıların da işleri her geçen yıl daha iyi olacak. Bu artışta, küçük yatırımlarla emlak ofisi açmanın kolay olması da etkili. Her köşede görmeye başlayacağımız emlakçılarda, sertifika ve kendini geliştirme önem kazanacak.

Profesyonellik önem kazanacak
Özlem Medin (Reha Medin Emlak Hizmetleri)

Mortgage ile birlikte finans, inşaat ve emlakta tüm ciddi girişimcilerin önü açılmış olacak. Zaten kendi sektörümüzde, mortgage gelmeden gayrimenkul sektörünün canlanmasıyla birlikte profesyonelleşmeye doğru gidişin farkında olan kişilerle karşı karşıyayız.

Temsilci adaylarımızdan da bunu çok net şekilde görüyoruz. Emlak sektörünü iyi araştırdıklarını ve çok bilinçli olarak bu sektörde hizmet vermek istediklerini, uzun vadeli hedeflerle girmek istediklerini fark ediyoruz. Yüzde 100'üne yakını üniversite mezunu.

Bunların da önemli bir kısmı saygın üniversite mezunu. Konuya hâkim olarak karşımıza geliyor. Kaliteye doğru bir yaklaşım seziyoruz. Eskiden beri seçiyorduk ama şimdi karar vermemiz güçleşti. Gelenlerin yüzde 99'u hakikaten nitelikli ve kaliteli.

İki mesleğin yıldızı parlayacak
Başak Soner (TURYAP)

Mortgage iki iş kolu için büyük avantaj. İki mesleğin yıldızını parlatacak. Bunlar emlakçılık ve değerleme uzmanlığı. İnsanlarda konut edinme hamlesini hızlanması beraberinde emlakçılığı yıldızlaştıracak.

Kendi evinin sahibi olma özlemiyle ezelden beri dolu olan halkımızın mortgage ile birlikte uzun vadeli ve düşük faizli geri koşulları sağlandığında, talep artacak. Alım-satım hareketi çoğalacak. Çünkü yılda 500 bin konuta ihtiyaç var. Oysa inşaatların en hızlı olduğu dönemde bile 100 bini ancak geçebiliyor.

Kimsenin sokak sokak gezip, proje proje dolaşıp ev alacak vakti yok. Uzman bir aracıdan, emlakçıdan hizmet alması kaçınılmaz. Bu beraberinde emlakçılığın getirisini artıracak. O noktada emlakçı olmak isteyenlerin sayısında önemli bir artış olacak.

Değerleme uzmanları açısından ise mortgage kredileri ancak ekspertiz raporları ile verilebildiğinden, piyasada yetişmiş ve lisanslı gayrimenkul uzmanlarına ihtiyaç duyulacak. Dolayısıyla değerleme uzmanlığı öne çıkacak.

Mortgage sistemi nedir?
Mortgage sistemi Türkiye'de "İpoteğe dayalı uzun vadeli konut finansmanı", "tutulu satış", "kira öder gibi ev sahibi olma sistemi" gibi değişik ve karışık adlarla ve tanımlamalarla biliniyor.

İnsanların az bir peşinat ödeyerek veya hiç peşinat ödemeksizin düşük faiz oranlarıyla, uzun vadede ev sahibi olmasını öngörüyor. Bankaların ve finans kuruluşlarının kullandırdığı krediler daha sonra tahvil olarak ihraç ediliyor. İkinci el piyasalarda işlem görüyor.

Bu ihraç sırasında yaratılan yeni kaynaklar tekrar konut kredisi olarak tüketicilere sunuluyor.

Mortgage sistemi, halen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde. Yasanın önümüzdeki aylarda çıkması gerekiyor.

Çıkarılacak yönetmelikler ve kurulacak yeni kurumlar gözönüne bulunduğunda mortgage sisteminin, istihdam sağlamaya başlaması en erken 2006'nın ikinci yarısından itibaren mümkün görünüyor

EMLAKLA GÖZDE OLACAK MESLEKLER
Finans sektörüne yarayacak
Mortgage sistemi ile birlikte bankaların ve finans kuruluşlarınınn kullandırdığı kredi her geçen yıl artacak. Bankaların daha fazla kredi satabilmek için daha fazla eleman istihdam etmesi gerekecek.

Ayrıca, konut kredisi satışında başarılı olan banka şubelerinin yöneticilerine ve bu alanda çalışan uzmanlarına iyi transfer teklifleri gelecek. Yani iyi performans gösteren bunun karşılığını görmekte gecikmeyecek. Buna ek olarak kullandırılan konut kredisinin ikinci el piyasada ihraç edilip işlem göreceğinin gözönüne alındığında, mortgage sistemi ile birlikte sermaye piyasası uzmanlarının ve çalışanlarının da artacağını söyleyebiliriz. Aynı zamanda bir yatırım enstrümanı olan mortgage tahvilleri, finansal analistlere ve yatırım uzmanlarına da iş sağlayacak.

Avukatların iş potansiyeli artacak
Mortgage sistemi iki taksit ödenmediği zaman, kredi kullananın konutunun çok hızlı bir şekilde satılmasını öngörüyor. Bankalar ve finans kuruluşları, haciz ve icra takiplerini gerçekleştirecek avukatlar istihdam etmeye başlayacak. Öte yandan bunlara itiraz etmek için kredi kullananlar avukat tutacak. Dolayısıyla sistem işlemeye başladığında konut kredisi finansmanı alanında uzman olan avukatlara ihtiyaç duyacak. İcra ve ticari davalarda uzman avukatların ise iş potansiyeli artacak.

Mortgage sisteminden olumlu etkilenen sektörlerden birisi ise sigorta olacak. Kullanılan ürün sayısı artacak. Sigorta şirketleri müşteri çekebilmek için yeni ürünler piyasaya sürecek. Topladıkları prim her geçen ay artacak. Yani nereden bakarsanız bakın sigortacılıkta çok ciddi bir istihdam artışı söz konusu olacak.

Kamuya da yansıyacak
Türkiye'nin hızlı bir şekilde inşaatlaşma sürecine gireceği gözönüne alındığında mortgage sistemi sonrasında kamunun inşaat, emlak ve finans departmanlarında daha fazla elemana ihtiyaç duyulacak. Belediyelerin, tapu dairelerinin harita, imar ve fen işlerinde ve SPK, BDDK ile Hazine'nin, kredilendirme, denetleme ve ihraç alanında istihdam ettiği eleman sayısı artacak.

Yeni iş alanları açıyor
Mortgage sistemiyle birlikte yeni iş dalları doğacak. Bunların ilki mortgage brokerlığı. Bu çok bilinen olanı. Bunun dışında emlak yatırım danışmanlığı, emlak portföy yöneticiliği gibi yeni alanlar gelişecek. Şimdilik amatör olarak yapılan emlak yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiğilinde nitelikli ve konusuna egemen uzmanlara ihtiyaç duyulacak.

Son bir kaç yıldır yıldızı parlayan değerleme uzmanlığının, mortgage sistemi ile birlikte kıymeti artacak. Özellikle SPK lisanslı değerleme uzmanının sayısının sınırlı olduğu gözönüne alınırsa, SPK lisanslı eksperler hem iyi kazanacak hem de "aranır" hale gelecek.

Hangi bölümden mezun olanların şansı yüksek...
Mortgage sisteminin gelmesiyle birlikte, sektörde alaylı elemanlardan daha çok, yetişmiş donanımlı elemanlara ihtiyaç duyulacak. Türkiye'deki inşaat mühendisliği, mimarlık, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, harita mühendisliği, hukuk, işletme, iktisat, bankacılık, pazarlama, sigortacılık bölümlerinden mezun olanların şansı diğerlerine göre daha fazla olacak.

Kariyer yapmak için...
Mortgage sonrasında iyi bir kariyer sahibi olmak istiyorsanız, mutlaka bu alanda, sistemin başarıyla uygulandığı ülkelerde eğitim görmek gerekiyor.

Sistemi ayrıntısına kadar öğrenmek ve uzmanlaşmak için ABD, İngiltere ve İspanya ideal yerler arasında. İsterseniz lisansüstü isterseniz sertifika programı düzeyinde çok sayıda alternatife sahipsiniz. Türkiye'de sistemi bilen ve anlayan uzman sayısının çok sınırlı olduğunu göz önünde bulundurursanız, bu alanda göreceğiz kısa süreli bir eğitim bile çok büyük avantajlar sağlayabilir ve rakiplerinizden sizi bir kaç adım öne çıkarabilir.

Rekabette donanımlı olan kazanacak
Mortgage sistemi, iyi olanların mutlaka kazanacağı bir sistem olacak. Bankaların ve finans kuruluşlarının kredi, inşaat şirketlerinin konut satmak ve emlak şirketlerinin komisyon kazanmak için kıyasıya rekabet edeceği mortgage sistemi yetenekli, gerekli eğitimi almış ve çalışan insanların mutlaka kazanacağı bir sistem. Sistem daha başlangıç aşamasından itibaren iyilere büyük kariyer ve kazanç olanakları tanıyacak.

Milliyet

Hiç yorum yok: