Google
 

29 Ocak 2008 Salı

Mortgage Avantajları Nelerdir?

(Mortgage) avantajları nelerdir?

Mortgage sistemi iki yüz yılı aşkın bir süredir dünyanın çeşitli ülkelerinde kısmi farklılıklar olmakla birlikte uygulanmaktadır. Sistem, konut edinmeyi kolaylaştırdığı gibi, yapı kalitesinin yükselmesine, şehir planlamacılığın etkin bir noktaya gelmesine, mülkiyetin ve alışverişlerin kayıt altına alınmasına da büyük bir katkı sağlamaktadır. Kelime anlamı "ipotek" anlamına gelen "mortgage", esas itibariyle bir çeşit gayrimenkul finansman sistemini ifade etmek için kullanılır. Yöntemler, genel olarak konut sahibi olmak isteyenlere finans kuruluşlarınca, konut üzerinden tesis edilecek ipotek karşılığında 20-30 yıl gibi uzun vadeli konut kredilerinin kullanılmasına dayanır.

Mortgage sisteminin yürürlükte olduğu ülkelerde tüketici, kullandığı kredinin faiz ödemelerini gelir vergisi matrahından indirebilmekte. Hatta Belçika ve İspanya gibi ülkelerde ana para ödemeleri bile gider olarak vergi matrahından indirilebiliyor.

Verilen kredilerin mortgage kredisi sayılabilmesi için işler durumda bir ikincil piyasasının olması şart. İkincil piyasa işlemleri, konut kredisi veren kuruluşlar tarafından, bu krediler karşılığında elde edilen alacakların menkul kıymetleştirilmesi ve bu tür girişimlerin kurumsal bir konut finansman kimliği altında, hem borçluya, hem de kredi veren kuruluşa çeşitli avantajlar sağlamak sureti ile uluslararası standartlarda organize edilmesi anlamına geliyor. "Menkulleştirme" adı altında yapılan bu işin özü varlığa dayalı menkul kıymet ihracı yapılıyor olmasıdır. Burada alıcılar zenginler, emeklilik fonları, sigortalar, direkt müşteri ile ilişki halinde olmayan toptan piyasadan kişilerdir. Oluşturulan İkinci El Piyasası finans kuruluşlarının likidite sorunu yaşamasını engeller, üstlendiği riskleri dağıtmasına ve verdiği kredilerin teminatını daha çabuk geri almasına yardımcı olur. İpoteğe dayalı bir menkul kıymet kâğıdının ikincil bir pazarda alınıp satılabilmesi yolu ile, menkul kâğıda temel teşkil eden mülkün mülkiyeti el değiştirmediği halde, taksitler üzerinde hak sahibi olan kolaylıkla değişebilir. Ayrıca, mülkün kullanıcı tarafından satılması, başka bir ipotekli mülkle takası gibi işlemler de sistem içinde hızla ve güvenle yapılabilir. Bu işlemlerin ana getirisi ise birincil piyasaya uygun koşullarda fon sağlanmasıdır.

Hiç yorum yok: